Last news in Fakti

20 Януари, 2020 18:54 4 873 14

Предупреждение! Петролната блокада на Хафтар може да доведе до катастрофа

  • либия-
  • файез сарадж-
  • халифа хафтар-
  • петрол-
  • триполи

Голяма част от нефтеното богатство на Либия се намира в източната част на страната, която е контролираната от армията на Хафтар

Международно признатият премиер на Либия Файез Сарадж предупреди, че блокадата на нефтените пристанища и на петролните находища от Либийската национална армия може да доведе до "катастрофална ситуация", освен ако не бъде прекратена в скоро време.

Сарадж призова чуждите сили да окажат натиск върху лидера на Либийската национална армия Халифа Хафтар да отвори отново петролните пристанища, за да бъдат избегнати по-нататъшни прекъсвания на доставките.

В събота Национална петролна корпорация на Либия обяви извънредна ситуация, след като въоръжените сили на Хафтар блокираха износа на петрол от пристанищата Брега, Рас Лануф, Харига, Зуейтина и Сидра и отбеляза, че в резултат на това очаква загубите при добивите на петрол в страната да достигнат до 800 000 барела на ден.

Голяма част от петролното богатство на Либия се намира в източната част на страната, която е контролираната от армията на Хафтар, като по принцип приходите пък се контролират от базираната в Триполи държавна петролна компания, която продължава да твърди, че обслужва цялата страна извън фракционните конфликти.

Паралелната администрация на Хафтар се стреми от доста време да изнася нефт, заобикаляйки Националната петролна корпорация, но според дипломати тези опити са осуетени от наложената от ООН забрана.

Предупреждение! Петролната блокада на Хафтар може да доведе до катастрофа

От своя страна Националната петролна корпорация изпраща приходите от петрол и природна газ, които са икономическия спасителен пояс за Либия, до централната банка, базирана в Триполи, която пък работи главно с правителството на Файез Сарадж, макар че тя също така финансира някои публични заплати, горива и други услуги в контролирания от Хафтар изток.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    33 7 Отговор
    Американците какъв го дирят там,вън отвсякъде и да се прибират при индианците от де са дошли

    Коментиран от #8

  • 2 Пираня

    11 30 Отговор
    Хафтар дърпа дявола за опашката, явно иска вече да отпътува при девиците
  • 3 Де Факто

    37 6 Отговор
    Спокоооо,Хафтар няма да пусне и грам аванта на крадливите кравари.И друго.Защо в момента КРАВАРИТЕ КРАДАТ петрол от Сирия?
  • 4 Хааа

    30 2 Отговор
    Да петролната блокада не дава н западните агресори да крадат Либийския петрол и веднага"катастрофа"
  • 5 Ислямски джихадист

    8 3 Отговор
    Сарадж да остави извиненията си!! Искам договорената заплата! 2000 $ на месец ми обеща MIT на Ердоган че ще ми дадат там! Не ме интересува къде ще бъдат намерени сега, искам ги или иначе ... !!

    Коментиран от #11

  • 6 Обичам свинска пържола

    12 6 Отговор
    Е сега как ще плаща На Ердоган трагедия!!!!! Каквото почукало такова се обадило, това са методите на САЩ пълна икономическа блокада да ги видим наемниците като почнат да гладуват как сами ще започнат война която ще има ответна реакция. Само избори може да управи тази държава и да застане начело истински либиец а не Турчин предател като Сараж.

    Коментиран от #10

  • 7 гост

    19 0 Отговор
    Тази държава от най-богата в Африка я докараха до просешка тояга...
  • 8 Обичам свинска пържола

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "мали мали":

    САЩ не са в Либия стига за всичко ги обвинявахте. Имат голям грях за Ирак ама Либия греха е на Франция. Не че и Садам и Кадафи не бяха тирани ама държаха нещата изкъсо и имаше светска държава.

    Коментиран от #9

  • 9 Чопи

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Обичам свинска пържола":

    Същите цигански кенефи беха.
  • 10 Жестоката истина

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Обичам свинска пържола":

    Пич не коментирай, че ставаш смешен!
  • 11 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ислямски джихадист":

    Моше, стига се излага!!!
  • 12 Анатемакраваре

    2 0 Отговор
    "Там,където краварин (СеРеУ-то;ФАЩ) насе ре, с нищо не може да се изпере."
    (Арабска мъдрост)
  • 13 Анатемакраваре

    1 0 Отговор
    Мри Продажнико,за да имаме празник !
  • 14 Стария

    0 0 Отговор
    Живях 10г. и работих на различни места, в Триполи, Хун /ЦЕНТЪРА НА ПУСТИНЯТА/, до Тубрук/НАЙ-ИЗТОЧНАТА ЧАСТ/ и до Абу Камаж /най-западната част/. Либийците обичаха българите и България.
    Те учеха у нас и ние търгувахме с тях. От тях зная че, са ни продавали петрол за 7 долара и ние сме били едва ли не петролна държава, защото сме го изнасяли.
    Тава е може би най-богатата страна в света, като съотнощшение на национални богатства, злато петрол, газ, земя в съотношение с 5 мил. население.
    Жалко е че, не се намери решение на конфликта. Може би великите сили, ще се разберат за да настане мир. Иначе ще страдат всички...