Last news in Fakti

14 Януари, 2020 16:54 2 046 8

Лондон отряза шотландските мераци за независимост

  • шотландия-
  • великобритания-
  • рефререндум-
  • независимост

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отхвърли призива на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за втори референдум

Лондон отряза шотландските мераци за независимост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отхвърли призива на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за втори референдум за шотландска независимост, съобщават британски медии.

Джонсън изпрати писмо на първия министър, в което подчертава, че резултатът от референдума през 2014 г. трябва да бъде уважен.

Не мога да се съглася на нито една молба за прехвърляне на власт, което би довело до нови референдуми за независимост, подчертава британският премиер.

Никола Стърджън иска Лондон да прехвърли правомощия на шотландското правителство, които могат да открият пътя към нов референдум. Тя отбеляза, че успехът на Шотландската национална партия на изборите през декември 2019 г. е "неоспорим мандат според всеки нормален стандарт на демокрация".

Но Борис Джонсън предупреди, че всеки опит за отцепване ще доведе до политическа стагнация, а Великобритания трябва да действа обединено след Брекзит.

"Още един референдум за независимост ще продължи политическата стагнация, която Шотландия преживява през последното десетилетие, шотландските училища, болници и работни места отново ще бъдат оставени на заден план заради кампания за отделяне от Великобритания. Време е да работим заедно за единството на Великобритания и да използваме потенциала на тази велика страна", обясни Джонсън мотива за решението си.

Лондон отряза шотландските мераци за независимост

Шотландската национална партия спечели 48 от 59-те места в регионалния парламент на изборите през декември. Никола Стърджън обеща да организира втори референдум за независимост в края на 2020 г.

На референдум през 2014 г. повечето шотландци гласуваха против отделяне от Великобритания, но пък подкрепиха оставане в ЕС на плебисцита през 2016 г., което се използва от Шотландската национална партия за набиране на подкрепа за втори референдум за независимост.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашка с чашка

    12 4 Отговор
    Турския потомък Джонсън може да си говори каквото си иска, но Шотландия ще се раздели с Англия и Уелс. Шотландците гласуваха масово против Брекзита. А на предишния референдум за независимост на Шотландия решиха да останат във Великобритания защото ги заплаши ха че ще ги изключат от ЕС и ще изпаднат в изолация.
  • 2 bobi

    7 0 Отговор
    Естествено ще ги отреже , все пак никой не иска да си дава властта.
    Да те имат подкрепа от народа си, но това не значи че имат пълномощие от властоимащия за това.
    Когато шотландския народ реално застраши властта , чак тогава може да се направи компромис от страна на властта за да бъде запазена властта-
  • 3 Morgoth

    7 1 Отговор
    По много интересен начин разбира единството Борис Джонсън. Този човек ще докара много проблеми на страната, че и не само на нея.
  • 4 така така

    2 3 Отговор
    Борко им стъпи на врата на джендърите.
  • 5 Гост

    5 4 Отговор
    Шотландия имаше своя шанс - изпусна го! Шотландците да се сърдят на себе си. Да бяха мислили тогава!
  • 6 Brejnwv

    1 3 Отговор
    За какво й е на Британската империя четвъртия райх, евросъюз?
  • 7 No Exit from Brexit

    2 1 Отговор
    Пак ще гласуват за оставане. Стърджън може да си направи втори референдум, резултатът ще е същия.
    Повечето българи не искат софийската шайка да ги управлява, ама пита ли ги някой?
  • 8 ааа

    2 1 Отговор
    Ако Обединеното кралство излезе от ЕС ще трябва да се раздели на 3. Факт. Дали им стиска или ще има война? Не харесвам и ЕС в момента съм безпристрастен. Любопитен съм каква цена ще платят? Заслужава ли си?
Новини по държави: