20 Януари, 2020 07:05 2 535 48

Захариева за Холокоста: Споменът за този позор не бива да се забравя

  • екатерина захариева-
  • холокост-
  • брюксел

Българска делегация участва на първата министерска среща на Международния алианс за възпоменание на Холокоста в Брюксел

Захариева за Холокоста: Споменът за този позор не бива да се забравя - 1
Снимка: БГНЕС

Външни министри от 35 страни, сред които и България, изразиха загриженост от възраждащия се на много места по света антисемитизъм и на среща в Брюксел приеха обща декларация, че ще се борят заедно срещу всички форми на расизъм и дискриминация. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР, цитирани от Агенция Фокус.

Българската делегация на първата министерска среща на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) е ръководена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Домакин на форума е първият дипломат на Великото херцогство Люксембург - Жан Аселборн.

“Днес, когато отбелязваме паметта на повече от 6 милиона евреи и всички останали жертви на Холокоста и ромския геноцид, както и на всички, противопоставили се на нацизма, се надявам споменът за този позорен момент от човешката история никога да не бъде забравен и да подсили нашата решимост да се борим с всички опити за възраждане на антисемитизма и всички прояви, свързани с расизъм и дискриминация”, заяви Екатерина Захариева пред своите колеги.

През 2020 г. се навършват 75 г. от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау (27 януари 1945 г.), както и 75 г. от края на Втората световна война.

“Никога не трябва да забравяме, че България спаси от лагерите на смъртта повече от 48 000 свои съграждани евреи през Втората световна война. За съжаление близо 11 хиляди евреи бяха депортирани от Северна Гърция, Вардарска Македония и Пирот. Споменът за тези събития трябва да бъде съхранен и да служи като инструмент, с който да се противопоставяме на възраждането на антисемитизма и на всички престъпления, свързани с расова нетърпимост и дискриминация”, заяви вицепремиерът Захариева пред журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖидоМасовГроб

    58 3 Отговор
    Кое е позорното?! Ако умират евреи е холокост, а ако не са евреи е инцидент...

    Коментиран от #3

  • 2 Безродница

    57 3 Отговор
    Продажна к-ва.
  • 3 Справедлив

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЖидоМасовГроб":

    Пич-донякьде си прав...ама само донякьде--защото освен евреите в лагерите са избити много други хора-има жертви от всички европейски националности.А това,че след войната евреите са се вьзползвали и се представят като единствените жертви на холокоста е друг вьпрос.От милионите жертви на лагерите ,евреите са около 35-40 %....но от тази общочовешка трагедия,реално се вьзползват САМО те--което и до ден днешен им носи дивиденти.
  • 4 Коко

    35 2 Отговор
    Този миндил какво каза!!!!!

    Коментиран от #13

  • 5 Хитлер

    36 9 Отговор
    Е жив в сърцата ни !!! Зиг

    Коментиран от #47, #48

  • 6 А бе

    23 3 Отговор
    Аз не помним кво съм ял вчера са па да помним за евреи. Ако искате да си го запишем у хола на стената
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Азз

    9 11 Отговор
    Тая е секси милфче

    Коментиран от #12

  • 10 БЕНОВСКА ЛАПА

    27 1 Отговор
    щом се сетя за паситу ,и съм готов да размисля

    Коментиран от #24

  • 11 Иван

    24 1 Отговор
    A eврейската сатанинска ционистка Хунта в Киев не е ли поэор?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ???

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    Каза ,че тя е голям позор и не бива да я забравяме.
  • 14 Българина

    40 1 Отговор
    А 25 млн руснаци умрели покрай спасяването на евреите, как пък никой не се сети да им направи възспоменание! А зашо няма възспоменание срещу османския геноцид или колониалните зверства на Запада?
  • 15 Фюрера

    16 4 Отговор
    Скоро ще ви я припомним тая работа, май наближава момента!
  • 16 Азз

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Я па ти":

    Що? Щото съм хетеро ли?? Е, не съм гей като теб

    Коментиран от #18

  • 17 Наблюдател

    22 1 Отговор
    Какво ме интерисува минало време... Всяко нещо със времето си.... Сега да не би да не умират мирни граждани.... Захариева ти къде беше когато през 90 те се сипеха бомбите на американците над Сърбия... Разпиляха ги.... Колко деца умряха ... Ще мисля за евреите... Що щото ви пълнят джобовете ..... Къде е нашият народ.... Къде е България.... Изтрепахте животните на хората ..... Позволите на тия същите да ни тровят въздуха и пр.....

    Коментиран от #21

  • 18 Я па ти

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Азз":

    Зото тая е коза-затова...схвана ли?
  • 19 Холо кост

    11 0 Отговор
    Холо прост
  • 20 БЕЛЕНЕ

    21 0 Отговор
    Нещо за 500 години османско робство няма ли да спомене тая мърша? Или когато запада продава оръжие и дава военни инструктори на поробителите ни е добре за прираста ни?
    Арменците, дето ги погубиха турците и те ли нямат право на глас?! А бивша Югославия в която престъпниците от САЩ поръсиха обогатен уран и хората все още мрат от рак? А дечицата на бивша Югославия, майките, старците, които "коалицията" ежедневно убиваше?! Те тия, кучета ги яли, нали?
    А индусите, вързани за гърлата на топовете и разстрелвани няколко века? Или тях не ги е боляло?
    А мирните хорица от Хирошима и Нагазаки, дето една сутрин бяха изпържени от ДЕМОКРАТИЧНА атомна бомба? Те не са ли жерта на холокост или са просто жертевния агнец, за да може една престъпническа държава да покаже могъществото си?
    КАкъв е тоя "холокост" дето за него реват жидовете? Дори не е доказано, че го е имало. И да го е имало е бил 4-5 години. Не е като 400-500 години да си колония на Англия и да те колят всекидневно (питайте Индийците)
    А колко милиона съветски хора загинаха, за да може да бъдат опазени евреите във войната, която самите евреи предизвикаха и финансираха? За тия хора какво? Или когато руснаците празнуват 9-ти май за Наглосаксонците и евреите е "дрънкане на оръжие", а не възпоменание за загиналите в тази война?!
    За тоя свят има само два сценария! Или светът го има и няма евреи, или светът го няма!

    Коментиран от #32

  • 21 0007

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    Да добавим и геноцида срещу българите в последните 30 години ...
  • 22 Е то бива бива, ама...?

    19 2 Отговор
    Тая еврейка Екатерина Захариева (Цукерман) трябва да бъде завързана на площада в някое малко градче или село и да бъде пребита с камъни, защото почитала : " ...паметта на всички жертви на Холокоста и РОМСКИЯ ГЕНОЦИД..." и това на фона на циганските престъпления и издевателства над възрастните и немощни българи покровителствувани от антибългарската партия ГЕРБ. АБСОЛЮТНО Е НЕОБХОДИМО СЪС ЗАКОН ДА СЕ ЗАБРАНИ ЕВРЕИ ДА ЗАЕМАТ ПОСТОВЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ !
  • 23 240 ай дука живот си живеят тука

    11 2 Отговор
    "Споменът за този позор не бива да се забравя."
    И този - на СДС-аро-СИК-аджийската Шайка!
  • 24 240 ай дука живот си живеят тука

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "БЕНОВСКА ЛАПА":

    Евала !
  • 25 az #Победа75

    16 1 Отговор
    ГЕРБавата калинка Захариева страда от раздвоение на личността! От една страна декларира позиция срещу антисемитизма и расизма, а от друга подкрепя официално нацистите от бивша Украйна! :)))
  • 26 240 ай дука живот си живеят тука

    7 0 Отговор
    А някой знае ли, дали Сашо Нереза и той е еврей,щом като е Безродник и Българоубиец!?
    За СУЛЮимам Паси Безродникът е ясно.
  • 27 Българина

    8 0 Отговор
    Расизма като понятие означава настроение срещу раса или етнос, които не биват масово одобрявани так където са се настанили. Ами да се върнат там от където са и расизма ще изчезне...мултикултурализма предполага създаването на расизъм като противовес.
  • 28 Българина

    8 0 Отговор
    Расизма като понятие означава настроение срещу раса или етнос, които не биват масово одобрявани так където са се настанили. Ами да се върнат там от където са и расизма ще изчезне...мултикултурализма предполага създаването на расизъм като противовес.
  • 29 Електрошок

    5 0 Отговор
    Едно смесено общество от различни раси няма вътрешна енергия за коригиране на управляващите!
  • 30 JPower

    10 0 Отговор
    Антисемитизъм има от хиляди години. Евреите са гонени из целия свят. Отношението към тях не случаен инцидент, а масово. Не може всички народи да са толкова лоши и варвари , а евреина да е света вода. Единствен приятел им е осмака, та нали са братовчеди. Много добре знаят, защо са мразен и гонени, но тях явно ги устройва това!!!!
  • 31 Ботев

    8 0 Отговор
    Като и гледам носа, явно и тя е Еврейска издънка
  • 32 koпа

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "БЕЛЕНЕ":

    Можеше да продължиш и с геноцида срещо Босна в Сребреница от сърбите,когато убиха хиляди мирни жители деца,жени и мъже в сърцето на Европа в 21 век. Да беше казъл и нещо за така наречания "Възродителен процес" в България в 21 век ,насилствено сменяне на имената от режима на България през 1984 година което доведе до насилственето прогонване на 500 хиляди български граждани от турска етност в Турция.Дори дело не се дава да се открие за така наречения"Възродителен процес " в България.Расизма и дискриминацията за каято говори Захариева продължава и до ден днешен в България под формата на избиране на професий като съдий,прокурори,генерали,пилоти на български граждани от турска или ромска етност.Може ли да се покаже един български гражданин от турска или ромска етност в тези професий в България която е членка на ЕС и е длъжна да спазва нормите на съюз,неможе да се покаже защото все още има дискреминация и расизъм в България.
  • 33 STEFCO

    4 0 Отговор
    MAİNATA İM SEGA SISHTOTO TE GO PRAVYAT V BLİZKİYA İSTOK TOVA NE E Lİ POZOR MALKO İM E NAPRAVİL ADOLF
  • 34 Гост

    5 0 Отговор
    Наистина не разбирам как тази куха лейка от секретарка стана външен министър!Толкова тъпо и смешно същество до сега не е било външен!
  • 35 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЗАПИТАЙТЕ СЕ ЗАЩО ХИТЛЕР Е ПРИРАВНИЛ : ЦИГАНИТЕ-МАНГАСАРИ КЪМ ЕВРЕИТЕ - В МАНГУРСКИ ХОЛОКОСТ !!! ДНЕС МОЖЕШЕ И ДА НЯМА УБИТО ПРЕКРАСНО МОМИЧЕ -ОСТАНАЛО САМО !!!!!

    Коментиран от #40

  • 36 МОШЕТАТА, т.с. мошенниците, никога

    2 0 Отговор
    не са били поробвани. Те са поробвали другите Добрите, след като Добрите си върнат контрола върху земите си и собственият си народ, Мошетата-Мошенниците пишат Нова библия, че са били нападнати и поробени. Лъжци и Сатанисти са МОШЕ. Българския език е много древен език, както и Българите. Мошенник=Лъжец=Последовател на МОШЕ-МОЙСЕЙ
  • 37 Да кажем истината!!!

    3 0 Отговор
    ПОЛЯЦИТЕ & УКРАЙНЦИТЕ са ЕВРЕИТЕ(Авари & Хазари) отишли в Ханаан част от Египет тогава след като Авраам ги завел в Ханаан и дал жена си (която е сестра му Сара на наложница на Еврейския управник Васал на Египет) . Влезли в Ханаан, като наложници и работници са нападнали Долен и Горен Египет и завзели 2/3 от Египет за 500г. ТУТМОС III връща силата на Египет и ги прогонва от земите на Египет. Евреите никога не са били поробвани за 500г. в Египет, те са били поробители за 500г. на 2/3 от Египет. Те са изгонени от Тутмос III, като същият взема в плен децата им (момичета и момчета) за залог, че евреите няма да нападат в бъдеще Египет. Това е истината, която Египет разкрива след разчитане на древни Египетски текстове. Всички истории Еврейски са Абсолютна ЛЪЖА.
  • 38 ХОЛОКОСТА не заслужава почитане.

    2 0 Отговор
    Защото е изтребление от едни евреи на други евреи. БОГЪТ на ЕВРЕИТЕ е Сатаната(Юдата). Първия земен Юда е цар Давид. След като Мошето(Мойсей) извежда Египетските евреи от Египет, след като Тутмос III си е върнал окупираните Египетски земи от евреите, тези евреи се връщат в Ханаан, но там влизат в конфликт със Сирийските евреи СИРИ, които не са били окупатори на Египет. Сирите са били монотеисти Прото-християни и са били оформили битието и житието си и целият миролюбив социално-икономически живот. Мошето, за да се наложи над тях прибягва към почитание към Сатаната и ползването на Сатанински похвати, отваря кутията на пандора. Последователите на тези похвати са цар Давид, основател на Юдея и синът му цар Соломон. Те завладяват територии на Сирите, чрез Сатанински култове и почитания. Не заслужават почитание. Почитание заслужават само човеците, които са почитали и почитат само истинския Бог СЪЗДАТЕЛЯ и са загинали в неговата защита.
  • 39 Да започнем да почитаме

    2 0 Отговор
    България и БЪЛГАРИТЕ, не другите мошеннически народи. Да възстановим БГ, да пресечем и спрем УБИЙСТВАТА, ИЗНАСИЛВАНИЯТА, КОРУПЦИЯТА И ЛЪЖАТА, КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ ИЗГНИЛ ФЕОДАЛНО И РОДОВО-ОБЩИНЕН СТРОЙ, ДА ОСИГУРИМ ДОСТАТЪЧНО БЛАГА ЗА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИТЕ НА 100%, КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ 30г., ДА ВЪЗСТАНОВИМ ВИСОКИЯТ МОРАЛ И ЦЕННОСТИ, КОИТО ИМАХМЕ и УВАЖАВАХМЕ и ще УВАЖАВАМЕ. МОШЕННИК, значение почитател на МОШЕТАТА(МОШЕ МОЙСЕЙ ЕВРЕИ).
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мина

    2 0 Отговор
    А ВАШИЯ ХОЛОКОСТ ДНЕС КЪМ БЪЛГАРИТЕ?! СЕГА И ВОДАТА ЩЕ ПРОДАВАТЕ? ГОСПОД ВИЖДА! СКОРО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ВАС!
  • 42 ТРАК

    1 0 Отговор
    ДО 32 - КОПА. СЛЕД КАТО НАПРАВИХТЕ НЯКОЛКО КЪРВАВИ АТЕНТАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ, ОПИТВАХТЕ СЕ ДА ОТРОВИТЕ ВОДАТА, НО ДС ВИ ХВАНА, ЗАРАВЯХТЕ ОТРОВНИ ЗМИЙЧЕТА В ПЯСЪЦИТЕ ПО МОРЕТО И ОЩЕ, И ОЩЕ, БАЙ ТОШО ОТВОРИ ГРАНИЦАТА И КАЗА:"КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ТУРЧИН И НЕ МУ ХАРЕСВА ТУК, ДА ХОДИ ОТТАТЪК!" ВЯРНО Е, ЧЕ ИМАШЕ И НАСИЛИЕ. НО ВИЕ ЗАПОЧНАХТЕ, СРЕЩУ МИРНИТЕ ХОРА. А ЗАЩО СЕ ВЪРНАХТЕ, ЗАЩОТО ТАМ НЕ ВИ ХАРЕСВА. СЕГА ДА МЪЛЧИШ, УБИЕЦО, КОЛЯЧ, ИЗНАСИЛВАЧ, ОДИРАЧ НА КОЖИ, НАБИВАЩ НА КОЛ МИРНИ ХОРА И ДОРИ ДЕЦА... НЕ БЕШЕ КАТО ВАШЕТО КЛАНЕ НАД БЪЛГАРИТЕ - СЕГА ДА СМЕ 70 МЛН., А НИЕ СМЕ 5 МЛН. ДА МЪЛЧИШ, САТАНА! ДА СЕ ВЪРНЕТЕ В ПУСТИНЯТА, ОТКЪДЕТО СТЕ ТРЪГНАЛИ, ЗА ДА НАСТЪПИ МИР И СПОКОЙСТВИЕ!
  • 43 БЪЛГАРИН

    2 1 Отговор
    И СЪРБИТЕ НЕ СА СТОКА ЗА МИРИСАНЕ. НАПАДНАХА НИ САМО 7 ГОДИНИ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО. А В 1999 В БОСНА СА СТРЕЛЯЛИ С ОРЪДИЯ ПО ЦЪРКВИ В БОСНА, КЪДЕТО Е ИМАЛО СТАРИ КНИГИ НА ГЛАГОЛИЦА, ОСТАНАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ БОГОМИЛИ, УПРАВЛЯВАЛИ ТАМ НЯКОЛКО СТОТИН ГОДИНИ, ПРЕДИ ДА СЕ ПРИДВИЖАТ ОЩЕ ПО НА ЗАПАД. ГЪРЦИТЕ ПЪК, ПОД ЧИЕТО ДУХОВНО РОБСТВО БЯХМЕ, ДОКАТО БЯХМЕ ПОД ИКОНОМИЧЕСКО, СОЦИАЛНО И ПОЛИТИЧЕСКО ТУРСКО РОБСТВО, ТА ГРЪЦКИЯТ ПАТРИАРХ В СТОЛИЦАТА ТЪРНОВО УНИЩОЖИ ДЪРЖАВНАТА БИБЛИОТЕКА - ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА КНИЖНИНА ДОТОГАВА, СЪБРАНА. НО ТОЗИ ПЪТ БЪЛГАРИ НИ ПОРОБИХА, И ПРЕДАДОХА ЗА КОЛОНИЯ, НАЙ-НОВАТА КОЛОНИЯ. ВЕЧЕ И В АФРИКА НЯМА КОЛОНИИ, НО НИЕ СМЕ! СЕГА ЩЕ НИ ОСТАВЯТ БЕЗ ВОДА И СРЕД БОКЛУЦИ И БОЛЕСТИ - БЪЛГАРСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ!
  • 44 ТРАК ОТ БЕСИТЕ

    3 0 Отговор
    НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, НАИСТИНА Е ЕВРЕЙКА. КАЗВАТ И ЗА Б.Б., НО НЕ ЗНАМ ДАЛИ Е ТАКА.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 да ви кажа

    3 0 Отговор
    не и се сърдете това са и наредили от синагогата и тя изпълнява
  • 47 До отворкото

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хитлер":

    Ела и го кажи в Израел, САЩ, Русия и Германия.

    Да разбираме ли, че си маниакален социопат като неучил простия ефрейтор Адолфчо - лудото избило 60 милиона от цял свят.
  • 48 Нацистки свине

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хитлер":

    "Мръсна нацистка свиня" - цитирам Владимир Владимирович!

    Трябваше всички нацисти да ви избием ВСВ, както искаше Чърчил, за да няма измет като вас.
Новини по държави: