Last news in Fakti

26 Януари, 2020 06:20 9 095 66

Какво преживях в Аушвиц. Записките на 14-годишната Шайнди.

  • аушвиц-
  • полша-
  • концлагер-
  • втора световна война-
  • нацисти-
  • евреи-
  • момиче-
  • адолф хитлер-
  • дневник

С риск за живота си тя води дневник и документира ужаса в лагера на смъртта

Какво преживях в Аушвиц. Записките на 14-годишната Шайнди. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шайнди Милър-Еренвалд е родом от Унгария. Но днес живее в Израел. През пролетта на 1944 година тя е депортирана в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Тогава Шайнди е на 14 години. Там избиват почти цялото ѝ семейство. Момичето също се намира в смъртна опасност, но въпреки това събира сили да запише преживяванията си в дневник.

"Скоро ще си отида от този свят"

"Едва сега съм в състояние да разкажа на света своята история", споделя Шайнди Милър-Еренвалд, която днес е на 90 години. "Скоро ще си отида от този свят и не искам избитите хора да потънат в забрава", казва тя. От освобождаването на концлагера Аушвиц-Биркенау изминаха 75 години. А Шайнди е сред последните живи свидетели на Холокоста.

Ужасът, преживян в лагера, тя е описала на 54 страници. Този ужас, отнел живота на почти цялото ѝ семейство и на стотици хиляди други евреи, избухва през март 1944 година, когато нацистите влизат в Унгария. Германските войски окупират и градчето Галанта (днес в Словакия), където тогава живее цялото семейство на Шайнди. Евреите веднага са подложени на тормоз, отнемат им правата, натикват ги в гето. Шайнди описва всичко това в дневника си. В деня, когато я депортират, тя отбелязва: "Стягаме се. Всеки е грабнал по нещо. Бързо, бързо! Трябва да изнесем колкото е възможно повече неща... Вратата шумно се затръшва. Чувам прещракването на ключа в ключалката... Сърцето ми се къса." На друг лист Шайнди пише: "Мама ни накара да облечем колкото се може повече дрехи. Сложих четири рокли една върху друга."

По онова време в Галанта живеят 4000 души, 1200 от които са евреи. В края на Първата световна война градчето принадлежи към Австро-Унгария, през 1920 става част от Чехословакия, а през 1938 отново е част от Унгария. В семейство Еренвалд се говори на унгарски, немски и словашки. Бащата Леополд търгува с вино, а майката Сесилия помага в семейния магазин. Шайнди има две сестри и четирима братя. Двама от тях се сражават през Втората световна война на Източния фронт.

След като опразват къщата, тя и цялото ѝ семейство са натикани в един конски вагон, за да бъдат депортирани. Шайнди и семейството ѝ лежат на пода. Тъмно е. Претъпкано. Въздухът не достига. Никой не знае накъде ги карат. Страхът расте от минута на минута. Всичко това е описано от Шайнди на отделни листчета, които тя скрива под роклята си. "Хората викат, изричат имената на близките си, всеки търси някого. Ние питаме дали някой е виждал баба. Вагонът отново се разтриса, локомотивът надува свирка и влакът потегля. Мъжете се молят, целият вагон плаче."

След кратък престой в междинен лагер, смъртоносното пътешествие продължава към Аушвиц-Биркенау. Там нацистите правят "селекция": почти цялото семейство, освен Шайнди, е изпратено в газовите камери. Нея обаче я оставят жива, за да работи в една оръжейна фабрика. Шайнди взима със себе си омачканите и вече разпадащи се страници от дневника. По време на смените си във фабриката тя събира от пода изхвърлени картотечни бланки, върху които преписва записките си.

"Нещо такова не бива дори да се сънува"

"Боли ме гърбът. И ръцете ме болят. Няма нужда да се обличам сутрин. Спя с дрехите. Много искам да се изкъпя, но няма вода. Колко хубаво щеше да бъде, ако всичко това беше някакъв кошмарен сън. Но не, нещо такова човек дори не бива и да сънува."

С риск за живота си Шайнди успява да укрие дневника чак до освобождаването си от лагера през пролетта на 1945 година. От цялото голямо семейство накрая оцеляват само Шайнди, по-голямата ѝ сестра Жити и брат им Йезезиел.

По повод 75-годишнината от освобождаването на Аушвиц, Германският исторически музей в Берлин откри постоянна изложба, представяща записките на Шайнди Милър-Еренвалд.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 11 Отговор
    АУШВИЦ и войните са едно безумие
  • 2 СссереМ

    22 46 Отговор
    Добре че бяха американците иначе през кумините щяха да излетят и каскетите, и какво стана после-храни куче да те лае.

    Коментиран от #4, #27, #28, #41, #57

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 11 Отговор
    БЕЗУМИЕ загинаха невини хора през войните
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 10 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    господине вие като човек не като трол одобрявате ли войните убииствата насилията БЛАГОДАРЯ
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 19 Отговор
    ХИТЛЕРО ФАШИЗМА беше безумие
  • 6 Един

    28 4 Отговор
    Като разпънахте Христа казахте Кръвта да бъде на главите ни,всичко се връща рано или късно!!!

    Коментиран от #17

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 12 Отговор
    в Козлодуй имаше един богаташ СТАН ЯНКО спаси много хора и еврей като дойдоха комунистите на власт СТАН ЯНКО бе арестуван в КЮСТЕНДИЛ докараго в КОЗЛОДУЙ където бе убит без съд и присъда казват че никой не знае гробаму над СЕЛО БУТАН са убити и заровени много невини хора

    Коментиран от #48

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор
    да живее нашата мила страна и родина БЪЛГАРИЯ
  • 10 дедо

    28 3 Отговор
    Преди го пишеха Освиенцим, сега стана Аушвиц, май заради поляците, че ги дразни...

    Коментиран от #11, #13, #18

  • 11 СссереМ

    8 15 Отговор

    До коментар #10 от "дедо":

    Абе кавал винаги си е било Аушвиц.

    Коментиран от #64

  • 12 А какво ние преживяваме

    39 2 Отговор
    Благодарение на талмуда и банкерско евреиската англосаксонска мафия а?
  • 13 едва ли

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "дедо":

    това е причината. Лагерът Бжежинки почти винаги е наричан Биркенау, явно по-лесно е за произнасяне и писане на неговорящите полски език.
  • 14 Гнжжоогг

    22 1 Отговор
    Дали и нейното семейство не предадено на немците от Сорос?
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 11 Отговор
    да бъдеме добри ЧОВЕЧНИ ХОРА

    Коментиран от #16

  • 16 СссереМ

    12 25 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Жалко че баба ти и дядо ти не са отишли да видят измазани ли са комините отвътре,че само цапаш форума наред с русопитеците.

    Коментиран от #26

  • 17 Vsbsb

    4 12 Отговор

    До коментар #6 от "Един":

    Не го ли разпъват римски войници???май ти е лесно да лъжеш

    Коментиран от #35, #52

  • 18 Ххх

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "дедо":

    Освиенцим е името на полски град. Поради добре изградената жп. инфраструктура до и около града, мястото е преценено като подходящо за изграждането на концентрационни лагери, след което са изградени Аушвиц 1, Аушвиц 2 - Биркенау и Аушвиц 3 - Моновиц. Изтреблението на евреите е извършвано в Биркенау.
  • 19 Иван

    18 1 Отговор
    Много напомня на укро-фашистките боклуци от Аэов и Десен (еврео-фашистки) Сектор.
  • 20 Иван

    17 1 Отговор
    А на скрития эапис боклука Тръмп се въэхищава на укро-еврео-бандеровските иэроди.
  • 21 Ххх

    29 5 Отговор
    По Тошово време чух един просташки виц - от какво са правили сапуна ? Евреин - за мазнина, комунист - да е червен, циганин - за миризма, и македонец - да се пени.
  • 22 Иван

    24 0 Отговор
    Публикувайте эаписки на етнически руснаци в Донецк и Луганск.

    Коментиран от #24

  • 23 Герчек

    33 17 Отговор
    Белене нямаше никаква разлика от Аушвиц . При немците евреите са молили да не ги убиват при нас всеки се молеше да умре колкото се може порано защото тормозите и изтезанията бяха по лоши от смърта .
  • 24 СссереМ

    7 22 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Кви руснаци в украйна бе серсем,руснаците са си в русия, а на съюзниците трябва шнуровете да целуват че хитлер не ги изпрати на разходка до комините на аушвиц.
  • 25 Гост

    29 7 Отговор
    Тази другарка е доживяла до 90 години, защото е била "жестоко изтезавана" и от факта, че са"избили семейството и" , мой близък почина 2 години след внезапната смърт на член ог семейството му, защо така... другарката лъже ли или... хората които бяха пък в Белене, доживяха до към 60-70 години, но почнаха в инвалидни колички. Защо се дава гласност на един затвор, а се забравя това, което е станало в собствената ни страна?
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 7 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    невъзпитан човек комуто липсват първите седем години възпитание много лош сте по горе ви писах пости ви благодарих но ПРОСТАКА си е ПРОСТАК нкултурен невъзпитан неморален безчовечен а може би си и расист

    Коментиран от #31, #47

  • 27 ЧОВЕК

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    ти не си човек а нищо никой
  • 28 Ххх

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Аз си те знам открай време, че обичаш да разправяш такива приказки. Но обичаш да спестяваш продължението. След каскетите не идваше ли ред на поданиците на нейно величество, и накрая Чичо Сам, като гвоздеят на програмата ?
  • 29 Вдигнал ръце

    37 4 Отговор
    А стига с тия евреи бе! На седмица пон е по 2-3 статии пускате.
    Добре, разбрахме че са ги мъчили и убивали! Айде стига вече!
    Петстотин години са ни мъчили и убивали, ама за това пускате статия най-много за трети март и толкова. После горбно мълчание.

    Коментиран от #32, #36, #38

  • 30 Гошо

    25 3 Отговор
    Ай стига бе всяка година ни натякват едно и също! Случайно в списъците на лагерници да има имена като Ротшилд, Рокфелер, Вартбург.... ? Сталин и комунистите са изтезавали в пъти повече народ и то в по ужасяващи условия па не ни надуват главите. Плачем на чужд гроб а не гледаме как ни унищожават като нация с безвъзмездната помощ на тия които жалим!
  • 31 Иван

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не е расист,а е сбъркан соросоид.......то и боклука Сорос е ограбвал и предавал евреи,но не эащото е расист,а эащото е боклук и иэрод.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вдигнал ръце

    14 6 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    И ти кой си, от къде си, какво търсиш в български форум?!?!?!
    Ти живя ли по време на турското робство, та си толкова сигурен, че сме се множели по това време?
    Изобщо, кой ти дава правото да се намесваш рсазговори между българи?
    Кажи бе, ибрик! Отговори, като те питат!

    Коментиран от #39

  • 34 Trondal

    17 4 Отговор
    Хитлер беше прав! Жалко, че само ги караше да работят евреите вместо наистина да ги убива. Сега ясно се вижда какви мърши са и как ликвидираха милиони бели хора.

    Коментиран от #44

  • 35 Един

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Vsbsb":

    Преди да пишеш глупости отвори и прочети :
    25 И целият народ в отговор рече: Кръвта Му да бъде на нас и на чадата ни!!!!
  • 36 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Вдигнал ръце":

    Ааааааа бъркаш ние сме съжителствали как така ще са ни мъчили и убивали ние сме си били в рая по онова време абе сбъркан народ сме е това е истината дупедавци и предатели
  • 37 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Аз какви пътна бих ти направил ами се радвай че вече само се пише а не си говориме очи в очи че направо ще те рестартирам
  • 38 Ххх

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Вдигнал ръце":

    Това, което казваш, не се отнася само за кланетата над българите. Ами за арменския геноцид колко статии са излезли ? Просто политическата коректност ги е изяла отвсякъде. Няма да забравя, преди няколко години Плевнелиев като президент говореше на паметника на Васил Левски по повод годишнината от обесването на Апостола. Но не пропусна да спомене спасяването на българските евреи. Както казват - къде го чукаш, къде се пука. Ама нали през пет минути трябва да засвидетелстват вярност и преданост към задокеанските господари. Кога с честичко почитане на загиналите евреи, кога с поредните изгонени руски дипломати, важното е да се угоди на хегемона и да заслужим поредното потупване по рамото.
  • 39 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "Вдигнал ръце":

    Ти живял ли си по време на "игото"? Форума е отворен за всички, ти не си"богоизбран нито богопомазан", един обикновен МЕЛЕЗ СИ!
  • 40 Тиберий

    9 0 Отговор
    Двама от братята и се били на источния фронт Срещу кого Едва ли срещу Германия Къде е истината
  • 41 gggw

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    американците имат заслуги срещу япония. в европа русия побеждава хитлерофашизма. няма нужда да лъжеш. това дори го пише и по американските сайтове. гледай сериала за всв по неш. географик
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Електрошок

    14 1 Отговор
    Тези,които от 4000г реват,че ги избиват може би вече са между 50и100млн.Според Ричард Харууд избитите евреи през ВСВ са не повече от 600хиляди,а след Нюрнбергския процес тават 1,5млн..По късно числото почва да се увеличава и достига 6млн.,за да се стигне до миналата година ,когато в този сайт прочетох,че са 10млн.!Техен е израза,че държат"мастилото,парите и барута".Не може да не им се признае,че умеят да печелят от всичко!Сега големите печалби са ги усетили в екологията и превръщат в пари една по принцип безкористна идея.Вътрешната енергия на едно общество,която е необходима за отрицателната обратна връзка с управляващите се неутрализира чрез насилствено смесване на групи,раси,религии.Така манипулирането и управлението на света от една малка група става възможно.
  • 44 Pompev

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Trondal":

    Ся ша идва нов Хитлер и ша отваря лагери,сичкото ром там,на общежитие,ша работи за бобена чорба
  • 45 Ххх

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Разбира се. Говориш "самата истина". Не имало кланета, грабежи, изнасилвания, отвличане в робство, кръвен данък. Нищо не е имало. Всичко е художествена измислица. И арменския геноцид - също. Е, да, няма снимки, няма документални кадри какво е вършено. Няма регистри за изкланите и отвлечените. Но, все пак периода е такъв, че няма как да има. Но това съвсем не значи, че не се е случвало. И такива като тебе няма как да изтрият тези събития от паметта ни, колкото и да ни разказвате политкоректните приказки за османското присъствие по нашите земи. Защото по - нагло и безочливо пренаписване на историята аз не съм срещал !

    Коментиран от #55

  • 46 Ххх

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Разбира се. Говориш "самата истина". Не имало кланета, грабежи, изнасилвания, отвличане в робство, кръвен данък. Нищо не е имало. Всичко е художествена измислица. И арменския геноцид - също. Е, да, няма снимки, няма документални кадри какво е вършено. Няма регистри за изкланите и отвлечените. Но, все пак периода е такъв, че няма как да има. Но това съвсем не значи, че не се е случвало. И такива като тебе няма как да изтрият тези събития от паметта ни, колкото и да ни разказвате политкоректните приказки за османското присъствие по нашите земи. Защото по - нагло и безочливо пренаписване на историята аз не съм срещал !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 незнайко

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как така се получава от Вашите думи !!! Хем Хитлер е гонил евреите хем като дошли комунистите ( СТАН ЯНКО спаси много хора и евреИ ) !!! КОЕ Е ИСТИНАТА ГОСПОДИНЕ ??? Евреи е с голямо И защото Вие сте я написали с Й !!!

    Коментиран от #60

  • 49 Много

    7 1 Отговор
    Обичат да се говори и припомня за смъртта на евреите. Само те ли са били жертви във тази и другите войни? А затова какво причиниха англичаните с индииците защо не припомняте ей така за спорта на всеки няколко бесеца? А стига вече. Войната е смърт. Умират хора. Всякакви. Не само евреи. Колко пъти през вековете те са гонени от различни крале и народи? А този град козлодуй е вече тотално изперкал. Той май живее само за това да коментира всяка стапия по 10 пъти и все с едни и същи думи. Лекувай се.
  • 50 Bingo

    11 2 Отговор
    И това девойче как е разбрало, че останалите са ги закарали в газовите камери или просто така е удобно да се пише за да подържат тезата за милионите избити. Както самата тя пише баща и е търгувал с вино, естествено няма да е ковач или земеделец. Да накараш един търговец евреин да работи физическа работа е равносилно на смърт и с липсата на достатъчно храна заради войната е нормално да не издържат физически и да умират. Газовите камери са малко като легенда която се е разпростирала между тях. Със сигурност е била ползвана екпериментално но е доказано че няма как да се убиват стотици хиляди с тях. Евреите ако искат да получат някакво съчувствие да осъдят първо ролята на ционистите сред тях, които са главните виновници за войната и изтреблението им.

    Коментиран от #51, #56

  • 51 Pompev

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Bingo":

    Ти пък отде падаш,имало е тиф,от тиф умират цели отделения в Освиенцим

    Коментиран от #53

  • 52 Joseph

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Vsbsb":

    Римските войници Го разпъват, но евреите Го предават на римските войници.

    Коментиран от #66

  • 53 Pompev

    8 0 Отговор

    До коментар #51 от "Pompev":

    Германците обезпаризитявали лагери с един пестицид за вредители,нарича се Циклон Б.Ето и инфо:
    Циклон Б (на немски: Zyklon B) е пестицид. По други твърдения е прилаган за дезинфекция в концентрационните лагери, на сгради и дрехи. По онова време е бил един от първите химикали използвани за изтребването на вредни насекоми в Европа. Този пестицид се е използвал в повечето лагери, дори и в тези които са твърдели, че не разполагат с газови камери. /Wikipedia
  • 54 Госあ

    10 1 Отговор
    Що не напишете колко и какво е изплатила Германия на жидовете и дали е плащала толкова репарации на други държави ? Тоя измислен холокост се подържа от чифутите, за да бъде изтъргувана смъртта на бащите им за възможно най висока сума. Всъщност, сигурен съм че са доволни.
  • 55 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ххх":

    Разбира се, вие сте закърмени с омраза, а целта е да се съхрани"духа" на българина, а дали и колко е истина не ви интересува! Истината я казаха и доказаха, и мен не ме интересува, колко ще я приемеш. Идва ден, когато истината излиза наяве, дали ти харесва или е без значение

    Коментиран от #63

  • 56 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Bingo":

    Точно това и аэ мислех да напиша,че не са били эемеделци.
  • 57 Класната

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Кумин - първо се научи да пишеш, преди да започнеш да замърсяваш ефира.
  • 58 На Хасан брат му

    6 1 Отговор
    А що не казват какво преживя Джанюариъс Макгахан по време на Априлското въстание през турското робство?
  • 59 Keser

    5 2 Отговор
    В аушвитц нямаше нито 1 евреин. Там бяха само хора които бяха срещу режима на Хитлер
  • 60 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "незнайко":

    господине има документи аи в интернет има информация ДОВИЖДАНЕ
  • 61 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Щерю .":

    ЩЕРЮ вие сте психично болен това е форумм внимавай какво си пожелаваш БОТЕВ го е казал у нас свестните ги смятат за луди индвалид съм не съм психо болен по написаното от вас личи щото вие разите болни нещастни индвалиди глухи но има БОГ явно ти си расист по лош и от скинарите
  • 62 Германия

    3 2 Отговор
    Ще пия един шнапс и ще си пусна една плоча на Операта на Рихард Вагнер "Нюрнбергските майстори-певци".Prost!
  • 63 Ххх

    3 3 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    Кой доказа истината ? Коя истина ? И как я доказа ? Тия, които ми пишат учебниците по история за османското присъствие, тия, които отричаха Баташкото клане, те ли доказаха истината ? Точно пък такива като теб да ми говорят за съвест и омраза ! Че точно отношението на турците е възможно най - нетолерантното и изопачаващото историята, когато става въпрос за зверствата от времето на Османската империя. Затова и като държава сте в обтегнати отношения със всичките си съседи. За толерантност, признаване на вина и коректно отношение мога да говоря и призная на германците по отношение извършеното през Втората световна война. Но при такива като тебе обективно и коректно отношение към събитията в миналото няма. Такива като тебе просто се опитват постоянно да правят другите на глупаци. Е, не ти се получава !
  • 64 Ти си наистина тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Първо се информирай идиот кой как го е наричал после прави заключения, ама ти от къде да знаеш за това се изисква поне основно образование.
  • 65 ВОЛЕН ФИДЕРОВ

    4 0 Отговор
    ЩО СЕ ХАБИТЕ БЕ БАЛАМИ!80 ГОДИНИ СТЕ СИ В ОСВИЕНЦИМ ,ГЛАДНИ ГОЛИ БОСИ ИЗТЪРБУШЕНИ ОТ ЖИВОТА!Я Е ДОКАРАЙТЕ В БЪЛГАРСКО ДА ИЗКАРА ГОДИНА ДВЕ ТА СВИЕНЦИМ ША И Е ПИОНЕРСКИ ЛАГЕР!ПА ТЕПАЛ ГИ ЧОВЕКА АМА МАЛКО ЩО МНОГО ОСТАНАХА ,ПА ВИ СПРЕТВАТ ФИНАНСОВИ КРИЗИ ПА МОШЕННИЧЕСКИ БАНКИ И КВО ЛИ НЕ ОЩЕ...ПА ЯШТЕ ИМ ФАНФАЦИТЕ НАЛИ ВЕ ДОКАРАХА НА ДЕРЕДЖЕТО ФОЛКЛОРНИ ЕМИГРАНТИ!ТАЯ РОБСКА ПСИХИКА И УНИКАЛНО ЧОВЕКОЛЮБИЕ ША ВИ Е. МАМАТА..ПРОСТИЯ БЪЛГАРИН Е СЪСТРАДАТЕЛЕН КЪМ ВСЕКИ И ВСИЧКО ОСВЕН КЪМ СЕМЕЙСТВО БЛИЗКИ И РОДИНА...ДЕЦАТА ВИ НАПРАВИХА РОБИ И ПЪРВЕНЮТА АБЕ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ А ВИЕ ИМ СЕ СЛАГАТЕ...Е БОЛНА РАБОТА...
  • 66 Мюсюлманин

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Joseph":

    Тези мръсни евреи предадоха пророка Иса (за нас е пророк) на римляните!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания