Last news in Fakti

22 Януари, 2020 16:58 2 617 34

Румънски кмет: Бедните роми да не раждат деца

  • румъния-
  • кмет-
  • деца-
  • роми-
  • дорин флорея-
  • расизъм

На бедните, безработните и необразованите да се забрани да раждат деца, настоява кметът на румънски град

Румънски кмет: Бедните роми да не раждат деца - 1
Снимка: Shutterstock

Дорин Флорея, кмет на румънския град Търгу Муреш, настоява за въвеждането на ясни правила за хората, които искат да имат деца. На онези, които нямали квалификация, редовно работно място и приемливо възнаграждение, трябвало да се забрани със закон да зачеват и раждат деца. Освен това кандидат-родителите трябвало да са достигнали определена възраст. Флорея сподели възгледите си в своя профил във Фейсбук.

Раждат заради помощите?

Кметът на Търгу Муреш смята също така, че държавата трябвало да отнема децата на онези родители, които раждат, без да отговарят на изброените условия. И все пак той уточнява, че децата трябвало да бъдат връщани в семейството, когато родителите се впишат в установената рамка. Флорея твърди и още нещо. Според него, много хора раждали деца, само за да взимат детски надбавки. Първоначално той не посочи определена етническа група, но по-късно заяви пред медиите: "Търгу Муреш има най-голям брой цигани в Румъния. Така се наричат те и нека да приключим с лицемерието!"

По този повод румънските медии припомнят, че всъщност страната се намира в демографски спад: милиони румънци живеят и работят в чужбина, а раждаемостта през 2018 година е била най-ниската за последните 50 години.

Идеите на Дорин Флорея достигнаха и до германските медии. "Тагесцайтунг" пише в тази връзка: "Откакто преди 30 години падна национал-комунистическият режим, националистическите кръгове в Румъния непрекъснато подклаждат легендата, че ромското малцинство застрашава мнозинството в страната. Както отделни политици, така и различни сдружения многократно са внасяли свои предложения как да бъде "възпряна ромската опасност". През 1990-те години една крайнодясна партия предложи дори изграждането на гета, а "Автономните националисти Хайл Хитлер" излязоха с идеята за стерилизиране на ромските жени."

Кога румънците ще се отърсят от расизма?

По същата болна тема румънската журналистка Лулиа Рошу коментира: "Когато либерални депутати насърчават "стерилизация на ромски жени", а един президент дискриминира "луда циганка", антициганският закон на принципа на кръвта изглежда възможен. Колко ли дълго ще му трябва на румънското общество, за да се отърси от расизма, когато отгоре му нареждат, а отдолу продължават да повтарят на децата, че циганката ще ги вземе, ако не слушат."

Голямата ромска платформа "Аресел" призова хората в Търгу Муреш да излязат на протест. Мнозина последваха призива ѝ и демонстрираха по улиците на града, настоявайки за оставката на кмета заради расизъм и човеконенавистни възгледи. От "Аресел" отправиха и призив до президента на страната Клаус Йоханис: да отнеме на Флорея високия държавен орден "За особени заслуги". В същото време един от съветниците на Дорин Флорея предложи да се проведе референдум по въпроса. И това съвсем не е случайно.

В едно непредставително допитване на Hotnews се включиха около 5000 души, като 42% от тях подкрепи идеите на кмета. Във връзка с това допитване "Тагесцайтунг" цитира Смаранда Енаке от организацията "Лига за Европа", която припомня още един факт за Търгу Муреш: през 2004 година имаше (провалило се впоследствие) предложение една от тамошните улици да бъде кръстена на военно-фашисткия диктатор Антонеску, съюзник на Хитлер. Правозащитничката призовава да не се забравя, че режимът на Антонеску носи отговрност за смъртта на 380 000 евреи и над 11 000 роми.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан Азис

    3 48 Отговор
    Гяурите са се увеличили

    Коментиран от #15, #22, #29

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    19 1 Отговор
    Дорин Флорея да не мисли че Румъния е 22-милионна държава с чисти румънци случайно? Баба ми разправя че тука в Сливен още едно време идели да просят. Вика чак от Румъния слизат едни по-избелени от нас, това били влашки тсигани.
  • 3 НИК

    58 1 Отговор
    Ами човека е казал на глас нещо, което всички здравомислещи и нормални хора си мислят, но несмеят да го кажат за да не излязат всякаккви псевдоорганизации за защита правата на подобни невписали се в средата прослойки от населението на държавата. Не виждам расизъм в идеята да се отнемат деца на родители чиято идея е само чрез същите тези деца да получават ежемесечни помощи в пари и натура, посредством които да преживеят до следващия месец. Ако започне това да се случва и същите тези се научат, че при повече от 1-2 деца следващите родени ще им се отнемат и няма да получаватпомощи и за тях предполагам ще спре безразборното възпроизводство на хора, които в последствие с нищо не допринасят за благосъстоянието на държавата и нейното население.

    Коментиран от #10, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 соросоидни кърлежи

    30 1 Отговор
    Как така ще спрете да са чифтосат братя и сестри,бащи и дъщери, напред и без приказки,да има много такива инженери,програмисти, нали има кой да плаща социалните помощи.Радост за Сорос..и нпо кърлежи. Вчера даваха по тв. едно такова семейство с 9 деца и разбира се никой не работи,няма къде да живеят...Това се казва расизм, да работиш и да плащаш данъци,другото е норма ,да си крадец и да живееш на чужд гръб...както политиците ни,много приличат те на своите избиратели от махалите.
  • 6 там

    8 2 Отговор
    не беше ли сиганскя цар?
  • 7 чалма тв

    21 2 Отговор
    Айше и Хасан имали футболен отбор-11 деца+7 резерва, всички получаватт детски надбавки..
  • 8 Ххх

    30 2 Отговор
    Ами прав е човека. Все някой трябва да каже, че царят е гол ! Само че, все пак живеем не в 15, а в 21 век. И колкото и да ни се иска, няма как нещата да се правят със забрани. Ще му забраниш да прави деца, а той като продължава, какво ? В затвора ли ще го вкараш ? По скоро смятам, че по тези проблеми трябва да има целенасочени мерки и държавна политика. И раждаемостта, особено при най - маргинализираните слоеве да се ограничава основно с икономически рестрикции и стимули. Примерно на непълнолетни родители да не се дават детски надбавки и социални помощи, ако жена се подложи доброволно на операция за стерилитет да получава едно прилично парично обезщетение от държавата и др. от сорта. Мерки могат да се измислят и приемат, стига да има политици, които са обърнати към проблема и искат да го решават. А не да си крият главите в пясъка и да замитат проблемите под килима. Защото тия, дето ни управляват, за съжаление са от втория тип.
  • 9 S. S

    25 3 Отговор
    Тоя кмет ме кефи на макс. Само стерилизация и кастрация е решението на проблема. Има и още един начин,но не е хуманен.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    29 3 Отговор
    Умен кмет. Урките се множат, а после ние трябва да ги храним.

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Напълно съм съгласен с теб

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "НИК":

    Съжалявам че трябва да го кажа защото и без това сме с отрицателен прираст но...........Заради ромите които се плодят като за световно и изобщо след това не им пука какво ще стане с тези деца съм склонен да приема следната идея : За първо дете голяма детска добавка за второ дете пак голяма детска добавка за трето дете пак добавка но за четвърто и следващо дете родителите да връщат добавките които са взимали за първите три деца.

    Коментиран от #14

  • 14 мали мали

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Напълно съм съгласен с теб":

    То по тая логика или немаш деца или неси у ред,управихме пенсии и заплати че имаме време и за раздумка ,аи гледаи сериала момчето си отива 2,към терминал2 ,а ти си пиши на никои не пречиш
  • 15 гост

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Азис":

    Маймуно абе ти кво правиш в България е ??? Бегай в Турция да те порят манафите боклуко нещастен !!! Не стига,че ми диша въздуха ами и нагъл !!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Време е

    19 1 Отговор
    Крайно време е ЕС и ООН да решат проблема с ц.иганите! Както направиха едно време държавата Израел, така и сега да се вземе решение и на ц.иганите да им се даде територия и да си направят държава. И всеки който се чувства ц.иганин и иска да живее като ц.ганин да ходи там и нормалните държави и общества веднъж завинаги да се отърват от тия паразити. Предсатавте ли си нашата държава без ц.игани!? Веднага ще кажете -Ама няма кой да работи в чистотата и в стрителството като общаци... А я помислете колко пари отиват за ц,игански помощи за деца, за отопление, за храна, колко хора избягаха от цели райони заради ц.игански терор, колко пари се плащат за интеграция, колко пари за разкрити и неразкрити ц.игански престъпления, следствия, адвокати, даже разходи за затвори и какво ли още не свързано с "особеностите на етноса"- деца раждат деца, кражби, телефонни измами, мафията с просяци, ц,игански сватби по 3 дена в махалата, побоища над лекари и какво ли още не...И всичко това е ресурс на държавата, който тя отделя за тази сган, а може да се дават на нормални хора и нормални семейства с нормални деца. Даже дори и нормални българи вместо ц.игани да работят в !истотата ако взимат заплата примерно 2000 лв, защо не? И тези пари ще дойдат от спестените от държавата разходи за ц,иганската сган!
    Това е което ни дърпа надолу и все повече ще тежат на бюджета и обществото зашото паразитите се размножават като мишки. Негерамотни, прости, мързеливи ...Това ли е бъдещето на

    Коментиран от #25, #27

  • 19 Петро

    11 0 Отговор
    Правилна мярка
  • 20 ТТТТ

    15 0 Отговор
    И в България трябва да се направи същото, защото станаха извъредно много!
  • 21 Време е

    12 1 Отговор
    Продължение
    Това ли е бъдещето на тази държава, която все още се нарича България! Навсякъде във всички държави ц,иганите са си ц. игани и нищо не може да ги промени. И никой не ги обича, но държавата ако е такава и е на мястото си, не допуска това, което се случва тук! Затова ООН да реши - ето ви територия и си живейте както искате. И който ц.иганин реши, че се е цивилизовал, узрял и иска да живее нормално в нормална държава - кандидатства с виза, зелена карта, временно разрешително и т.н И в паспорта му да бъде вписано, че е ц.иганин и никога да не може да придобива друго гражданство, каквото и да е то!

    Коментиран от #28

  • 22 Да бе

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Азис":

    Значи повече туркини от ...з...ад.
    Оти са станали ялови нали.
    Тия бели д..у...п...ета не видяли слънце малииии.😂😂😂😂
  • 23 Не бе пич

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не бе пич.
    Не трабва.А от давна е решено и отдавна ги храним.
    И добре ги храним да знаеш ,и за туй добре се плодят.
  • 24 Лявата ръка на мрака

    5 2 Отговор
    Трябва да се намери начин да се спре създаването на непълноценни човешки същества, които без образование и квалификация не са полезни и за себе си, и са в тежест на обществото. Никой няма полза от тях, а и те не могат да имат нормален човешки живот. Има такива начини, по-горе в коментарите се споменават някои от тях.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да еаааа!

    10 1 Отговор
    За тази работа, която "вършат" мангасите, има машини и роботи. С тези милиарди, които даваме за мангасите, можем да купим най-качествената техника.
  • 27 соросоидни кърлежи

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Време е":

    те нали имат държава Индия, сега няма да правим още една такава,да се връщат при себе си подобни, те са най долната каста в иерархия, по долу само плъхове..истина ви казвам..дори животните по се тачат от тях, но впрочемв в Индия всичко е разделено по касти...
  • 28 Каквото повикало, такова се обадило

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Време е":

    Ама ти сериозно ли? И къде ще е разположена тази държава? Единствените, за които се сещам и знам, че с радост ще ги приемат е Папуа. А как ще се зарадват на пухкавия костинбродски "славей", нямам думи...
  • 29 Бай вую

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Азис":

    Манго много си отворен, осебено отзад предполгам
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Чичо Томовата Колиба

    4 0 Отговор
    То ,ако го няма циганският прираст в раждаемостта , нашите колониални губернатори , няма да има какво да покажат , като статистика . И сега няма какво да покажат ,и сравняват с един друг строй, който уж обявиха удобно за престъпен, но поне си осигуряват "гласуващи" биологични единици. Само дето цената на гласа цигански, расте с инфлацията , но не е страшно , щом има от къде да са крадне и плати . Циганина краде( бере) с чувал , политика с химикал. До 300 лева стигнал" гласа" в Несебър - Анаааа (майко) всеки ден избор да беше , колко чаавета щях да нафърлям на баламатума.
  • 32 riki

    1 2 Отговор
    А това правило важи ли и за бедните румънци
  • 33 незнайко

    2 1 Отговор
    Добро утро !!! Щом и в Румъния се мисли по този въпрос, работата е много лоша ! Циганите трябва да бъдат кастрирани още при раждане !!! Само това може да спре популацията им !!!
  • 34 Какво ще да се говори

    2 0 Отговор
    Но не ми харесва 11-12-14 годишни момичета да забременява. На тази възраст ясно е, че реални планове за свое семейство нямат, а решението е много просто: да не се дават помощи на непълнолетни майки.
Новини по държави: