Last news in Fakti

8 Януари, 2020 08:32 1 070 3

Историческо! Жена може да оглави лейбъристите

  • ребека лонг-бейли-
  • лейбъристка партия

Ребека Лонг-Бейли официално се включи в надпреварата за наследник на Джереми Корбин

Историческо! Жена може да оглави лейбъристите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ребека Лонг-Бейли официално се включи в надпреварата за наследник на Джереми Корбин като лидер на Лейбъристката партия в Обединеното кралство след Брекзит, предаде ВВС.

Смятана за естествен наследник на сегашния лидер, който претърпя тежко поражение на предсрочните парламентарни избори през декември, 40-годишната Лонг Бейли посочи в статия, публикувана на сайта на лявото списание "Трибюн", че лейбъристите се нуждаят от "горд социалист", който да застане начело на партията.

След разгрома на изборите, най-тежкия от 1935 г. насам, лейбъристката партия търси нов лидер и може би на нова линия, между радикализма на Корбин, който водеше партията от 2015 г., и либерализма, възприет през годините на Тони Блеър.

Ребека Лонг-Бейли, която е министър в сянка по въпросите на бизнеса, се присъединява към петимата депутати, включили се в надпреварата. Сред тях е 57-годишният министър в сянка по въпросите на Брекзит Киър Стармър, също смятан за фаворит. Кандидат е и финансовият министър в сянка Клайв Люис.

Още три депутатки гледат към лидерския пост в партията, която никога не е била оглавявана от жена: 38-годишната Джес Филипс, работила няколко години в социалния сектор, 40-годишната Лиса Нанди, която отговоря за енергетиката, и 59-годишната еврофилка Емили Торнбъри, външен министър в сянка.

Гласуването на партийните членове трябва да се проведе от 21 февруари до 2 април. Името на новия ръководител на партията ще бъде обявено на 4 април.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мастрахувама

    0 0 Отговор
    Аууууу , тази и за сФирки не става.
  • 2 русенец

    0 0 Отговор
    То и в България жена от "кариерата" оглави БСП и не е ясно кога и дали БСП отново ще стъпи на краката си.
  • 3 РЗС

    0 0 Отговор
    мисля да престанете да слагате жени на ръководни позиции а? нали видяхме Мей дървото премиерка кви ги надроби, най-голямата политическа криза в историята на англопияниците
Новини по държави: