Last news in Fakti

17 Януари, 2020 17:50 2 870 6

Договорите с България и Гърция са бъдещето на Северна Македония

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • българия

Стево Пендаровски иска продължаване на добрия тон

Договорите с България и Гърция са бъдещето на Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония се опитва да продължи по пътя на добросъседство. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, цитиран от Нова Македония.

Президентът говори пред представители на дипломатическия корпус. Договорът за добросъседство с България отново беше посочен като основен за развитието на страната.

Според Пендаровски изходът от предстоящите избори в страната не би трябвало да променя поетия курс. Той посочи, че правителството на Зоран Заев е прекарало 90% от мандата си в решаване на спорове с България и Гърция.

Така е бил постигнат и напредък в преговорите с ЕС. Според него българската страна трябва да е отворена за компромиси и да не настоява за някои въпроси, за да може да бъде постигнато споразумение.

Според него двустранното сътрудничество е важно за успешни преговори с НАТО и ЕС. По-рано македонският външен министър Никола Димитров също призна, че преговорите с Европа са били улеснени от диалога със съседите.

Пендаровски очаква подкрепа от България за преговорите с ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Све

    14 3 Отговор
    Договорът с България не се изпълнява..... Македония се подиграва с българските изисквания !!!!! За съжаление, некомпетентните мутри нищо няма да направят по въпроса...но какъвто народът такива са и управниците
  • 3 просто и логично

    6 3 Отговор
    този президент е демагог.
  • 4 Другия с коня

    5 5 Отговор
    Ако ги приемат в ЕС и паднат границите,тогава НАРОДА сам ще се самоопредели .Всеки ще е свободен да си решава за себе си какъв е и какво иска от Живота.Управляващите един Народ не са Народа.....Това,че македонците са Българи е ясно.Това,че езика им е Български,също....Не подреждането яйцата в кошницата.Каруцата на Живота като ги друса,те се наместват......
  • 5 Колю

    7 8 Отговор
    Не виждам по-голям компромис от това България е признала част от нейната територия за държава... Нас ни интересува територията Македония да е в ЕС и НАТО.... Населението облъчено от сърбомански шовинизъм не ме интересува
  • 6 ГОСТ 1

    8 4 Отговор
    С македонстващи тъпанари като тоя,трябва да се преговаря много твърдо.Даже с бой по тиквата.
Новини по държави: