15 Януари, 2020 08:45 1 572 11

Войната срещу Тръмп продължава

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • демократическа партия-
  • импийчмънт-
  • нанси пелоси

Гласуват внасяне на обвинение за импийчмънт на американския президент

Войната срещу Тръмп продължава - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Камарата на представителите в американския Конгрес се очаква да гласува днес за изпращане в Сената на обвинението за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Той е обвинен в превишаване на правомощията си и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Вотът е от историческо значение, защото той дава начало на същинския процес, който може да доведе до отстраняването на Тръмп от поста.

Това ще е третият такъв процес срещу американски президент.

На процедурата по импийчмънт бе даден ход преди около четири седмици, след като Камарата на представителите гласува обвинения в това, че Тръмп е оказал натиск на Украйна за политически облаги.

След гласуването се очаква председателят на доминираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси да изпрати обвиненията в Сената - процес, който бе забавен и това породи напрежение между двете камари.

В този период демократите се опитваха да осигурят явяване на нови свидетели по време на процеса в доминирания от републиканците Сенат, но така и не получиха уверения.

Президентът настоява, че не е прекрачвал законите и нарича процеса “лов на вещици“.

Междувременно в навечерието на вота демократите разпространиха куп документация от разследването в опит да представят контекста на случващото се.

Войната срещу Тръмп продължава

По време на гласуването ще бъдат назначени и законодатели, които ще са в ролята на прокурори.

След гласуването тези отговорни лица ще се включат в церемониална процесия по пренасяне на обвиненията от Камарата на представителите в Сената.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    6 6 Отговор
    За този импийчънт слушаме вече почти година,и докато това се случи,ще дойде време за новите избори.А вместо да се мотаят и губят време,да вземат да го гръмна и да се приключва,те поне имат опит в тази област.
  • 2 El Prezidente

    4 5 Отговор
    Все повече губи авторитет президентът. Липсата на легитимност се мъчи да замени с военно присъствие, заплахи, санкций. Неблагодарна задача за един президент в процес на импийчмънт.
  • 3 Джони

    7 2 Отговор
    Тръмп не е стока, но тези които непрекъснато рипат срещу него са просто жалки смешници.

    Коментиран от #10

  • 4 Питанка

    1 0 Отговор
    Е добре де аз съм говорил с Американци които казват че импийчмънта не означава отстраняване!!! Това било доброволен акт на засегната чест. Дават пример за Клинтън, че след импийчмънта не е подал оставка. Някой знае ли нещо по въпроса?

    Коментиран от #7

  • 5 Никой

    1 3 Отговор
    Махайте го тоя клоун докато не е объркал фатално нещо на Земята. На него клоунска маска не му трябва, така си изглежда
  • 6 9852

    2 1 Отговор
    Ще му пръднете на тръмп в гащите. Правят си упражнения по реклама "демократите" в Америка. Американците отново ще го изберат.

    Коментиран от #8

  • 7 kkk

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Питанка":

    Не бъркай двата щата- на Клинтън му лапаха пишката доброволно и проблемът беше да го кажем "от морално естество" докато при бай Дончо става дума за директно погазване на законите на страната (не моралните, а написаните черно на бяло закони) и тук импийчмънта ще означава директно сваляне от поста...
    А онези с които си говорил са ярък пример за това колко малоумно племе са американците- ограничи си контактите с тея олигофрени, че като нищо ще затъпееш покрай тях...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дръж са

    2 0 Отговор
    Бай Дончо! Че иначе на власт ще дойдат ястребите и ще затрият света!
  • 10 Мони

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джони":

    Тръмп си е много добра стока. Преди седмица разпореди да бъде прекратено раздаването на купони на около 6 000 000 от електората на тези, които искат импийчмънт. Аргументите му са, че безработицата е спаднала, работа има и всички в трудоспособна възраст, в добро здравословно състояние, ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ, а не да живеят от социални помощи за сметка на работещите... Е, това не е приятно

    Коментиран от #11

  • 11 Mони

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мони":

    неприятно, но...СПРАВЕДЛИВО.