24 Януари, 2020 09:11 1 218 10

НАТО: Можем да отговорим на всяка кибератака

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • киберпрестъпления-
  • кибератака

Човечеството все още дори не разбира доколко новите технологии променят съвременните бойни действия, смята Йенс Столтенберг

НАТО: Можем да отговорим на всяка кибератака - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Човечеството все още дори не разбира доколко новите технологии променят съвременните бойни действия - това поставя нови предизвикателства пред НАТО, който постоянно се адаптира за ефективна защита от такива заплахи. Това заяви в Давос генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Укринформ.

"Мисля, че днес е трудно дори да си представим последиците от това, което виждаме около нас. Когато четете книги за Първата световна война, едно от шокиращите неща е, че тогава хората даже не са си представяли, какви ще са последиците от индустриалната революция за бойните действия. Опасявам се, че нещо подобно става и сега, и ние в действителност не разбираме колко силно технологиите променят самата природа на военното дело" - коментира Столтенберг.

Той посочи, че НАТО осъзнава какви фундаментални промени са станали - не само вследствие на появата на кибер-инструментариума, но и на развитието на изкуствения интелект, автономните бойни системи, системите за разпознаване на лица и др. Ако съчетаем всички тези технологии, можем да си представим системи от оръжия, които биха били много страшни и разрушителни, ако някога бъдат използвани.

Според него, при тези условия е много по-трудно да се осъществява контрол върху въоръженията.

"Ние постоянно инвестираме, за да сме на острието на развитието на технологиите, особено в сферата на киберзаплахите. Взехме решение, че кибератака може да бъде причина за прилагане на член 5 (от Вашингтонския договор - "нападение над една от страните-членки е нападение срещу всички"). И това е важно решение. Затова, ако има кибератака срещу един от съюзниците, отговорът може да дойде от целия Алианс. И след това ще продължим с решенията по какъв начин да реагираме на такава ​​атака" - подчерта Столтенберг.

Той посочи, че съюзниците разполагат не само с отбранителни, но и с настъпателни кибертехнологии, и НАТО може да координира прилагането на тези възможности, както това беше направено при борбата с ИДИЛ.

"Понякога хората не са съвсем наясно до каква степен борбата срещу ИДИЛ беше киберкампания. Като разрушавахме техните способности в тази сфера, блокирахме сайтовете им и всичко, което те правеха в киберпространството, включително вербуването на хора, набирането на средства и пропагандата. Съюзниците от НАТО, използвайки кибертехнологии, успяха да разрушат тази система" - поясни генералният секретар на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blackthorn

    7 5 Отговор
    Тия да не се хвалят много щото който се хвали не пали. ;)
  • 2 от фолклора

    3 3 Отговор
    Така казва и една паряс.ица на село:............ Мога да дам на всеки който ми поиска !!!
  • 3 Кашик

    3 0 Отговор
    На вниманието на хората формиращи военния бюджет на България !

    Човечеството все още дори не разбира доколко новите технологии променят съвременните бойни действия, смята Йенс Столтенберг
  • 4 боцмана

    3 3 Отговор
    Като ни дойдат неродените изтребители ще видите вие едни кибер-инструментариуми и едни кибер-технологии. А колкото до прилагането на член 5 от Вашингтонския договор , точно на това разчитат краварчетата и затова за последните години са предизвикали над 50-60 непредизвикани военни конфликта по целия свят и най главно далече от тяхна територия.
  • 5 Някой си

    0 1 Отговор
    Шефа на ТАД груп знае ли?
  • 6 Комунисто-русофилите /евреите/ не вярват

    3 1 Отговор
    в Иcуc Хриcтoc и тoчнo тeзи хoрa - кoмуниcтитe , aтaкиcтитe и руcoфилитe ca пoтoмци нa тeзи , кoитo ca гo рaзпънaли нa кръcт, нo мнoгo cкoрo нa тeхният Путин, кoитo cъщo e eврeин кaтo тях и кoйтo cъщo нe вярвa в Бoг щe му ce oтeли вoлa oтгoрe и c плaч щe пoвярвa в НEГO. Бъдeтe cигурни, чe щe трeпeри oт cтрaх вaшият Путин cкoрo....Виe cи трeпeритe и бeз пoявaтa нa Иcуc Хриcтoc oт нaциoнaлизмa и кaтo видитe caпун...
  • 7 Атакист в атака

    1 0 Отговор
    Тръмп е влюбен в тайландка на много високо ниво в държавната йерархия на Тайланд и с Китай се случват опасни неща!! Внимавайте да не се влюби в украинка, защото с Русия е свършено и без корона на вируса😂😂😂😂😁
  • 8 нато гъз се вдига глава не

    0 0 Отговор
    Нали уж натовците казаха,че са в мозъчна смърт.Какви атаки пак им се причуват и привиждат?
  • 9 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ГЛЕДАШ ВАМПИРСКИ ...МИСЛИШ И ГОВОРИШ КРЕТЕНСКИ -ЩО Е ТО ??? КОЙ ВИ КАЗА ,ЧЕ ВОЙНАТА ЩЕ БЪДЕ ИЗВЪН ТЕРИТОРИИТЕ НА СТРАНИТЕ ОТ НАТЮ ??!! ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е СНАЙПЕРИСТИ ДА АТАКУВАТ НАРОДИТЕ ВИ ОТ 1-2 КИЛОМЕТРА РАЗСТОЯНИЕ С КУРШУМИ "ДУМ-ДУМ" !?!?!?
  • 10 др Дулитъл

    0 0 Отговор
    ОТ-КАЧАЛКИ,АЛОУУУ ДОКТОРА КАРЛУКОВО,ИЗТЪРВАНИ,БРОЙЛЕРИ
Новини по държави: