Last news in Fakti

26 Януари, 2020 15:05 4 766 45

Граждани на Ухан пристигнаха в Хърватия

  • коронавирус-
  • туристи-
  • ухан-
  • хърватия
Граждани на Ухан пристигнаха в Хърватия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Автобус с граждани на китайския град Ухан – огнището на короновируса, пристигнаха в Хърватия. Туристите са пристигнали със самолет в Милано, след което с автобус са превозени до Хърватия. На италианското летище те са били подложени на щателен медицински преглед и при нито един от тях не са открити симптоми на короновируса.

Хърватският институт за обществено здраве също е запознат със случая. По-рано той публикува съвети за пътници, които отиват в Китай и които се връщат от там.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    15 4 Отговор
    Вече сърбат вкусна супа от прилеп. Дге кучеядите.
  • 2 мани мани

    20 1 Отговор
    Инкубационният период е дълъг и още е рано да се каже... Явно и там из хърватска ще плъзне
  • 3 Тройной

    4 11 Отговор
    Няма проблеми тояа е от класът на птичия грипь.От тежки заболявания като Ебола е характерно че много бързо са приковани на легло и не могат да пътуват.Това заболяване не е опасно освен за хронично болни и стари хора.

    Коментиран от #10

  • 4 Очудень

    15 1 Отговор
    Малии тия катайци и хърватия налазиха разбирам да беше Великобритания примерно ама.
  • 5 мани мани

    11 3 Отговор
    Чакам пратки от Китай... 8 броя пратки... Чудя се дали да ходя да ги взимам :) ужас

    Коментиран от #7, #13

  • 6 аяа

    15 6 Отговор
    Нали уж им били забранили да напускат града?
    А гледам се разхождат по света? На кое да вярваме?
    Дали не са си го пуснали Китай тоя вирус... ? И сега да искат целия свят да заразят и само те да имат ваксината /// а другото да е путна мара за пред медиите!!!Б
  • 7 Роза

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Не рискувай с живота си и този на семейството! Откажи пратките!

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анти милиционер

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тройной":

    Половината са потенциално такива. Без болници и лекари, биха измрели поне 20%.
  • 11 Алфа Вълкът

    6 1 Отговор
    Вече не можете да уплашите никой с тоя вирус. Мори само пенсионерите и хилавите. Няма смисъл да плашите хората и да ги хвърляте в паника.

    Коментиран от #12

  • 12 Анти милиционер

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа Вълкът":

    Не говори глупости. Вчера почина китайски лекар, лекувал болни от този грип. Лека му пръст на човека. Голям подвиг и саможертва.

    Коментиран от #14

  • 13 Алфа Вълкът

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Последните 15 смъртни случая са на хора между 55г и 87г. От които 11 мъже и 4 жени. Вирусът е разработка на китайското правителство за да измори недъгавите и пенсионерите!
  • 14 Алфа Вълкът

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Анти милиционер":

    Колко годишен ти е лекаря? Преумора от работа, усложнение и прочие. Нали гледах статистиката на починалите! Все дъртаци, няколко деца, и хронично болни. Айде стига сте се шашкали, ако не си към 60г и повече!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Алфа Вълкът

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Анти милиционер":

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-23/several-china-coronavirus-victims-didn-t-even-have-a-fever
    Долу ти е статистика с починалите години, пол и прочие.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 мани мани

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Роза":

    поръчани са още през ноември и дек. месец, уж са изпратени вече и пътуват, ама знам ли дали не са държани сума време из китай :) някой болен китаец да е кихал баш в мойте колетчета :) т'ва са глупости, че бактерии и вируси погивали ако се мандахерцат 5-10мин. из околната среда... трябвало им гостоприемник :) седат си с дни в околната среда и точно т'ва ме тревожи :) имат си протеинова здрава обвивка и са като микро кръгло яйце, което си ги пази и само чакат телце, за да почнат да се делят и да създават колонии и т.н. ... винаги си мия ръцете след като ги вземам китайските боклуци :) и ги държа с дни на терасите ей тъй инкубационна карантина да си правя :) не се пренасят само по въздушен път! по-добре да загубя десетки лв. отколкото... :) те важните ми неща за бизнеса пристигнаха от китай мин.год. :) сега за 8 боклучета хич не си струва, ама ше умувам :)

    Коментиран от #32

  • 18 Анти милиционер

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Алфа Вълкът":

    Виж в Блиц днес има клип на жив заразен китайски пациент, който се тресе и е на такива конвулсии на носилката, че е привързан с колани, за да не падне. Ти ще оцелееш ли? В интернет всички са от Чък Норис и Супермен нагоре.

    Коментиран от #22

  • 19 Анти милиционер

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Алфа Вълкът":

    Възрастните също имат право на живот. Дали ще си толкова спокоен за баща си и майка си?
  • 20 Анти милиционер

    12 2 Отговор
    Единствената причина да плямпате глупости е защото вирусът не е в България.
  • 21 Анти милиционер

    8 2 Отговор
    Все едно гледате филм по кабела, но всичко може да се обърне с караката на горе за дни.
  • 22 Алфа Вълкът

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Анти милиционер":

    Едва ли бих се разболял дори сред болни, че да оцелявам. Стига си треперил българино. Е затова сме на това дередже, че обичаме да сме ролята на жертви и да треперим от страх.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 boy de

    4 1 Отговор
    А пекинската патица заразна ли е ?
  • 25 Анонимен

    0 0 Отговор
    Миленче, тзи хора са ЖИТЕЛИ на Ухан и ГРАЖДАНИ на Китай, да те светна.
  • 26 Севгин

    1 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дано да дойде и у Булгаристан да изтребе миризливите бугари ,та да има повече територия за турците

    Коментиран от #30

  • 27 мани мани

    3 2 Отговор
    вирусът щом се проявява и със симптоми болка в стомаха и диария, то значи се хваща и от предмети! вирусните пневмонии баш си почват с болки в стомаха :) и именно не могат да се хванат веднага понеже инкубац. период е бая дълъг... седмици е! после вирусът си пълзи към белият дроб, но е минал в бактерии... т.е. вирусът е опаткан от имунната ни с-ма, но понеже нямаме вече имунна, то разни коки бактерии си пълзят от носа и устата надолу и те така :) т'ва е при положение, че вируса не те е убил :) от топлинен шок и скапване на разни органи да си идеш, преди да пропълзят бактериите към белия дроб... тоя вирус яде белтъците :) когат' останем с малко червени и бели кръвни телца = клетки, то почваме да се тресем яката :) септичен шок последна фаза демек си със скапани органи... трябва да си на системи постоянно, за да се електролитваш :) закоту високата темп. ги суши и стават кат' сушени плодове :)
  • 28 asd

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "мани мани":

    Хахахаха! Ти си гений! Ама ако искаш бе умньо!
    Има си достатъчно начини за превенция. UV стерилизиращи лампи, латексови ръкавици и.т.н. Заразили се от пратки от Китай...сигурно...
  • 29 мани мани

    3 1 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=HAx-YCv3Pdo ... тоя болния в момента трепе вируса и се тресе от високата темп. навярно е развил 42-43-44 градуса и това ще убие вируса, обаче органите му са увредени и сухи :) и е вече без имунна с-ма, та разните коки в устата му с лекота ще идат към бронхите и ще почне да кашля постоянно, но т'ва е при здрави бронхи и непрекарани пневмонии, а ако е имал преди бронхити, пневмонии, то няма да киха, понеже бактериите вече с лекота се пързулкат към алвеолките и там се загнездват та да си създават колониите :) също така може да се тресе по тоя начин, ако е в последната фаза на септичен шок, демек органите му като черен дроб, бъбреци, сърце, бял дроб са пред напълно отказване, а и вече почти няма бели и червени кръвни телца/клетки ... без клетки човек се тресе по тоя як начин!
  • 30 ttt

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Севгин":

    Турци в България няма говньо... Само някакви малоумни мелезаци, говорещи еднакво зле и български, и турски, които нямат и представа какви са и затова им се иска да са "турци". Това и причината да се подрязват...
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    то не бе прилепи змии аоще какво
  • 32 Колю

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "мани мани":

    По спокойно човече. Вирусът не може да се пренася в друга освен биологична среда. Какво означава това. На вирусът му трябва гостоприемник за да съществува, като това трябва да е определено биологично същество. Никой вирус не може да живее във въздуха ей така като мъничко яйчице както си мислиш. То затова се нарича вирус(паразит). Лепи се за гостоприемник , от който се храни, размножава и съществува. В пратките няма биологични организми, от което следва , че ако някой заразен се изкиха в нея , то вирусът ще умре за няколко часа, а от моята практика с поръчки от Китай нямам пратка дошла по-скоро от 7 дни,щ. То дори и в България пратките по куриер са поне за 24 часа и вируса дори тук ще умре. За да ти стане по-ясно за въпросния коронавирус ще ти кажа заключението на медиците,които са го изследвали. Казва се ,че той първоначално е бил с гостоприемни прилеп, като това е означавало, че той не може да зарази хората, защото неговият биологичен строеж не може да си набавя нужните протеини(вещества) в човешка среда. След това по някаква причина вирусът е получил определени протеини от влечуги(змии), и през тази негова мутация той вече е станал заразил за човешкото тяло. Значи за да се разпространи вирус в някоя твоя пратка , то трябва да си поръчал месо от човек,влечуго или прилеп, което после да изядеш сурово или да си натриеш хубаво ръцете в него .

    Коментиран от #33, #34

  • 33 asd

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Колю":

    Не ги разбираш ти тези неща... Неговите вируси са специални. Правят си бункери в пратките му от Китай и само чакат да ги отвори и после да го въртят по ютюб!
  • 34 .....

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Колю":

    Аха, а я обясни сега за грипния вирус, ама хич не става с предмети,а? Даже е доста устойчив по тях. Поне така казват от НЦЗПБ.

    Коментиран от #35

  • 35 Гъдю Гъдев

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от ".....":

    Не е грипен вирус.

    Коментиран от #37, #40

  • 36 мани мани

    3 2 Отговор
    вирусите и бактериите могат да си седат живи поне 2-3 седмици ей тъй из околната среда, а в летаргия дори и повече време... аз поне тъй знам :) дори и да ги взема пратките от пощата, то ще ги сложа на терасата да зимуват и ще си мия ръцете кат' за световно по чистота, но студа само ще ги летаргизира :) хич и няма да умрат :)
    тия жълтури са много нехигиенични и ядат абсолютно всичко! тенкю за отговорите ви все пак!

    Коментиран от #41

  • 37 .....

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гъдю Гъдев":

    Да, ти знаеш всичко. Пише го в сайта на МЗ. Освен това има и други вируси със заразени предмети.
  • 38 мани мани

    2 1 Отговор
    чувал съм ги тия приказки как като отвориш прозорците да влезел чист въздух, който демек да йонизира та ако имало вируси понеже в стаята си е топло и всеки пърди, киха и т.н. та въздухът щял за 5-10мин. да убиел вирусите :) смях! и то от лелки мед. сестри и докторя :) къде съм ги чувал ли? ами в болницата както си лежах от пневмонии! цели 3 пъти лежане там, но съм инак с 4 прекарани пневмонии :) не е за хвалене, ама... та бронхопневмонията беше първата и е нормално да е бронхо понеже здрав бял дроб тъй страда първоначално... демек първо бронхите, които няма да позволят да стигнат гадинките тъй лесно баш до алвеолките, но последваща пневмония вече протича атипично/нетипично демек без киханици, без висока темп. и т.н. ... втората бе вирусна и винаги отива на двустранна именно зарад' дългия инкубац. период, в който хич и не можете да се усетите че ви има нещо... при мен бе близо 2 месеца :) 2 месеца чуденката к'во ми има, докат не почнах едва да дишам :) голямо чудене беше от докторята, докато един специалист не попита прайха ли ти рентген бе момче :) а беше гастроент... понеже стомаха/червата не бяха наред ... та тя вирусната не можеш я хванеш навреме! минава си бая време... и бактериална лобарна съм имал дето си отиде пак на двустранна зарад моткане на лекаря и к'ви ли не съм преживял :) наплашен съм закоту не ща пета да карам :)
  • 39 мани мани

    1 0 Отговор
    наще докторя все още "хващат" вирусна пневмония със слушалки хахаххаа закоту са невероятните специалисти :) ама от мен да знаете, че вирусна пневмония със слушалки не се лови! лови се с рентген! обаче мно' скъпо им се виждаше да ме пращат там :) и все отлагаха :) чисти ми били гърдичките и сърцето лупало добре :) та затова и така инкубирах 2 месеца :) бях невероятен гостоприемник на вируса и последвалите бактерии завършващи все на коки ... ако не са едни коки, то ще са други хаха общо взето от коледа до средата на март месец бях гостоприемник на вирусче и бактерии :)
    най-вече на бактерии, понеже вируса имунната го е опаткала, то друго не може и да го убие! илачите са за да подкрепят органите да не издадат багажа :) вирусите ги убива имунната, ама последвалите бактерии и скапаните органи и клетки ни убиват :)
  • 40 .....

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гъдю Гъдев":

    Influenza virus какво е? А за този още не знаят, днес разбраха, че инкубационният период е до 14 дни и също , че се видоизменя.

    Коментиран от #42

  • 41 asd

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "мани мани":

    "вирусите и бактериите могат да си седат живи поне 2-3 седмици ей тъй из околната среда, а в летаргия дори и повече време"

    Определено си похабяваш таланта по форумите. Трябва да напишеш книга. "ей тъй из околната среда" каза... Хахахахаха!
    Особено внимавай пратката да не те накашля!
  • 42 asd

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от ".....":

    Сега се пита в задачата какво е "инкубационен период" и "период на оцеляване по повърхности" (при непорьозни предмети до 48 часа)... И ти да напишеш книга!

    Коментиран от #43

  • 43 .....

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "asd":

    Да, така е и какво, едното няма общо с другото. Писах ти, че днес са съобщили за 14-те дни без симптоми, но заразни. За повърхностите-някой от всезнайковците по-горе беше писал, че вирусът съществува само в биологично същество, ама , все едно заразяването не могло от предмети ( в отговор на друг друг потребител, който пише за очаквана доставка от Китай).

    Коментиран от #45

  • 44 Balgarin

    0 0 Отговор
    Da me se strahuvam mi kaza licnist mi feldsheri mi preporaca da se hranya s tri glavi cesan na den,no dano me e kitaiski.
  • 45 asd

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от ".....":

    "не могло от предмети"
    Именно! "не могло"! Доставката от Китай трае над 2 седмици... така че хайде отивай и ти на майната си всезнаещ дърдорко!
Новини по държави: