16 Януари, 2020 10:11 4 265 28

Kакво готви Путин за бъдещето си?

  • владимир путин-
  • дмитрий медведев-
  • русия-
  • кремъл

Руският президент започва да планира бъдещето си след Кремъл

Kакво готви Путин за бъдещето си? - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

За всеобща изненада руското правителство подаде оставка. Това е знак, че президентът Владимир Путин започва да планира бъдещето си след Кремъл, пише френският в. "Либерасион".

Вчера Владимир Владимирович прие оставката на премиера Дмитрий Медведев и правителството.

Няколко часа по-рано руският президент не спомена нито дума за това в речта си пред парламента, в която изложи политическите насоки за предстоящата година, включително изненадващи промени в конституцията - разпределяне на част от президентските правомощия между различни институции, обявяване на върховенството на руската конституция над международните правни норми, ограничаване на броя на президентските мандати до два (вместо два последователни) и забрана висшите чиновници и заемащите изборни длъжности да имат гражданство на друга държава или дори разрешително за пребиваване в чужбина.

Всичко това ще трябва да бъде одобрено на референдум.
След това премиерът Медведев обяви оставката на правителството и Путин го назначи за заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Сцена, която очевидно е била внимателно планирана предварително - също както и предлагането за нов премиер на непознатия на руската общественост ръководител на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин, отбелязва в. "Либерасион".

"Техническа номинация, докато се очаква Путин да избере свой наследник", коментира Татяна Становая от центъра за анализи "Р.Политик".

Kакво готви Путин за бъдещето си?

Истинската новина на вчерашния ден обаче беше, че преходът във властта започна открито. Въпросът се поставя от май 2018 г. и триумфалното преизбиране на Владимир Путин. Още вечерта след победата си той обяви, че този мандат ще му е последен, припомня френското издание.

Разпределянето на част от президентските правомощия между двете камари на парламента, Върховния съд и неформалните съвети показват желание за създаване на ново политическо равновесие, както и желание да не се предават на един-единствен наследник много разширените правомощия, които Путин получи през 20-те си години на власт, подчертава "Либерасион".

Според Татяна Становая, президентът се кани след края на мандата си да си запази ролята на ръководител на Държавния съвет. Доскоро тази институция нямаше никакви реални правомощия, но се превърна във "важно свързващо звено между президентската администрация, правителството и губернаторите" и "място, където Путин може да играе ролята на арбитър между всички нива на властта".

Обявените от Путин промени предизвикаха шок в руския политически елит, който започна да обмисля какви са намеренията му и кои ще бъдат новите членове на кабинета, коментира британският в. "Гардиън". Изданието отбелязва, че руският президент се подготвя за политическия преход през 2024 г., когато според анализатори той ще се откаже от президентския пост, но ще остане водещия руски политик като премиер или в Държавния съвет.

67-годишният Путин на практика управлява Русия от 2000 г. Така той е управлявалият най-дълго руски лидер от времето на Сталин, подчертава "Гардиън".

Путин представи промените като начин за укрепване на демокрацията, но негови политически противници и независими анализатори ги смятат за стратегия за запазване на властта след последния му президентски мандат през 2024 г., отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Президентът даде ясен отговор на въпросите за бъдещето си: "Ще остана президент завинаги", тълкува изявлението на Путин бившият руски премиер Михаил Касянов, който в момента е един от неговите критици.

"Защо всичко това се случи в един ден?", попита в Туитър Дмитрий Смирнов, репортер на в. "Комсомолская правда", цитиран от "Ню Йорк таймс". Той има и отговор: "Това просто означава, че хората в Кремъл познават добре историята: революцията трябва да се прави бързо, дори да е революция "отгоре".

Руската политическа класа спекулираше от месеци за намеренията на Путин след края на последния му президентски мандат. Някои очакваха дестабилизираща борба за определяне на наследника му, но повечето очакваха той да намери начин да запази властта.

Kакво готви Путин за бъдещето си?

Путин изглежда започва процеса четири години преди крайния срок, за да избегне резки и дестабилизиращи промени.

Той възпря потенциално дестабилизиращата борба между своите потенциални наследници и техните поддръжници на влиятелни постове, като ги накара да се чудят за какво точно ще се борят. Това обаче подготвя терена за борба между клановете от сферата на сигурността и други клонове на администрацията за влияние върху промяната на системата, съществувала над 25 години.

Вчера Путин не разкри точните си планове, а вместо това отвори една "кутия на Пандора" с различни възможни варианти. Последвалата несигурност извежда политическия елит от равновесие и помага да се гарантира, че Путин ще остане центърът, около който страната се върти, коментира "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    14 31 Отговор
    Вчера заклетите русофилчета тука цъкаха минуси , като им казах , че на Путя и Ердо им остават максимум 3-4 годинки , ахахахха !!! Май май и толкова няма да изкарат !!!

    Коментиран от #4, #8, #14

  • 2 Реално

    37 9 Отговор
    Путин планува бьдещето на Русия след неговото президенство.А не планира своето бьдеще...

    Коментиран от #25

  • 3 СССРкаскет

    12 25 Отговор
    Ши ходи на луната, там се преселвал да живее, че там правили референдум местните джуджаци и го искат за вожд
  • 4 Абе смешко

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Е то не трябва да си много умен-на какьвто ти се правиш...-на Путин президенството му свьршва 2024...-ама ти си бил умник викаш а?

    Коментиран от #6

  • 5 сащ е тумора на планетата

    31 12 Отговор
    тоест шах и мат, е голям стратег е императора признавам го за най- великия политик на нашето време, а западните джендеросани дебили гледат и мигат като плъх у чувал с брашно

    Коментиран от #9, #26

  • 6 гост

    8 19 Отговор

    До коментар #4 от "Абе смешко":

    Верно ли , не думай , хахахаххахах !!! И кога се сетихте , че му "свършва президенството" , като до вчера св кълняхте , ще още десет мандата ще кара , хахахха ?? Толкоз бързо ли смениха опорките от Мацква , хахахахха !!!
  • 7 Borislav Popov

    10 17 Отговор
    С други думи, Путен е руския Ким Чен Ин ! Путен, прави, струва и накрая така извъртя нещата, че той да властва в Русия вечно, а след това и власта ще предаде по наследство на някой свой човек. За да достигнат целта си (Вся власт Путину) чифутолигарсите превърнаха конституцията на Русия в халваджийски тефтер !

    Коментиран от #10

  • 8 Ххх

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Разсъжденията на дебили дори минус не заслужават ! За такива дори минуса е излишно влияние.
  • 9 гост

    7 9 Отговор

    До коментар #5 от "сащ е тумора на планетата":

    Божеее , тоя и императори сънува , че и се подмокря , йхахахахаххаха !!!
  • 10 гост

    10 12 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    За съжаление на русофилчетата тук в Раша е доказано , че "предаване на властта на мой човек" НЯМА !!! Най-много година след това "моя човек" изяжда "бащицата" с парцалите , щото това му е единствения изход !! И затова "съветските ръководители" не даваха властта докато пукнат !! Единствения начин е Путя да изчезне вдън земя , което не виждам с какво топли "почитателите" , хахахха !!!

    Коментиран от #11

  • 11 Ххх

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Отново безмозъчни разсъждения на самовлюбен русофоб ! А някакъв пример в годините назад относно изяждането ? Реално при всеки ръководител има и желание за власт, колкото може по – дълго, и чувство за неповторимост, и желание за уреждане на близки на подходящи постове, и съмнения в потенциалните наследници доколко удачно ще продължат управлениието.
  • 12 Союзмултьфильм

    10 9 Отговор
    Демокрация по руски ! А най добре ще е да го обявят (Вл.Вл.) за ГенСек на КПСС и цирка да приключи ! ПП. Само ми е чудно ,кого лъжат - света ,себе си или олигофренясалите крепостни мужици ?
  • 13 ###

    14 11 Отговор
    За всички със закостенели мозъци е изненада!
    Запада зее от сутрин до вечер Путин, Путин, Путин.
    Човека изправи на крака Русия до световен лидер и това не им харесва, защото им промени плана.
    САЩ прогнозира 90-а година, 2020 Русия ще се е разпространала на не по-малко от 6 отделни държави, като техни съветници са им предлагали да се раздели на три части като по този начин да имат трима представители в ООН!?
    Руснаците са толкова сплотени и вярват в Путин което е нормално при нормално мислещи, че той им дава право сами да избират правителството, а не той да го назначава!
    Медведев ще е негов заместник и началник на силовите структури, а после ще си сменят местата като му изтече мандата!

    Коментиран от #17

  • 14 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не бързай да се радваш... Путин добре го е обмисли.... Той ще извоюва пълни правомощия дори и друг да е президент.... Русия е федерация..... Ако не си го разбрал..... Всичко това е съгласувано.... Що си мислиш , че Путин ей така ще освободи министрите.... Ще има ново ръководство по високо ниво...... Той си знае...... Ами нека не се занимаваме със силните.... Да видим ние на къде сме... Че сме на ръбът на пропастта вече

    Коментиран от #27

  • 15 gnom

    10 3 Отговор
    Не знам Путин на къде е, но ние сме у киреча и няма шанс да излезем от там! А и на новия ни голям баща, не се знае, какво ще му се случи! Та не го мислете! Путин играе 20 хода напред, а Тръмп освен да се празни, друго не може да прави!
  • 16 Вулвин

    6 7 Отговор
    Еврейското жуже продължава да оножда ватниците.
  • 17 лекар

    6 9 Отговор

    До коментар #13 от "###":

    Ако хапчетата не ти действат, мини на инжекции. Много си увреден, робе на матушката.

    Коментиран от #19

  • 18 ⚡ Хрониките на Евразия

    7 11 Отговор
    Тази конституция дълго им пречеше на Кремълските мошеници и много дълго не знаеха какво да правят с нея .
    Накрая намериха решение !
    Поправките в конституцията ще ги пишат Клишас, Прилепин, Шахназаров, Казашки атамани и други морални изроди .
    А това значи ,че руснаците ги чака самодържавие , бой , решетки и казашки
    нагайки.

    Коментиран от #22, #23

  • 19 ###

    9 6 Отговор

    До коментар #17 от "лекар":

    Че, си РОБ и се лекуваш си личи и по ника и пи начина на изразяване!
    Има документи които са факт!
    Американски "специалисти" които са били сътрудници на ЦРУ под формата на учени които са искали да "помогнат" за разчленяване на Русия са го предложили, даже и три столици са опоненти, Санк-Петербуг, Москва и Хабаровск!
    Вчера го разказа на живо в предаването на Владимир Салавьов участник в тези срещи с американски експерти. В плановете на САЩ даже е трябвало в 2020г. Русия да не съществува!
    Американски подлоги немогат даси сдържат нервите.
    САЩ е неспособна да съществува ако няма враг и започва да се самоизяждат вътре в себе си Демократи - Републиканци!

    Коментиран от #21

  • 20 Solomon

    5 7 Отговор
    Мозъчно увредените мурзилки хвалят руския кенеф, но не смеят да се преселят там.
  • 21 Danzig

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "###":

    Лекувай се, хахо.
  • 22 ###

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Америнци ли искаш да я пишат?
    Та те са неспособни да изградят нормална политика, без да имат враг и да воюват!
    На какво основание да печатат пари ако няма войни?!
    Отиват към еднопартийно управление, някой някого трябва да елиминира, Демократи ио Републиканци!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 pesho

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "сащ е тумора на планетата":

    i kakvo postigna nay velikiat politik palna izolacia na dargavata si a skoro i finansov krah a na zapad horata si giveiat
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 АУУУУУ

    1 0 Отговор
    Кучетата си лаят в коментарите , та чак пресипнаха от злоба а пък.....КЕРВАНА СИ ВЪРВИ . Какъв е извода ? Вие си плюйте колкото си искате , но това с нищо няма да промени ГРОЗНАТА ИСТИНА ! ОТ ВАС НИЩО НЕ Е ЗАВИСЕЛО И НИКОГА НЯМА ДА ЗАВИСИ !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания