23 Януари, 2020 07:56 6 607 19

Човекът, който най-дълго е бил министър на външните работи на Русия

  • сергей лавров-
  • русия-
  • димпломация-
  • политика-
  • министър
Човекът, който най-дълго е бил министър на външните работи на Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сергей Лавров, който ръководи руското външно министерство от 2004 г., остава в новото правителство и ще продължи да работи като външен министър. Това стана известно след обявяването на личния състав на кабинета на министър-председателя Михаил Мишустин. Лавров, който ще навърши 70 години през март, управлява външното министерство най-дълго в историята на съвременна Русия и е един от най-дългогодишните министри в правителството като цяло. В неговото време се случи безпрецедентно сближаване между Москва и Запада и също толкова безпрецедентната криза между тях, пише руският вестник “Коммерсантъ”, цитиран от аг. "Фокус".

Фактът, че Сергей Лавров запази поста на министър на външните работи, който той заема почти 15 години, стана известен на 21 януари след обявяването на персонала на новото правителство. Няма съмнение, че 69-годишният Лавров (на 21 март той ще навърши 70 години) е решенo да бъде оставен от президента Владимир Путин: държавният глава назначава и освобождава федералните министри.

Сергей Лавров е един от дългогодишните министри в руското правителство. Той става министър на 9 март 2004 г. и се премества на тази позиция от позицията на постоянен представител на Русия в ООН, където работи десет години - от 1994 г. Още в Ню Йорк, Сергей Лавров спечели репутация на дипломат от най-висока класа. Тогава той изгради отлични отношения с пресата: винаги с охота обръщаше внимание на журналистите, често даваше пресконференции и провеждаше брифинги.

Ако в света имаше Оскар за дипломати, ръководителят на руското външно министерство може да кандидатства за тази награда.
Той държи в главата си огромен архив от международни документи, конвенции, договори. И ако е необходимо - по време на преговори или пресконференции - той незабавно извлича желания файл от паметта си. Професионализмът на Лавров се признава дори от неговите противници. Последните станаха значително повече след избухването на войната в Източна Украйна през 2014 г. и присъединяването на Крим към Русия.

Сред колегите дипломати Сергей Лавров е известен със способността си да намира изход от най-трудните ситуации и кризи. През 2013 г. при преговори със западни партньори той успя да постигне реализацията на идеята на Владимир Путин, същността на която беше да постави сирийските химически оръжия под международен контрол и последващото им унищожаване. Дамаск се съгласи и токсичните вещества бяха изведени. Това предотврати международната военна операция срещу Сирия. Режимът на Башар Асад устоя, а самият сирийски лидер се превръща във верен съюзник на Русия, разположила своите военни в неговата страна.

През април 2014 г., когато кризата в Източна Украйна беше в разгара си, Лавров си осигури още един успех. След разговорите в Женева с държавния секретар на САЩ Джон Кери, ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън и изпълняващия тогава длъжността външен министър на Украйна Андрей Дещица, руският министър успя да гарантира, че в заключителното комюнике на срещата ще става дума само за Донбас и че Крим изобщо няма да бъде споменат.

И накрая, именно на Сергей Лавров приписват ключова роля в подготовката на ядрена сделка с Иран - Съвместния всеобхватен план за действие, който беше договорен през 2015 г. По-късно сделката, сключена при американския президент Барак Обама, бе унищожена от Доналд Тръмп, който го замени като държавен глава.

След като стана министър в края на първия мандат на Владимир Путин, когато Москва все още не беше във вражда, а се опитваше да се сприятели със Запада, Лавров остана ръководител на руската дипломация в момент, когато според самия Сергей Лавров отношенията на Русия със западния свят са по-лоши дори от времето на студената война.

Министър Лавров винаги намира думи, които да обосноват правотата на Кремъл или някои действия на руското ръководство.
Така беше през 2008 г., когато Москва придвижи войски срещу Грузия, която започна операция срещу Южна Осетия, и шест години по-късно, когато Кремъл премина към активни операции на територията на Украйна. И в първия, и във втория случай вината за острата реакция на Москва на събитията, случили се на територията на съседните ѝ страни, бе възложена на местните власти и на "Запада, който се крие зад тях", като най-много бе отдадено на САЩ.

Известно е, че Лавров не винаги е бил съгласен с позицията на ръководството на страната. Но ако решението, срещу което той е изказал позицията си, все пак е взето, той никога не го е критикувал.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    62 14 Отговор
    Изключителен дипломат и международник. Даже Джо Байдан говори за него с голямо уважение и респект.

    Коментиран от #19

  • 2 BigBulgarianBoss

    7 38 Отговор
    В рашата, там където тече всеки пуска корени. За кво им е да се сменят. Е виште ВВП,

    Коментиран от #10

  • 3 Реално

    59 13 Отговор
    Лавров е един от малкото адекватни дипломати в днешно време.В Япония изучават в университети негови речи и интервюта.В днешно време много анализатори го приравняват с Де Гол-по виждания на проблемите,риторика,стил на говорене,акцент на водещи теми и т.н....-и това сравнение не случайно.
  • 4 Хасан Азис

    4 43 Отговор
    Татари дееба
  • 5 Панов

    7 32 Отговор
    Лаврентий лавров е от стара еврейска школа
  • 6 Гост

    55 7 Отговор
    Този ми е фаворит от доста време. Динозавър в политиката. Най-големия. Само може да ни служи за пример.... иначе ще станем като премиерът-слънце - тикви.

    Коментиран от #9

  • 7 С две думи

    50 7 Отговор
    Лавров,Чуркин,Примаков-триото за което Медлин Олбрай каза"Нямаме политическият потенциал да им опонираме"
  • 8 СссереМ

    5 39 Отговор
    За оскар не знам дали може да вземе, но златна малинка със сигурност.
  • 9 СссереМ

    5 41 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Пълен мишок е тоя.
  • 10 А ти виждаш ли колко си неграмотен

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "BigBulgarianBoss":

    ВиШдам , виШдам .
  • 11 Ахахах

    42 6 Отговор
    Лавров няма аналог в световната външна политика! Това е най-дорбрият възможен дипломат!
  • 12 лупи

    29 2 Отговор
    Лавров работи в министерството на външните работи от 1973.
  • 13 Челмето

    10 20 Отговор
    Сесерето вмириса всичко.Паляк
  • 14 Borislav Popov

    8 27 Отговор
    Щом си е сменил името и се срамува да каже за армено-иранските си корени, не ми го хвалете.

    Коментиран от #16

  • 15 Ганьо

    15 5 Отговор
    Наште тикви са по-умни
  • 16 Ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    То и Барух Бехар е по-известен като Бойко Борисов и кво?))))))

    Коментиран от #17

  • 17 гОсТ

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха":

    По въпроса за имената не е нужно да спорите, имаме си достатъчно капацитети. А най-големият е Хасан Асенов Хасанов, обръщайте се към него при неясноти по въпроса със смяната на имената. Той може да ви предостави инфо от първа ръка как се случват нещата.
  • 18 Активист на БКП

    2 0 Отговор
    Андрей Громико е външен министър 28 години ! Това тук е глупост ! Проверявайте фактите !!!
  • 19 james bond

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    izkluchitelen diplomat koyto dokara russia do totalna svetovna izolacia e koe mu e izkluchitelnoto
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания