22 Януари, 2020 10:46 9 738 53

Дясната ръка на Вучич: Сърбия е застрашена от Великобългарската идея

  • сърбия-
  • българия-
  • велика българия-
  • заплаха-
  • милован дрецун-
  • александър вучич

Нови обвинения от Белград към София

Дясната ръка на Вучич: Сърбия е застрашена от Великобългарската идея - 1
Снимка: Shutterstock

Един от най-близките сътрудници на сръбския президент Александър Вучич, председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, направи ново скандално обвинение срещу България. В проправителствената телевизия “Хепи” Дрецун на няколко пъти повтори, че властите в София работят за създаването на Велика България. Дрецун и сръбският външен министър Ивица Дачич близо година непрекъснато отправят обидни, унизителни и агресивни изказвания срещу България.

Дрецун на няколко пъти се оплака от поведението на министър Екатерина Захариева по повод реакцията ѝ за твърдението му, че “страната ни шпионира Сърбия”, предаде агенция БГНЕС.

“Имаше непремерена реакция. Аз казах, че има постоянно увеличаване на разузнавателните дейности на някои съседни държави. Знаете ли колко бяха силни страстите в България след това мое изявление. А проблемът е там, че те не знаят колко знам. Аз казах само 10% от нещата и повечето от тях между редовете. В друго време ще кажа много повече. Реакцията на Екатерина Захариева бе непремерена, тя дори извика сръбския посланик в София в българското МВнР. Следваха още реакциите на бившия министър на отбраната, историци и един техен евродепутат, който често дава екстремистки изявления”, каза Дрецун.

„Казах, че на територията на Сърбия действат българските разузнавателни служби. Е, сега някой да каже, че това не е така. Та и самият Вучич каза, че службите на съседни държави действат в Сърбия. И изведнъж чуваме Захариева да казва: Какви служби, няма такова нещо! Но в този момент се обажда бившият министър на отбраната /сигурно има предвид бившият ни външен министър – бел. ред./ и председател на Атлантическия съвет: “Да, така е и ние трябва да увеличим присъствието си там, защото там има руско присъствие и руски шпионски център в Ниш, който се намира на 30 км от българската граница”, каза Дрецун и екзалтирано добави: “Как така Ниш е на 30 км от България? Това е страшен инцидент. Веднага трябваше да има нота! Дачич трябваше да реагира, посланикът им да бъде извикан. Ниш може да бъде на 30 км само в рамките на Великобългарския – Санстефански договор. Това означава, че тази идея е много жива при тях“, посочи още той.

След това Дрецун отново повтори обвиненията си от миналия ноември за “големия шпионски център в Скопие с българско участие”. “Тогава казах, че България участва в един голям център, замаскиран в една голяма европейска компания. След това мое изказване настана истински хаос в региона. Македонската служба започна да проверява какво става, но когато разбраха, че много от македонските служители работят с други служби, решиха да спрат и се отказаха от детектора на лъжата”, каза още Дрецун.

В предаването той не пропусна да обвини и Черна гора и нейните спецслужби, които “обслужвали американските интереси”. Множество атаки имаше и срещу гражданските сдружения в Сърбия, а към водещия Миломир Марич се обръщаше с думата “колега”, защото той се занимавал със службите. Този журналист е чест гост в македонските медии, които се контролират от избягалия в Унгария бивш македонски премиер Никола Груевски.

Предаването започна със “сензационната новина”, че американският президент Доналд Тръмп следял новините на кирилица чрез сръбските телевизии преди заминаването си за Давос. Преди да влезе в политиката Милован Дрецун работи във военните издателства на Югославската народна армия, която беше главният инструмент за провеждане на етническите чистки по време на кървавите войни през 1991-1999 г. За своята журналистическа работа Дрецун е награден с „Орден за храброст“. Преди да стане член на партията на Александър Вучич той беше член на Социалистическата партия на югодиктатора Слободан Милошевич.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонец

    78 8 Отговор
    Шо се занимавате с тия барливи ора..

    Коментиран от #28

  • 2 Айде,бе

    64 26 Отговор
    Ами ще ги смачкаме сърболята, с единия танк де имаме и с осемте хартиени самолета!Треперете срби идваме!!!Хахах

    Коментиран от #14, #50

  • 3 Йосарян

    94 8 Отговор
    Кви бг шпиони бре брате сърбе. Спри я тая люта ракия!
  • 4 Borislav Popov

    75 11 Отговор
    Великобългарската идея ? Този сърболяк, е съвсем изкукукрякал, хубав човек, Дрецун няма да го нарекат.

    Коментиран от #43

  • 5 стоян георгиев

    82 11 Отговор
    тия ненормалници не си научиха урока и продължават!ква великобугарска идея бе тъпчо?ние не може да си овладем нашата територия с тоя демогравски колапс ,а тои се уплашил за ниш????пълен смешник дето може да доведе само проблеми между двете страни.явно не е видял че сега не е 1986 година и югославия отдавна я няма.нищо ще го разбере по трудния начин отново!
  • 6 Де Факто

    45 42 Отговор
    България е в НАТО(СЛУГА). Така, че КОЧИНАТА ни играе по свирката на ФАЩ. Каквото ни заповядат КРАВАРИТЕ, ТОВА СТАВА.

    Коментиран от #49

  • 7 TтТ

    49 18 Отговор
    Руска параноя!!!
  • 8 Йосарян

    29 16 Отговор
    По националност може да са българи. Ма са на хранилка при краварите. Което променя картинката.
  • 9 Патриот

    85 7 Отговор
    Великобългарската идея винаги е жива ! Да живее БЪЛГАРИЯ !
  • 10 баба Ванга

    73 7 Отговор
    Ке доде време, сите сръбе ке се сбират под една слива
  • 11 778

    57 8 Отговор
    Тези нищо не научиха от последната война! Трябват им още десетина, за да се нормализират. Нещастни болни мозъци! Никакъв ЕС!
  • 12 Щирлиц

    43 3 Отговор
    Ми разбира се, че Българското разузнаване ще извършва дейност на ваша територия. А да знаеш само други разузнавания каква мащабна дейност развиват при вас ....
  • 13 Хон гил дон

    52 4 Отговор
    Тия все ги "сърби" нещо.Да се занимават с албанци, унгарци, хървати, босненци и херецеговци, защо не и с австрийците.С нас работа нямат.
  • 14 Пичко материно пингвини

    35 10 Отговор

    До коментар #2 от "Айде,бе":

    Само да ни доставят 8те ф16 и ви почваме. Треперете в Белград сме за два часа и нема да плащаме толове мухахаха.

    Коментиран от #16

  • 15 Българина

    30 8 Отговор
    Приятелчета, не се подвеждайте, и не допускайте политиците, да се гъбаркат с вас.Оставете настрана тия идиотщини, и погледнете състоянието на наш'та територия.Плачевно е.Най-големия проблем ни е КОРУПЦИЯТА, а управниците ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ДА НИ ОТВЛЕКАТ ВНИМАНИЕТО от ПРОБЛЕМА. Нека първо си оправим СОБСТВЕНАТА си КОЧИНА, и уверявам ви, че всичко ще е ОК.Останалото са празни приказки, глупости и идиотщини,предназначени за ТЪПАНАРИ.

    Коментиран от #23

  • 16 778

    41 7 Отговор

    До коментар #14 от "Пичко материно пингвини":

    То и без това територията им е по-малка от нашата. Но какво очаквате от хора, които предизвикаха цяла световна война. Имам предвид Първата световна война.

    Коментиран от #19

  • 17 Димитър

    54 8 Отговор
    Сърбите разбират ,че въпреки шовинизма си, великата Югославия и великата Сърбия вече отиват в историята. Много земи награбиха , но ще трябва да ги връщат !
  • 18 Мунчо

    49 6 Отговор
    Сръбската паплач не се научи от смаляването на Сърбия, затова територията ще и бъде намалена почти наполовина от сегашното .
  • 19 В Димитров град живеят българи

    53 1 Отговор

    До коментар #16 от "778":

    Както и в Ниш. Аз преди бях в Сърбия е така на разходка на пазар и бях с тениска с българското знаме не съобразих изобщо и в един момент си помислих че ще ме бият сръбските пингвини но нищо подобно можеби защото повечето хора бяха етнически българи даже се радваха.
  • 20 Биг дик

    36 5 Отговор
    Сърбе на върбе!
  • 21 Агента

    45 5 Отговор
    Не е вярно, че разузнаваме на тяхна територия, това си е наша територия!

    Коментиран от #22, #37, #47

  • 22 Агент Дабъл оу Севън

    24 3 Отговор

    До коментар #21 от "Агента":

    Нищо интересно няма в сърбия
  • 23 Guest

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българина":

    Точно! Отвличане на вниманието от належащите народни проблеми и в българско, и в сръбско. За съжаление все още много народ си кърпи продраните гащи с "величието" от Драгоман, Одрин и Дойран!
  • 24 Димитър

    33 1 Отговор
    Истината в историята все някога ще победи и сърбите ще се огледат в огледалото показващо им шовинизма и алчността да грабят чужди земи и история
  • 25 az #Победа75

    10 27 Отговор
    Каквото сме посяли, това и жънем!
    Когато през 1999г. подкрепяхме НАТО да избива сърбите всичко беше "ОК", сега ревем....
  • 26 Дон карли

    23 6 Отговор
    Искам вече като се прибирам от Европа и малко преди Ниш вече да съм в България ша им е добре на хората покраи Ниш да станат част от България ша патуват и работят в ЕU свободно ша си имат море дигаите армията и да си взимаме до Ниш всичко

    Коментиран от #33

  • 27 соросоид дебил

    42 2 Отговор
    На Балканите всички сме велики! Особено в нашата глупост. Толкова велики, че малобройното племе на османлиите успя да ни завладее и подчини всички през 14ти век. Вярно че сме пред изчезване, но когато се срещнат след време последният българин, сърбин и грък отново ще се скарат за това кой е по-велик и на кой принадлежи оня баир, където в селата около него вече живеят само мюсюлмани и цигани.
  • 28 дедджа

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Македонец":

    пушмикару серемакедония
  • 29 на върбе

    26 4 Отговор
    Путен пак ги активира да създават интриги на Балканите а не приятелства
  • 30 muhahahah

    24 7 Отговор
    при най-продажното и анти българско правителство да се роди идея за създаване на Велика България, тия са пили нафта!
  • 31 Шмъркат

    16 0 Отговор
    Амфети като луди
  • 32 иван

    29 2 Отговор
    Тея пак превъртяха. Нямат ли лекари в тая държава.То бива комплекси ама тяхното е за психиатър вече.
  • 33 Чакай да пристигнат 8те ф16ки

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Дон карли":

    Само с тех ще ги сложим у ред сърбето
  • 34 И 4 от тях да ни свалят

    8 3 Отговор
    Което нема как да стане нали ама пак оставаме с 4 с които ще им йебемо пичко материно мухахаха
  • 35 еврейската държава Русия е на колене

    17 10 Отговор
    Руcнaцитe и турцитe ca двeтe брaтcки eврeйcки плeмeнa, кoитo ca ce изгубили и oтклoнили oт 12-ттe изрaeлcки плeмeнa, кoитo прeди някoлкo хиляди гoдини в прoдължeниe нa 40 гoдини, cкитaйки ce в кръг в пуcтинятa ca ce oтклoнили.Нaциcтитe ги нaдушихa и избихa 25-30 милиoнa руcнaци рaзмaзвaйки глaвитe и чeрвaтa им c тaнкoвe и oбръщaйки Руcия нaoпaки cъc зeмятa, нo тъпитe aмeрикaнци cпacихa тoгaвa Руcия oтвaряки втoри фрoнт. Ceгa тъпитe aмeрикaнци ce ocъзнaхa кaквa грeшкa ca нaпрaвили, нo къcнo мaлкo.... Нa турцитe тoгaвa им ce рaзминa нa кocъм, нo ceгa ca нa пaнгaрa и щe гo oтнecaт cкoрo....Братя националисти, не оставяйте днешната работа за утре и не допускайте руските и турските мелези-циганчета в България да дерибействат и да се държат все едно те са на власт, защото ако не ги смачкате днес, утре не много умните американци пак ще ги спасят от концлагерите, които им готвиме....
  • 36 ехаааа

    21 2 Отговор
    Сръбски педер ! Мани го !
  • 37 Агент Дабъл оу Севън

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Агента":

    И ти си прав колега
  • 38 Реакцията и беше правилна

    18 1 Отговор
    Да викне сръбския пингвин да обяснява къв курац искат от нас.
  • 39 Behemoth

    11 5 Отговор
    Ми така е ,даже министъра на войната ходи навсякъде с плановете за нахлуване в Сърбия ама ги крий в торбички на Била за маскировка....
  • 40 Witman

    12 4 Отговор
    -Абе, дайте да седнем на масата и да пием по една ракия, по една сръбска и по една българска.......оставете ги тези политики !!!
  • 41 Начо

    20 1 Отговор
    Толкова са изперкали че чак да си сложили лесбийка за министър председател.
    Комична държава

    Коментиран от #46

  • 42 нико

    10 1 Отговор
    Тези съвсем истрещяха.
  • 43 ххх

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Дообър ден! Върнах се в Р.Б.!

    Коментиран от #45

  • 44 БГ данъкоплатец

    9 0 Отговор
    Мдаааа. Лоша идея беше Цветан Василев да строи и то с български пари, сръбската отсечка на ''Български поток''.
  • 45 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ххх":

    Чий го дириш в Ред Бул ?
  • 46 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Начо":

    То па с мутра премиер голям хаир зер
  • 47 Кюрдистан

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "Агента":

    Много правилно Истинската Сърбия е в Черна гора и после в Шумадия Първата сръбска държава е на основите и кряха на 1 бг държава с крепост Рас,а те я наричат държавата Рашка мионьон и непризната в Средновековието После все взимат от България защото нямаме силна държава
  • 48 Диамантената ръка

    19 0 Отговор
    Ей шамандури сръбски, заради вас купуваме Ф-16, че скоро пак ще ядете дървото... Пускайте Камелия и си налягайте парцалите.
  • 49 3783

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Де Факто":

    В НАТО всички страни са съюзници.

    Явно в тиквата са ти останали нещата откакто бяхме във Варшавския договор и бяхме не само слуга на СССР, но и на практика превзета и подчинена територия

    И си мечтаеш пак за тия времена, нали, русоробе ?
  • 50 Инач баш ма брига

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Айде,бе":

    А колко танка имаха хърватите, когато със своята нищожна територия и една шепа хора отупаха цялата югославска армия и си направиха независима държава?! То, да не става, ама такъв бой сме способни да им хвърли на сърбите, че да повтарят в захлас после: "Къде да си подам молбата за български паспорт?". Аз на времето се смях на думите на Бай Ганьо в едноименното произведение на Алеко Константинов "всички сте българи, бре, ама се сърбеете!", но като поопознах малко сърби и се оказа, че някаква значителна разлика в езика няма. Дали ще е" Довичане" или" Довиждане" - все тая. Пък и говорят с произношението на Копривщица, София, Кюстендил... Е па, дайте да направим Београд отново български, както преди 10 века!
  • 51 Ангел Павелич

    4 1 Отговор
    Малко им бяха бомбите и урана
  • 52 ПИПОТОПА

    6 1 Отговор
    Прочетох, че наскоро бил изтекъл срока на Ньойския договор! По- точно, срока за който западните покрайнини са отстъпени на Сърбия.
    Точно сега, около възникналата полемика е редно официално да поискаме Ньойския договор да бъде изпълнен и Сърбия да предаде покрайнините обратно на България като с това се ангажира и ЕС.
    Да си припомним филма в който българския цар(Стефан Данаилов) казва на сръбския княз: "...Ала от земята БЪЛГАРСКА педя не давам( по памет)! Да видим достоен ли е днешния ни Цар!?
  • 53 Православен

    6 0 Отговор
    Сърбите съвсем изтрещяха!!
Новини по държави: