Last news in Fakti

14 Януари, 2020 19:09 1 988 1

Генерал Мушараф отърва бесилото

  • первез мушараф-
  • пакистан-
  • беназир бхуто-
  • наваз шариф

Смъртната присъда на бившия пакистански президент, издадена му от специален трибунал миналия месец, беше отменена

Генерал Мушараф отърва бесилото - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Смъртната присъда на бившия пакистански лидер генeрал Первез Мушараф, издадена му от специален трибунал миналия месец, беше отменена от Висшия съд в Лахор, съобщиха адвокатите му, предаде АР.

Съдът в Лахор постанови, че свикването на специалния трибунал е противоконституционно и незаконно, заяви адвокатът на защитата Азхар Сидики.

Тричленният трибунал издаде смъртната присъда на Мушараф миналия месец след дело, продължило няколко години. Мушараф управляваше Пакистан от 1999 до 2008 г.

Двама от общо тримата съдии отсъдиха, че той е виновен в погазване на конституцията през 2007 г. с цел да преследва високопоставени представители на правосъдната система, за да избегне юридически пречки за управлението си.

През 1999 г. Мушараф, който е на 76 години и сега живее в изгнание в Дубай, свали правителството на тогавашния министър-председател Наваз Шариф с безкръвен военен преврат.

Генерал Мушараф отърва бесилото

Мушараф в момента или е признат за виновен, или очаква процес по още най-малко четири дела, включително за убийството на бившия премиер Беназир Бхуто и на изтъкнат племенен вожд в югозападната пакистанска провинция Белуджистан. Обжалване на днешното решение е възможно, но е малко вероятно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти турчин

    6 1 Отговор
    Пък за нашия тиквун кога.