Last news in Fakti

15 Януари, 2020 07:29 3 517 8

Иран изгони британския посланик

  • иран-
  • великобритания-
  • посланик-
  • робърт макеър

Властите в Техеран обвиниха Робърт Макеър в подклаждане на протестите, избухнали в страната

Иран изгони британския посланик - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран обяви британския посланик в Техеран за персона нон грата и поиска той да напусне страната, съобщи "The Telegraph".

Иранските власти обвиниха посланик Робърт Макеър в подклаждане на протестите, избухнали в страната, след като стана ясно, че катастрофиралият край Техеран украински "Боинг" е свален от иранските военни. Заради това обвинение той беше задържан на 11 януари, въпреки дипломатическия си имунитет. Малко по-късно беше освободен.

Говорителят на върховния съд на страната Голам-Хосеин Есмаили заяви, че британският дипломат е изиграл "провокативна роля", като е присъствал на акция в памет на загиналите в катастрофата. Впоследствие възпоменанието прерасна в протест с искане за оставка на лидерите на страната.

Посланик Макеър от своя страна увери, че не е участвал в протеста.

Той благодари на хората за подкрепата и отбеляза, че е "нормално да искаш да отдадеш почит" на жертвите на катастрофата, сред които има и британски граждани.

Дипломатът поясни, че е напуснал бдението 5 минути, след като започнало скандирането срещу иранското правителство. Той потвърди, че е бил задържан за около 30 минути, след като е напуснал мястото.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    21 5 Отговор
    Браво
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Румяна Костова

    14 2 Отговор
    Понякога 5 минути са достатъчни, за да дадеш инструкциите на щаба на протестантите за Човешки права, дори и да не носиш торбичка с демократични бисквити. Самото появяване на английският посланик е достатъчно мотивиращо за младите хора без никакъв житейски опит, които си въобразяват, че знаят всичко за мръсните игри в политиката.
  • 5 Матей

    6 3 Отговор
    Иранците напразно избързаха да поемат пълната вина за сваления самолет.Цялата верига от събития показва,че е вражеска одурма и то майсторски изиграна,така че и самите те да бъдат заблудени.Ракетчика е видял съмнителна цел и имал само 10 секунди да реагира, а кой му гарантира,че не е виртуална,т.е. електронно генерирана за да се подведе и изстреля ракета по самолета?После имаше протести,водени от английския посланик с искания за оставка на правителството.Логично някакси се навързват събитията.
  • 6 Онуфри

    7 3 Отговор
    Ако се ръководят от действията на крамолите при аналогична ситуация трябва просто да му шибнат една ракета по трансатлантическата кратуна на излитане и после да кажат че имат сведения че е планирал още протести и атентати.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.