Last news in Fakti

9 Януари, 2020 10:38 3 202 19

Турция е енергийната база на Запада

  • турски поток-
  • турция-
  • газ-
  • реджеп ердоган

Официалното откриване на газопровода "Турски поток" е сред водещите теми на медиите в южната ни съседка

Турция е енергийната база на Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Официалното откриване на газопровода "Турски поток" е сред водещите теми на медиите в южната ни съседка.

На церемонията по откриването на газопровода присъстваха президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин, министър-председателят Бойко Борисов, както и президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Да ни е честит Турски поток" ("Тюркие"), "("Йени акит"), "След ТАНАП в експлоатация бе въведен и газопроводът Турски поток" ("Акшам"), "Исторически ден за енергетиката" ("Докуз Сютун"), "Историческо откриване" ("Ортадогу"). Това са някои от заглавията на турските вестници, поместени на първите им страници.

На откриването на газопровода "Турски поток", с който се променя балансът в енергетиката, присъстваха Ердоган, Путин, сръбският президент Вучич, както и българският премиер Борисов. Проектът на стойност 11,5 милиарда евро ще може да покрие потребностите от газ на милиони домакинства, отбелязва "Йени шафак".

Реализиран бе историческият проект, с който ще се пренася руски газ през Черно море за Европа и който допринася за увеличаването на стратегическото значение на Турция в сферата на енергетиката, пише "Тюркие".

След като през ноември бе открит европейският участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП), вчера бе открит и газопроводът "Турски поток". С реализирането на тези проекти Турция се превърна в "енергийна база", коментира "Йени акит".

В. "Акшам" също отбелязва, че с откриването на ТАНАП и "Турски поток" се увеличава още повече ролята на Турция в сферата на енергетиката.

"Тюркие" цитира президента Ердоган, който на церемонията по откриването на "Турски поток" заяви, че "този исторически проект ще се превърне в един от най-важните проекти на новото време".

Турция е енергийната база на Запада

Поставихме подписите си за реализирането на проект, подобен на който досега не е съществувал. Поставихме рекорд. Въпреки многото усилия да се попречи на двустранното сътрудничество (между Русия и Турция), то продължава да се развива, заяви на свой ред руският лидер Путин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az#Оставка!

    24 0 Отговор
    А можеше да е България.....
    Но Хъбов предаде интересите ни!
  • 2 onq s konq

    7 4 Отговор
    И сърбия и България ще си имаме по един хъб и ще си менкаме газ за да печелим
  • 3 прока

    14 16 Отговор
    Да живей дружбата между Турция и България от този поток ще печели не само Турция но и България ,това ще допренесе за скрепяването на взаимните интереси между нас и Турция.

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Трябва всички да протестираме

    23 1 Отговор
    И да се наредим с кофите на пристанищата в Бургас и Варна и да чакаме демократичният американски втечнен газ като истински американски гъзолизци.
  • 5 Драго

    6 22 Отговор

    До коментар #3 от "прока":

    Не искаме да имаме нищо общо с ибриците. Ти ако си много мераклия, пътувай към Анадола. България за българите!
  • 6 Осведомен

    7 5 Отговор
    Енергийната база на Европа днес е Русия, а в бъдеще ще бъде и Източното Средиземноморие. Оттам Европа ще получи допълнителните количества които ще са необходими през следващите десетилетия, допълнителни количества, които Русия няма да може да предложи на Европа. Ето защо Ердоган изпрати джихадисти в Сирия, Ливан, Либия и иска да контролира Египет, Израел, Гърция, Кипър. Защото там са допълнителните депозити и от там ще отидат в Европа 100+ милиарда кубически метра газ, годишно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Све

    16 5 Отговор
    Колко ли платиха на мутрите за да не направят Южен поток и да стане ТУРСКИ ПОТОК ????? Заради Турция нарязахме ракетите, подарихме си танковете, останахме без пристанища и самолети.... МИГ 23 и 25 са в класа на ф16. Централата "Белене" , първа с разрешение, от 4 станаха вече към 9 милиарда, а Турция направи 2 АЕЦ, Румъния с втора , където китайците изградиха вече 3ти и 4ти блок, Унгария, Словакия, Чехия построи "Темелин", въпреки протестите на Австрия, които блокираха границата месеци наред....... Заради Турция се дава на концесия летище "София", унищожиха селското стопанство.... Мутрите грабят, стадото блееее.... Скоро столицата на България ще се казва Столипиново

    Коментиран от #12

  • 9 Све

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ВИК":

    Когато не се говори официално, на него му викат Маанисе Боко
  • 10 Све

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "прока":

    Комисионните са вече получени ! Таксите по транзита ще плащат строителството 20г !!!!!!!! Стадото си спи и чака чумата

    Коментиран от #14

  • 11 SAAB

    8 0 Отговор
    Можеше и България да е НО ......като си без гащи по наколенки ...така е :)
  • 12 Ех....

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Све":

    Много си прав, за съжаление.
  • 13 USMC

    3 5 Отговор
    Да, това е целта на Ердоган. Но няма да му се получи, защото газопровода от Израел няма да мине през Турция .
  • 14 USMC

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Све":

    20 години ли ??? Никога няма да се изплати тоя газопровод ,ама НИКОГА. Как го сметна като Газпром не са обявили размера на транзитните такси ??? Те имат изгода да са възможно най ниски,защото се отразява на цената на следващите потребители. Техни пари не са загробени там-български са. 3 милиарда лева . Нищо ,тя България има много пари , за пенсионерите насмогна ,за медицинските сестри и много други, та какво са за нея 3 милиарда лева.

    БЕДНОСТТА е най - справедливото НАКАЗАНИЕ за простотията на един НАРОД.
    Роналд Рейгън.
  • 15 Турчина

    5 4 Отговор
    България няма как да бъде център на турският (балканският поток както го наричате) защото няма армия която да защитава газопровода при евентуална война. Турция има много бойни кораби в Черно Море и има капатицета да пази тръбите
  • 16 В е л и к и я

    4 1 Отговор
    Не знам откъде накъде ние ще плащаме милиарди за да изградим газопровод на руснаците да си продават газа .. Този Бойко ще ни съсипе държавата като пръска милиарди с лека ръка а е неграмотен. .. А и доколкото знам руснаците нямат газ ..имат залежи само в най северен Сибир но там е много трудно да се добива защото те нямат нужното оборудване а Западат няма никога да им даде заради наложените санкции .!
  • 17 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ПИШЕ ЗА ГОЛЯМАТА АТОМНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА ,КОЯТО РУСИЯ СТРОИ В ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ !?!?

    Коментиран от #18

  • 18 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "ПЕНКО":

    Факт е че руснака няма комплекси и строи тръби,АЕЦ,заводи..продава оръжие и технологии ..докато Запада не продава технологии а те прави само пазар
  • 19 Фактир

    1 0 Отговор
    Това е по добър вариант от Южен поток. Тръбата пак си минава през Бг но така ще може да получаваме газ от повече места.
Новини по държави: