Last news in Fakti

22 Януари, 2020 11:14 1 496 3

За първи път! Жена става президент на Гърция?

  • екатерини сакеларопулу-
  • гърция-
  • прокопис павлопулос-
  • сириза

Двете основни партии в Атина - управляващата „Нова демокрация“ и СИРИЗА, се обединиха в подкрепа на Екатерини Сакеларопулу

За първи път! Жена става президент на Гърция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В гръцкия парламент протича гласуване за избор на президент. Очаква се съдя Екатерини Сакеларопулу да стане първата жена в историята на страната на поста държавен глава.

Двете основни партии в Гърция - управляващата „Нова демокрация“ и СИРИЗА, се обединиха в подкрепата на първата жена - бъдещ президент на страната. При необходим праг от гласовете на депутатите 200 се очаква тя да получи над 260 гласа.

Единствената предложена кандидатура е на Екатерини Сакеларопулу - висш съдия. Тя е завършила юридическия факултет в Атина и специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи.

Преди година Сакеларопулу бе избрана за председател на Висшия административен съд, като също беше първата жена, заела този пост. Същевременно работи по големи дела, свързани с екологичната среда и е един от малкото юристи в Гърция - експерт по екологично право.

Тя е политически неутрална, което привлече вниманието и подкрепата на основните политически сили.

Част от опозицията отказва да подкрепи Сакеларопулу за президент, като впечатление прави позицията на националистите от партията „Гръцко решение“. Според тях е недопустимо „гръцки президент да не може да посети Света гора“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    2 1 Отговор
    Ох котьооооо
  • 2 бежанец

    0 1 Отговор
    Радост за окото!!! Идвайте братя, идвайте!!!!!!!!!!
  • 3 Диамантената ръка

    0 1 Отговор
    Туй гръцката Цецка Ц.
Новини по държави: