Last news in Fakti

13 Януари, 2020 13:23 1 469 6

Вучич е загрижен за сърбите в Черна гора

  • сърбия-
  • черна гора-
  • александър вучич-
  • патриарх ириней-
  • мило джуканович

В Черна гора, населението на която е 622 000 души, според последното преброяване около 180 000 се определят като сърби

Вучич е загрижен за сърбите в Черна гора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич говори по телевизия "Пинк" за "безправното положение на сърбите в Черна гора", които съставляват в тази страна 28% от населението, предаде ТАСС.

Моята роля е да се грижа за сръбското население в Черна гора, заяви Вучич, призовавайки представителите на международната общност да обърнат внимание на това какви права имат 25 процента албанци в Северна Македония, а какви сърбите в Черна гора. По неговите думи е необходим рационален отговор на несъответствието между числеността и обема на правата на сърбите и албанците в тези две страни.

През юли 2018 г. главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней, който бе на визита в Черна гора, заяви, че положението на сърбите в тази страна е много тежко, сравнявайки го с периода на османската власт (до 1878 г.) и положението на сърбите в Хърватия по време на фашизма.

В отговор президентът на Черна гора Мило Джуканович поиска патриарх Ириней да се откаже от своите изявления. Вучич тогава заяви, че иска добри отношения с Черна гора, а също по-добро положение на сърбите в тази страна.

В Черна гора, населението на която е 622 хиляди души, според последното преброяване около 180 хиляди се определят като сърби.

Председателят на Сръбския национален съвет на Черна гора Момчило Вуксанович заяви за ТАСС, че сърбите в Черна гора са подложени на сериозен натиск. Например заради забраната сърби да работят в държавния апарат те често са принудени да скриват своята националност, а сръбските медии в Черна гора са под постоянен натиск заради своите симпатии към Русия, заяви Вуксанович.

Черногорското правителство отрича новият закон да е насочен срещу Сръбската православна църква.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко се връща

    12 2 Отговор
    Така правеха и с българите в Сърбия. В Димитровград изведнъж се появиха сърби, без някога да са се заселвали. Накараха българите там да се наричат сърби.
  • 2 Реалист

    2 2 Отговор
    Кат си притеснен прати 32-ра Нишавска бригада

    Коментиран от #5

  • 3 Нарком

    5 0 Отговор
    Абе чакай само Българи ,Власи и Унгарци да си потърсят правата и Белградския санджак ще му отеснее
  • 4 Хахаха

    0 0 Отговор
    Ако бяха турци, ЕърДоган вече щеше да е дебаркирал с башибозук......
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 6262677

    1 0 Отговор
    сърбия е провалена държава: мръсен въздух, слаба икономика изостанала с години от дори българската. Ще продължават да губят позиции и територии. Всичко това защото загубиха всички войни, но някакви си силни на деня им направиха югославия и тн. А те са едни всеизвестни неможачи. сърбоман=предател
Новини по държави: