Last news in Fakti

23 Януари, 2020 21:00 6 361 49

С почти нацистки методи Турция иска да пречупи тези хора

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • фетхуллах гюлен-
  • фето

Достатъчно е едно подозрение: че са имали нещо общо с Движението на Гюлен

С почти нацистки методи Турция иска да пречупи тези хора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Турция се отнасят с тях като с прокажени: лекари отказват да ги преглеждат, банките не им отпускат кредити, държавата им спира пенсиите. Достатъчно е едно подозрение: че са имали нещо общо с Движението на Гюлен.

Тасин Исал е на 56 години и е работил като учител в един техникум в Адана. Той е сред десетките хиляди държавни служители, уволнени след опита за преврат на 15 юли 2016 година. Исал бил обвинен, че членува в синдикат, принадлежащ към Движението на Гюлен. Неговият лидер от години живее в изгнание в САЩ. Правителството обвинява него и неговото движение за опита за преврат.

В продължение на десетилетия поддръжниците на Движението на Гюлен заемаха водещи позиции в държавните служби, ръководеха училища, синдикати, банки. Днес правителството се отнася като към потенциален терорист към всеки, който има сметка в някоя от тези банки или детето му е посещавало някое от тези училища. Потърпевши от това са цели семейства, тъй като правителството ги лишава от парите, които се отпускат за гледане на възрастни или болни роднини.

Исал попада първо в следствения арест, след което е пратен за осем месеца в затвора. Когато излиза на свобода, решава да иска обезщетение за месеците, прекарани неправомерно в затвора, включително и компенсация за пропуснатите плащания към пенсионното осигуряване. Отказват му. Той обжалва пред съда и печели. Но обезщетението едва стига да покрие разходите по делото. Освен това са му запорирани сметките и кредитните карти. После пък прокуратурата решава да оспори неговото освобождаване от затвора, след което Исал е осъден на 6,5 години – присъда, която обаче трябва да бъде потвърдена от Върховния съд.

И семейството му попада под ударите на държавата. Дъщеря му също се озовава в следствения арест, а когато е освободена, не получава право да се върне на работа. В резултат от оказвания натиск над семейството, съпругата му се разболява от рак. Въпреки това Исал не е готов да се предаде: "Няма да спрем да се борим", казва той и е убеден, че "един ден несправедливостите ще бъдат разкрити. Ние не сме въоръжени терористи, нито държавни врагове. Единствената ми вина е, че бях член на синдикат".

Жертви на забрани и унижения

От опита за преврат през 2016 година досега са уволнени общо 134 000 души. Три години по-късно списъкът със забрани и унижения, на които те са подложени, е по-дълъг, отколкото предполагат мнозина.

Засегнатите споделят преживяванията си в интернет форуми. Оплакванията им са от най-различен характер: от безнадеждното търсене на работа до отказите на лекари да ги прегледат. Някои споделят, че не ги назначават в държавни предприятия, други разказват за уволнения.

Ситуацията е обременяваща за мнозина, най-вече във финансово отношение. Мнозина не могат да си получат пенсиите, не им се отпускат кредити или пък не могат да покрият задълженията си по взети кредити. Студентите не получават стипендии. Други разказват, че не успяват да си наемат жилище или пък, че не успяват да продадат недвижимите си имоти. Говори се за социално линчуване.

По официални данни, общо 126 000 души са подали молби да бъдат върнати на работа пред Комисията по извънредното положение. 78% от молбите са обработени, от тях 88 700 са отхвърлени. До момента само 9 600 души са получили правото да се върнат на предишните си работни места. 28 000 все още очакват решението на Комисията.

Йомер Фарук Гергерлиолу, лекар и депутат от прокюрдската Народнодемократическа партия в Коджаели също е потърпевш. Той е единственият депутат, който се занимава с темата. От 2016 година насам заедно с няколко професори анализира и обобщава ситуацията. По неговите думи - Турция се намира в едно безкрайно извънредно положение. И то независимо от факта, че междувременно от опита за преврат са минали повече от три години.

„Искат да пречупят хората"

"Милиони хора продължават да усещат последствията", казва той. "Много от тях напразно търсят работа в частния сектор, на мнозина им е отказано да излизат в чужбина. Те нямат право да приемат предложенията на Агенцията по труда, а държавната администрация пречи на тези хора да създават собствени фирми. Често дори не могат да изтеглят парите, които са им изпратени от чужбина." За Гергерлиолу това са "нацистки методи, с които искат да пречупят хората". По неговите думи мерките стават все по-драстични, а държавата не върши абсолютно нищо.

Б.О., който не иска името му да бъде назовано, е на 33 години и е учител по образование. Преживял е какво ли не през последните три години. Бил уволнен от работа, полицията го арестувала и обвинила, че изпраща шифровани съобщения с месинджъра ByLock. Правителството смята, че това приложение се използва за комуникация от Движението на Гюлен. Когато става ясно, че учителят - както и мнозина други - случайно е бил прехвърлен към това приложение, бил оправдан, но останал без работа. За да издържа съпругата си и двете си деца, се преместил в друг град, намерил си работа като домоуправител, но само след три дни бил уволнен като „противник на властта". Днес мъжът е болен от рак и се бори за оцеляване.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    43 17 Отговор
    То и в БГ ако не си от ГРОБ си бита карта.

    Коментиран от #4, #6, #49

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния софиянец

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Прав си. И баничарница не можеш отвори.
  • 5 Gost

    22 31 Отговор
    Това което е писал вестника е всичко лъжа
    Фетулах е едно терористична организация , и тази статия е написано също от тази организаци !
    Източиха хазната на Турция повече от 60 години , даже Ердоган прави много малко , аз ако бях щях да застрелям на место тези изроди

    Коментиран от #47, #48

  • 6 Само че

    37 21 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Режимът на Ердоган не е като политическата мафия в България, той е много по-лош, защото буквално убива и измъчва гражданите си.

    Коментиран от #7, #42

  • 7 Последния софиянец

    33 13 Отговор

    До коментар #6 от "Само че":

    В България за 30 години унищожиха 2 млн. Ердоган пасти да яде.

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сметката

    25 12 Отговор
    Защо почти нацистки..? Ислямските фашисти в Турция всеки ден говорят за жизнено пространство, като Хитлер, и всеки ден действат срещу своите съседи, като Хитлер.

    Коментиран от #12

  • 10 riki

    13 20 Отговор
    Както се държи България с ромите
  • 11 Рошко

    14 10 Отговор
    Само по заглавието, разбрах че евреите от дойчевото зеле плюе пак
  • 12 Последния софиянец

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "Сметката":

    Имат належаща нужда от жизнено пространство. Растящо население, а Анадола се превръща в пустиня.

    Коментиран от #16

  • 13 Истина

    20 1 Отговор
    А сега разбрахтели защо сме на това дередже , комунистите преди бяха чиновници а сега са работодатели а ние един от народа все сме слуги.

    Коментиран от #15

  • 14 Гост6

    31 5 Отговор
    Претоплени манджи, оставете Турция, те да се оправят, а помислете за България, за българския народ, нима тук положението е добро...? Истината е, че по безплодно дърво камъни не се хвърлят!
  • 15 Последния софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Истина":

    Нали знаеш. Всички са равни, ама има и по равни.
  • 16 Предпоследния турчин

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Последния софиянец":

    Колега, забравихте да добавите че те могат да дойдат в България, ако Ирак, Сирия, Кипър, Либия и Гърция не ги искат.

    Коментиран от #45

  • 17 Хасан

    16 16 Отговор
    Движението на Гюлен е единственото демократично течение в Турция. Един ден истината и правдата ще възтържествуват.
  • 18 Ал та фанах Атаопънах

    13 6 Отговор
    Хитлер: "Щом на Кемал му се размина с арменците и на мен ще ми се размине с евреите".
  • 19 ех, хасане..

    10 3 Отговор
    никой не разбра че и ти си тук .. скрит зад различни коментари
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 българин

    16 14 Отговор

    До коментар #23 от "Easy Like Sunday Morning":

    А бе, моето момче, кога на българина му остава време за дискотека, то за пазаруване няма време. От тъмно до тъмно пакети разнасяме, няма време да си изпишкваме, в бутилки пишкаме, ти ми разправяш за българи в дискотека. Турците са там вече четвърто поколение с тях ли ще се мериш?

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 хаха

    16 6 Отговор

    До коментар #3 от "Осман":

    Че върви си в тоя "рай" бе. На кого опинците търсиш тука?
    Щом толкова я обичаш отивай си в Анадола и си живей там "райския" живот.
  • 27 Аз ун

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Как точно ги унищожиха???

    Коментиран от #30

  • 28 Бнз

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "българин":

    Това е метафора..наистина ли ти е толкова акъла???

    Коментиран от #29

  • 29 българин

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Бнз":

    Толкова ми е акъла, ако бях по умен немците щяха да идват в България да работят, а не ние да отиваме в Германия пакети да разнасяме и памперси да сменяме
  • 30 Последния софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аз ун":

    Икономически.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ндндн

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Последния софиянец":

    А преди 1989г как ги унищожаваха?
  • 33 оня с коня

    9 7 Отговор
    Дълбоко съм убеден,че БГ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ БЪРКА в Турската Политика - особено Вътрешната.Гарантирано че НЯМА ДА ГИ "ОПРАВИМ",но пък ОЩЕ ПО-ГАРАНТИРАНО Е,че като нищо ще направим наши Врагове и това ми Схващане се споделя на 100% от Борисов!Естествено че никой никого няма да Напада с Аскер,но ще последва "Жална ни майка" щото Ердоган като нищо ще ПРЕНАСОЧИ Мигрантите вместо към Гърция,към Нас.А блокирането на Гръцката граница периодично от Гръцките фермери при която блокада Бизнеса ни губи по 100 млн.лв ще ни се стори Приказка в сравнение с Проблемите които ще имаме на Турската - особено за Товарните Автомобили.И неусетно идваме до СЪЩИНАТА НА ПРОБЛЕМА- че Русофилите в БГ както и подвизаващите се в Русия ИСКАТ ТОЧНО ТОВА и затова пишат с Турски имена Антибългарски неща ,та дано ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ОБЩЕСТВЕНИЯ МИР за да има повод да дойде Матушка Рус и да ни "освободи" за сетен път.Не че ще стане тяхната работа,но не са и за Подценяване!

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 оня с коня

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Лудницата Карлуково":

    Шшшш...Тихо.А това че като се форсираш ще си докараш Херния не го мислиш ааа?И съм ви казвал НЕЕДНОКРАТНО на русофилската сган тука Когато говорите с мен ДА МЪЛЧИТЕ,ама как да помните нещо повече от 2 минути?:)
  • 36 Хасан

    1 1 Отговор
    Когато се смени сустемата в Германия ,хиляди бяха изгонени от рабита и бяха арестувани по подозрение с Щази

    Коментиран от #37

  • 37 Hdne

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    И какво искаш да кажеш с това?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 1944

    1 0 Отговор
    все едно за евразийската кочина чета
  • 42 Очевидно не

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Само че":

    Как ги убива , като Турция нараства всяка година с по един милион. Има най- добрата база , и държавна подкрепа за малък и среден бизнес. Тук при нас , всичко е цветя и рози , и демокраДция , и затова изчезваме с по 120 000 на година.
  • 43 Рангел

    1 1 Отговор
    Махмудите миришат на развалени миди и рапани.
  • 44 ропа

    3 1 Отговор
    Поредната антитурска пропаганда ,Фетулах Гюлен и неговата терорастична организация са кучетата на краварите ,какво може да прави един човек в Пелсилвания 20 години,ясно е като бял ден че служи на интересите на ЦРУ и МОСАД ,минаха се времената на предателството който оставаха без наказания,дори малко се прави при борбата с терористите ФЕТО и ПКК.
  • 45 Ердо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Предпоследния турчин":

    Вилает бълхаристан почти е пустиня, вода йок въздух йок, само тикви виреят

    Коментиран от #46

  • 46 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ердо":

    До 45 ком -Като е така -тогава къв ур търсиш тук
  • 47 Мюмюн

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Gost":

    Много ни е познат този фарс и у нас
    През соца само да те наклеветят и си в кюпа
    Имам познати в Турция които живеят в страх,а по заможните пращат децата си чужбина защото се страхуват за бъдещето им,а в турция лъжедоносници колкото щеш.Благодарен съм че живея в България.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: