14 Януари, 2020 17:30 1 559 13

Най-неуместната дума за 2019 година

  • климатична истерия-
  • екология-
  • глобално затопляне

Новопоявилата се съставна дума, която означава "климатична истерия", започна да се използва често през миналата година заради екоактивистите

Най-неуместната дума за 2019 година - 1
Снимка: Shutterstock

Германски лингвисти избраха "Klimahysterie" - за най-неуместната дума за 2019 г., съобщи ДПА. Новопоявила се съставна дума, която означава "климатична истерия", започна да се използва често през миналата година заради все по-силните гласове на екоактивистите.

Германският език позволява комбинирането на отделни думи за образуването на нови и в "Klimahysterie" се обединяват "климат" и "истерия", за да се отхвърлят притесненията на климатичните активисти.

"Тази дума категорично патологизира нарастващата ангажираност със защитата на климата като вид социална психоза", каза говорителката на журито лингвисти Нина Яник.

"С оглед на научните открития за изменението на климата, думата освен това е подвеждаща и безотговорно подкрепя антинаучни тенденции", допълни тя.

Титлата на най-неуместна германска дума се присъжда годишно от 1991 г. Целта на инициативата е да се привлече внимание към неподходящата употреба на езика чрез примери с думи, които вредят на демократичните или човешки ценности.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо ли

    7 1 Отговор
    Титлaтa нa нaй-нeумecтнa гeрмaнcкa думa ce приcъждa гoдишнo oт 1991 г. Цeлтa нa инициaтивaтa e дa ce привлeчe внимaниe към нeпoдхoдящaтa упoтрeбa нa eзикa чрeз примeри c думи, кoитo врeдят нa дeмoкрaтичнитe или чoвeшки цeннocти...........
    И тя е: ХИТЛЕР......
  • 2 Анти соросоид

    8 1 Отговор
    Още соросоидна пропаганда. Сорос е западният Брежнев. 🤮🤮🤮🤮

    Време е и западът да се освободи от тоталитарния режим.
  • 3 Отново

    8 1 Отговор
    Германски лонгвисти на заплата към Сорос(който е левият солта^ак на Ротшилдите) изсраха едно холямо еврейско нещо.
  • 4 Гост

    8 1 Отговор
    Още една: Klimadiktatur!
  • 5 Eleonora

    3 1 Отговор
    Може и да е неуместна(въпреки че каква инстанция са някакви си немски лингвисти!?), но пък описва най- точно klimahype-а....(още една дума, която също описва точно ситуацията).
  • 6 куку руку ку

    5 1 Отговор
    И тези гретенЯсаха...
  • 7 Грета Т

    4 1 Отговор
    За 2020 може да запишете "ЕКОФАШИЗЪМ", като най-уместна !
  • 8 Birmingham UK

    4 1 Отговор
    С това не съм съгласен. Всеки има право да изказва мнението си, независимо кое как ще звучи за тези, на които не им харесва. Значи в Европа си свободен да се изказваш само ако става въпрос за права и свободи бо безкрайност. Ако кажеш истината, веднага биваш обвинен в подвеждане, фашизъм, ксенофобия, хомофобия и незнам си още какво. Е къде е свободата на словото тогава?
    Климатът се променя, не го отричам, но съм против да се демонизират и заклеймяват инакомислещите, само защото не се харесва на мейнстрийма!
  • 9 Госあ

    0 4 Отговор
    Мисля че е уместно след като са определени като неуместни и подвеждащи, да бъдат забравени за употреба в медиите ! И всеки който внася шум,да бъде подведен под съдебна отговорност. Най добре глоба и обществено полезен труд.

    Коментиран от #10

  • 10 Eleonora

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    ...неуместни предложения...., много klimadiktator- ско... 🤣!

    Коментиран от #11

  • 11 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Eleonora":

    Винаги съм се питал защо ако някой вдига голям шум, например пуска фойерверки или музика, съседите могат да се обадят на полицията и субекта да бъде глобен, а когато някой внася шум в общественото пространство срещу доказани факти не носи отговорност ? В случая престъплението е много голямо и наказанието би трябвало да бъде по голямо.

    Коментиран от #12

  • 12 Eleonora

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    А защо ОПИСВАНЕТО НА ЕДНО СЪСТОЯНИЕ(в случая климатична истерия) се квалифицира като "шум в обществото" и трябва чак и да е подсъдимо и да бъде наказвано!? Не отричам климатичните промени и съм за разумни и смислени мерки, но методите, мерките, решенията и именно истерията и хайпа, цялата тази хипер-мега преувеличеност, с които биват "излъчени" в обществото клим.промени придобиват все повече образа на тези, присъщи за една диктатура(а всеизвестно е с какви факти си служи един диктатурен режим!!!). А и към една диктатура е присъща и нетърпимостта към критиците и тяхното осъждане....!

    Коментиран от #13

  • 13 ГосТ

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Eleonora":

    Диктатура е тогава, когато се налагат правила и мнение при всяко положение. А когато се налага истината е справедливост 😊
Новини по държави: