Last news in Fakti

21 Януари, 2020 20:49 1 644 4

Тайван мисли дългосрочно за енергийното си бъдеще

  • тайван-
  • вятърни крайбрежни електроцентрали-
  • мощност-
  • производство-
  • вятърни паркове

Министерство на икономиката на Република Китай поставя нова цел за разработване на още 10 гигавата вятърни крайбрежни електроцентрали в периода 2026 – 2035 г., като прогнозата е това да доведе до спад на средната потребителска цена на електроенергията.

Министерството за момента успешно изпълнява поставената цел до 2025 г. и планира следващия 10-годишен етап до 2035 г., като неслучайно Тайван заема водеща позиция по изграждане и експлоатация на крайбрежни вятърни ферми в Азия.

Министерство на икономиката ще продължи по пътя на възобновяемата енергия, представляваща 20% от общото производство на електроенергия до 2025 г. (при разчети от 20 гигавата соларна и 5,7 гигавата вятърна електроенергия). В допълнение правителството формулира и политиката за Зонално развитие на крайбрежните вятърни мощности за следващия 10-годишен етап от - 2026 г. до 2035 г. ( с нарастване от 1 GW годишно).

Очаква се с изграждането на новите мощности да падне средната потребителска цена на електроенергия.

В момента изграждането на крайбрежни вятърни паркове става все по-рентабилно, като се очаква с все по-големия обем на изграждане на мощности да се постигне спад на цената, като през 2025 г. са заложени нива между 2,2 и 2,5 NTD/kWh (тайвански долари/kWh), което е по-ниско от текущата средна цена на електроенергията - 2.6253 NTD/kWh.

Насърчаването на политиката за локализация на централите постигна добри резултати и привлече множество чуждестранни компании да създадат азиатско-тихоокеански производствени бази в Тайван и да формират стратегически съюзи с местната верига за доставки, за да проникнат на азиатско-тихоокеанския пазар.

Правителството залага на плана си за увеличение на мощностите с 1 гигават годишно за периода от 2026 до 2035 г., който не само движи индустрията, но и дава възможност на местните и чуждестранните доставчици да планират и инвестират уверено в дългосрочен план в развитието на вятърната електроенергия в Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиберий

    4 2 Отговор
    Ако това е бъдещето благодаря

    Коментиран от #2

  • 2 Радослав Смилков

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тиберий":

    Аз пък благодаря за бъдещето, в което Мариците си бълват серните съединения от нискокалоричните ни брикетки, а Ковачки си гори боклуците с астрономически печалби, но бих предпочел да го пропусна и да видя възход на възобновяемите енергийни източници, ама то там се иска инвестиции и акъл, а това на господа-другарите не им се нрави, 'щот, нали, пречи на делаверката...

    Коментиран от #4

  • 3 Румяна Костова

    1 2 Отговор
    Колкото и прекрасно да звучи, позволените възобновяеми енергийни източници, които можем да използуваме на сегашния ни етап на развитие стават за битови нужди, но никак не са рентабилни за икономиката. То за това Германия влага във газови потоци, а не във вятърни мелници.
  • 4 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радослав Смилков":

    Всяка една сграда може да стане производител на енергия от фотоволтаик, коя повече от друга, но всяка една може да произвежда, след това минава през един електромер преди цнтралния на сградата и готово - локално положително подаване на енергия, което намалява драстично натоварването на цялата мрежа. Предтавете си, че през трафопоста на сградата минават 100кв на час през деня, а един покрив с фотоволтаик намаля този трансфер с 25кв на час, което са 100 панела или 200квм. Да, ама на трафопоста на квартала всичко се сумира и 40 покрива дават 1мвч по-малко консумация, 400 покрива са 10мвч, добави и индустриални сгради, добави и големите градове и 0,5гвч до 1гвч производство в град като София например. Субсидирай подмяната на осветлението с диодно, което е 10 пъти по-икономично и по-дълготрайно и консумацията пада, тогава може да спреш АЕЦ и да изградиш в Белене газова централа за баланс и батериен парк, както направиха в Австралия, комбинирай го със складова зона и навсякъде всичко покрито с фотоволтаик. Ще ти струва няколко милиарда, да, ама всеки ще получи нещо от това, ще има някаква перспектива и плюс за всяка следваща година, а сега само опрощаването на ддс от НАП е по-високо отколкото една такава бъдеща инвестиция.