15 Януари, 2020 16:16 3 217 7

Гърция реже туристите на Санторини

  • гърция-
  • санторини-
  • туристи

Местните власти ще ограничат акостирането на круизни кораби и наемането на квартири

Гърция реже туристите на Санторини - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Санторини - един от най-популярните в света гръцки острови, който е посещаван от тълпи от туристи, планира да намали броя им по предложение на Европейската банка за възстановяване и развитие, пише в. “Катимерини”. Според изданието всяка година островът е посещаван от 2 млн. туристи, които едва се разминават по тесните улички през летните месеци.

Мерките предвиждат намаляване на броя на билетите за най-популярния курорт Оя по време на пиковите месеци, рестрикции за акостиране на круизни кораби и ограничения при наемането на стаи и апартаменти чрез Airbnb, разкрива гръцкият вестник.

Други мерки предвиждат преразглеждане на инфраструктурното планиране, затягане на регулациите по отношение на опазването на околната среда, включително забрана на всички пластмасови изделия за еднократна употреба.

Експерти са имали разговори по въпроса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и ще направят окончателните си препоръки преди началото на летния сезон. Целта е Санторини да излезе от списъка на т.нар. хипертуристически дестинации като Барселона, Амстердам или Венеция, които също вземат мерки за намаляване на туристите.

“Трябва да направим от острова целогодишна дестинация и да привлечем туристи и през зимата, а не всички да се трупат тук през лятото”, казва Костас Константинидис, който е собственик на местен хотел.

Други постоянни жители на това райско кътче смятат, че пренаселването с туристи го е превърнало в карикатура на това, което някога е било - синьо море и небе и бели къщи, накацали по скалистите хълмове. Според тях въпреки незабравимите залези и природните красоти мнозина вече не харесват острова, защото е претъпкан.

Гърция реже туристите на Санторини

Санторини е избран за най-красив остров в света от сп. “Тревъл и Лежър” през 2014 г. Мнозина издания и сайтове го класират сред местата, които непременно трябва да се видят, поради което стотици хиляди посетители от цял свят се трупат на вулканичния остров да си направят селфи и да го пуснат в инстаграм.

“Санторини има уникална география, която хората искат непременно да заснемат”, казва кметът Лукас Белониас. Според него електронните устройства са превърнали острова от “просто една туристическа дестинация в едно от най-посещаваните места в света.”


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хотелиера

    8 6 Отговор
    И кренвирши няма да продават, вече няма да е интересна дестинация за българските летовници.

    Коментиран от #4

  • 2 мъка

    10 2 Отговор
    И на България да го препоръчат това,морските курорти са пълни с пияни и надрусани идиоти.
  • 3 собственик

    11 5 Отговор
    Ще им дойде акъла на гърците, че не всичко е пари. Ocpaxa им хубавите острови разни знайни и незнайни и за какво ? За шепа пробити долари. И в България така трябва - къш на всяка пaплaч.
  • 4 ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    Ти тях не ги мисли, ами прави планове, колко "кренвирша" на туристи да лапнеш, че да вържеш двата края хаха
  • 5 Опа

    6 0 Отговор
    Тая световна банка! Утре ще ни консултира как да по малко да пием вода или да ни забрани! С мотива Било хубаво!
  • 6 оня с коня

    4 5 Отговор
    Гърците най-после се осъзнаха и ТРЪГНАХА ПО БЪЛГАРСКИЯ ПЪТ в Туризма- Наритай Бедняците които само Снимат но си носят Консерви и Пиячка от Вкъщи,за да има място за Платежоспособните!
  • 7 Ххх

    4 0 Отговор
    Някъде около средата на второто хилядолетие преди новата ера, вулканът на остров Санторини изригва. В човешката история това изригване се превръща в едно от най-големите вулканични събития. През последните 800 години само избухването на вулкана Тамбора в Индонезия е с подобни мащаби, повлекли след себе си феномена от 1816 година, която по цял свят е известна като "годината без лято".
    Международен екип от учени е провел изследване, чиято цел е да се изяснят причините за гибелта на развилата се на остров Крит минойска цивилизация. Изводите на специалистите са, че унищожаването ѝ се дължи на катастрофално цунами, предизвикано от изригването на супер вулкана на остров Санторини в Егейско море.
    Избухването му предизвиква мощни опустушителни вълни цунами из цялото източно Средиземноморие, което буквално изтрива постиженията на една от най-напредналите за времето си цивилизации - минойската.Супер вулканът на Санторини е калдера - тип вулкани, чието изригване е толкова мощно, че централната му част се свива сама в себе си и образува огромен кратер. Точно този кратер сега попада във фокуса на вниманието на международен екип от учени, които публикуват заключенията от изследването си в статия за Nature Communications. Авторите на разработката са изработили и публикували карта на морското дъно с висока резолюция. С използването на комбинирани данни за сеизмичната активност и състава на скалите, формиращи калдерата на вулкана, учените обясняват как вулканът се е сри
Новини по държави: