22 Януари, 2020 11:57 2 270 3

Саудитска Арабия хакнала телефона на Безос

  • джеф безос-
  • телефон-
  • хакери-
  • сащ-
  • amazon-
  • саудитска арабия

Пробив в сигурността

Саудитска Арабия хакнала телефона на Безос - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двама служители на ООН твърдят, че има достатъчно доказателства за хакерска атака от страна на Саудитска Арабия срещу основателя на Amazon Джеф Безос. Те настояват както кралството, така и Съединените щати, да проведат разследване, информира „Гардиън”.

Длъжностните лица на Организацията на обединените нации планират да направят публично изявление, в което да оповестят доклад, поръчан от екипа по сигурността на Безос. Той заключва, че телефонът му е бил хакнат вероятно със заразено видео, изпратено от акаунт в WhatsApp, принадлежащ на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

От доклада на FTI Consulting става ясно, че огромни количества данни са изтекли от телефона на Безос около месец след споделянето на видеоклипа. Външни експерти, консултирани от ООН, се съгласиха, че доказателствата са достатъчно силни, за да гарантират по-пълно разследване.

Докладът най-вероятно ще влоши отношенията между най-богатия човек в света и кралството, които и без това са хладни след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., който пишеше за притежавания от Безос „Вашингтон поуст“.

Американското посолство на Саудитска Арабия реагира на новината за доклада, предаде Нова телевизия. „Последните съобщения в медиите, които предполагат, че кралството стои зад хакването на телефона на г-н Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да можем да извадим всички факти”, се казва в съобщение, публикувано в социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.