17 Януари, 2020 09:49 1 647 5

Искат обезщетение от Иран за сваления самолет

  • иран-
  • обезщетение-
  • жертви-
  • самолет-
  • украйна

176 души загинаха в катастрофата

Искат обезщетение от Иран за сваления самолет - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Канада и другите страни, които имат жертви, настояват за обезщетения от Иран за семействата на загиналите хора от самолета, свален с две ракети край Техеран от Революционната гвардия на Ислямската република, съобщават канадски медии.

Това е един от петте елемента в споразумение, постигнато по време на среща в Лондон между представители на Канада, Великобритания, Швеция, Афганистан и Украйна. Външният министър на Канада Франсоа-Филип Шампан заяви, че Иран има избор. "Те направиха първата стъпка, която беше да поемат пълна отговорност и да сътрудничат, а както казах, от това следват редица искания, които са, логично, от признаването на отговорността, което ни позволява да преминем към същността на нещата", коментира той по време на пресконференция в Лондон, като допълни: "Уверихме се, че можем да разберем истината, уверихме се, че можем да получим всички факти", предаде News.bg.

Участващите страни също така призовават Иран да зачита желанията на семействата за репатриране на тленните останки на 176-те души, загинали при свалянето на самолета, да осигури пълен достъп на служителите на консулствата и разследващи, както и независимо и достоверно разследване, проведено с "достойнство, прозрачност и според международните стандарти". "Смятам, че Иран има избор, а светът наблюдава. Не става въпрос само за скърбящата страна, не става въпрос само за почернените семейства, не става въпрос просто за любимите хора - става въпрос и за семействата в Иран. Но това също е важно и за международната общност", изтъкна първият дипломат на Канада.

Той добави, че страните, чиито граждани загинаха, оценяват сътрудничеството на Иран ден за ден. Сред загиналите 176 души са 57 канадци и 82-ма ирански граждани. Техеран призна тази седмица, че иранска ракета е ударила полет PS752 на Украинските международни авиолинии, преди да падне. Иран ръководи разследването, защото катастрофата стана на негова територия, но има прецеденти за предаване на тази отговорност на друга страна, която има загуби на хора.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 де е сороснята

    4 4 Отговор
    В това има вина и на Украйна, тъй като стана известно, че самолетът не е избран случайно. МАУ е собственост на украинския олигарх Коломойски, а бордът е собственост на британски гражданин. Боингът е нает от компанията Varangian Leasing, регистрирана в офшорния Делауеър в САЩ.

    Ясно е, че косвената отговорност е на Съединените щати, които пуснаха бойни дронове по това време и използваха електронни бойни системи, за да прекъснат комуникацията с командването
  • 2 Мойше

    2 0 Отговор
    Живота е беутален селтаци прости.
  • 3 Бачо Киро

    4 0 Отговор
    Абе да попитам, оня шантавия пилот Луфтханза, дето се думна с все самолета и пътниците, тях обезщетиха ли ги, или още въртят хората? Имам предвид освен мижавите 10ина милиона дето дадоха ... Интересно ми е сега от Иран колко ще искат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дориан

    2 2 Отговор
    Канадците в ролята на какви се жалват, след като стана ясно, че на самолета е имало повече иранци и украинци?