Last news in Fakti

19 Януари, 2020 16:45 2 649 19

Започна срещата за Либия в Берлин

  • берлин-
  • путин-
  • меркел-
  • ердоган-
  • либия-
  • криза
Започна срещата за Либия в Берлин - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Международната конференция на високо равнище относно кризисната ситуация в Либия започна. Тя се провежда в Службата на федералния канцлер на Германия в Берлин. В нея участват държавните глави на 10 държави. Преди началото на разговорите всички участници си направиха обща снимка. В началото на разговорите, германският канцлер Ангела Меркел в качеството си на домакин провери дали всички участници са по местата си и се установи, че липсва руският президент Владимир Путин. На помощ се притече френският президент Емалюел Макрон, който бързо извика своя руски колега от кулоарите.

Както се очаква, ключовите решения, които ще бъдат взети на конференцията ще бъдат обобщени в документ. Както съобщи по-рано изпълняващият длъжността министър на външните работи на Русия Сергей Лавров договорките вече са ясни и включват установяването на примирие, създаване на механизъм за контрол за прекратяване на огъня, забрана за внос на оръжие в Либия, възобновяване на политическия процес в страната, възвръщане на държавата контрола над армията, провеждане на икономически реформи и спазване на хуманитарните правила.

На масата на преговори в Берлин са генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Франция Еманюуел Макрон, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, генералния секретар на САЩ Марк Помпео, представители на Алжир, Египет, ОАЕ и Китай. В Берлин пристигна и премиерът на международно признатото либийско правителство Файез ел Сарадж и неговият съперник генерал Халифа Хафтар. Както се очаква те няма да вземат участие в основната дискусия и ще бъдат поканени в края на срещата, в случай, че останалите участници достигнат до споразумение.

В германското правителство не очакват конференцията „да реши с един удар всички проблеми на Либия, а в най-добрия случай може е начало на нещо добро, което за избегне войната”. „Срещата трябва да спомогне за това плана на ООН за политическа стабилност да получи „зелена светлина””, подчерта представител на германския кабинет. „Всички трябва да разберат, че чрез военни действия няма да се стигне до решаване на конфликта”, допълни той.

Преди срещата Турция и Гърция преплетоха шпаги. Турският президент Ердоган заяви, че Гърция преувеличава, че не е поканена на срещата в Берлин за Либия, и казва, че министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис предприема „грешни стъпки“, като кани командира на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар за преговори в Атина, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

„Що се отнася до правилните стъпки, парадоксално е, че обичайният нарушител на международното право в нашия регион се опитва да дава уроци“, заявиха от министерството на външните работи на Гърция.

„Основен ангажимент на Гърция е да предприема стъпки, които да гарантират сигурността и стабилността в региона, а не водене на политика чрез безпочвени и провокативни забележки“, добавиха от министерството.

Папа Франциск също коментира днешната среща в германската столица и изрази надежда, че преговорите могат да доведат до мир в Либия. „Истински се надявам, че тази толкова важна среща на върха може да бъде началото на пътя към края на насилието и на договорено решение, което да доведе до мир и така желаното стабилизиране на страната", каза главата на Римокатолическата църква.

Започна срещата за Либия в Берлин


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    7 10 Отговор
    Президента Владимир Путин не е до Ердоган значи тучина го е закъсал, а немкинята е сменила сакенцето със синьо значи нещо не е на кеф!

    Коментиран от #9

  • 2 Аз да си питам

    22 4 Отговор
    Абе що го нема оня шизо Трьмп-или поне нашият колос в меж.политика Тиквата Сльнце?
  • 3 Домбровски

    17 7 Отговор
    Бе какво се кикерят толкова. То ясно че каквото каже Императора - това ще стане . Всички него чакат !

    Коментиран от #13

  • 4 кадафист

    13 0 Отговор
    Правилно си забелязал колега. Др.Путин е до маршал Сиси,а от другата му страна е Антонио Гутиериш,т.е Путин е с тези дето подкрепят Хафтар.
  • 5 де го оня с коня

    15 0 Отговор
    А перушан що го няма там? Или той навсякъде участва само в първа фаза - бомбенето ! И в Сирия и в Ирак и в Либия......
  • 6 стара истина е

    20 3 Отговор
    Кой влиза последен на едно заседание ? Шефа!
    Те така - да се знае кой командва парада. Без него решения няма !
  • 7 Наглец

    6 6 Отговор
    Геемания ще стане велика сила малко след Монголия.
  • 8 Нацист

    8 4 Отговор
    Империалистите си делят либия на територии. Кой колко варела годишно и явно всички са доволни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нане

    3 4 Отговор
    ко прай феса там?
  • 11 От векове е така...

    2 1 Отговор
    ....мощните държави са ходили по всички континенти и са създавали само разруха и упадък на по слабите и бедни страни....само единици в света се опълчват с/у агресорите,като Сомалия,Сев.Корея и д-р. единични случаи.....евала на сомалийците.....не ибават никой хърбите....въпреки,че умират от глад.....не се дават.....това е народ.
  • 12 Инфо

    3 4 Отговор
    Видео на Хафтар срещу турско-либийското споразумение: Англия има ли континентален шелф? Спрете лицемерието и изнудването, е посланието на видеото към Анкара. Сделката Сарадж-Ердоган относно морските юрисдикции се иронизира от публикувано видео в Twitter на Либийската национална армия (LNA). "Ердоган каза, че гръцките острови (Крит, Кастелоризо, Родос и др.) нямат континентален шелф. Със споразумението 'магьосниците' успяха да заличат гръцките острови. Има ли остров Сицилия континентален шелф? Има ли остров Хавай континентален шелф? Има ли остров Риген континентален шелф? Има ли остров Имброс континентален шелф? Англия, има ли континентален шелф? " пита LNA иронично.
  • 13 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Домбровски":

    Той твоя император, преди 4-5 дена,вече се опита в Москва да направи нещо, ала не можа и ся тук в Берлин се е нарисувал и се прави на голям, ала без Меркел и без Помпео нищо не се решава.
  • 14 Хасан

    4 4 Отговор
    Мразя Левски, Ботев. Мразя българия, мразя всичко българско.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 mathur

    3 0 Отговор
    Я , а къде е тиквуний????/
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Обичам свинска пържола

    0 2 Отговор
    Гнусотии до шия. Решават съдбата на един народ без той да е представен. Много сложно да се споразумеят за избори и либийският народ да вземе съдбата си в свои ръце. Оооо чакай ама то имаше избори и резултата не им харесва. И милион пъти избори да направят няма как Турчина Сараж да спечели избори в Либия!!!
  • 18 Ти си обаче...

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    ...рядко просто парче......а, помак
  • 19 ДОКО

    0 0 Отговор
    И ТАМ БАТКА СЕ ВЗЕХА МНООГО ВАЖНИ РЕШЕНИЯ..
Новини по държави: