11 810 136

Американски адмирал: Русия е за пример

Той смята, че страната е намерила успешен вариант за отбрана

Американски адмирал: Русия е за пример
Снимка: БГНЕС/EPA

Западните съюзници трябва да взимат пример от Русия, за това как да укрепят отбранителните си способности при ограничени ресурси. Това заяви командващият военноморските сили на САЩ в Европа адмирал Джеймс Фого, цитиран от Defense Writers Group.

Според Фого руският модел може да бъде копиран. Той визира системите A2/AD, които служат за ограничаване и възпрепятстване на достъп и маневри, което ограничава разполагането на противникови сили в защитени зони.

„Ние съветваме нашите съюзници, които разполагат с ограничени ресурси, но искат да защитят бреговете си, да мислят за системите A2/AD, които използват руснаците. Те включват интелигентни мини, противокорабни ракети и брегови радари. Всичко това може да работи в синхрон. Мисля, че това е добър вариант за отбрана“, заяви Фого.

Руските военни са разположили подобни системи по източните си граници. Според експерти така страната значително е подобрила отбраната си.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Адмирал Ушаков

  168 32 Отговор
  Краварите още нищо не знаят. Това което виждат е само върха на айсберга.

  Коментиран от #11

 • 2 ха ха

  33 145 Отговор
  100% Фейк на ушанската пропаганда

  Коментиран от #19, #47, #112

 • 3 Behemoth

  127 24 Отговор
  Най добрите....ама и ние не им отстъпваме само да дойдат осемте самолета ...по два на всяка граница и пиле няма да прехвръкне(единият ще пази другия ще му сменят маслото,гумите ....)

  Коментиран от #5

 • 4 El chochone

  6 51 Отговор
  🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱
 • 5 Behemoth

  20 155 Отговор

  До коментар #3 от "Behemoth":

  В ЕДИН ЕВЕНТУАЛЕН СБЛЪСЪК,МУРЗИЛКИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАВРЯНИ В СИБИР ДА РУПАТ ЛИШАРКИ

  Коментиран от #25, #52, #63, #68, #104, #115, #123

 • 6 ⚡ Хрониките на Евразия

  25 108 Отговор
  Миналата седмица , в Подмосковието е обран секретен бункер , определен в случай на война за команден щаб . Изнесено е цялото оборудване , заедно с контактите и кабелите . Толкова за руската отбрана ..

  Коментиран от #15


 • 7 100

  32 38 Отговор
  Те на запад нямат много опит в укрепването на отбраната при ограничени ресурси, щото никога не са били в положение на ограничени ресурси, както е в Русия. ;) Да, могат да се поучат от тях за това, ма по-добре да не стигат до положение на ограничени ресурси.
 • 8 Роко

  18 65 Отговор
  Олеле пак някой казал нещо не го доразбрали и проститутките изпадат в патешки възторг. Човека казва ясно ако си беден и гладен вместо да инвестираш в кораби скъпо удоволствие достъпно само за богати държави, трябва да инвестираш в мини (колко е ефективно е друг въпрос, но е по - добре от нищо). Като дава за пример една бедна и слаба страна.

  Коментиран от #10, #12, #17, #23, #34, #101, #108

 • 9 А стига бе

  58 4 Отговор
  Айдеее и тоя сега според нашите сорос-експерти ще е путинист,ушанка и копейкаджия...нали бе Борка Попов...?
 • 10 Даааа ама не

  83 6 Отговор

  До коментар #8 от "Роко":

  А като си богат и сит правиш самолетоносачи за милиарди-които и най-бедният може да ги потопи с ракета за няколко хиляди...-нали така умен троле...

  Коментиран от #16

 • 11 Я русский полюционер

  11 59 Отговор

  До коментар #1 от "Адмирал Ушаков":

  Викаш, само върха на айсберга на разрухата и нищетата се вижда, а? Хич не искам и да си представя дори какво би се видяло под върха на айсберга.

  Коментиран от #14, #20

 • 12 охо бохо

  66 9 Отговор

  До коментар #8 от "Роко":

  Малко сметки а ? Русия беше ли най големия износител на петрол и газ ? А на пшеница и останалите технически култури ? А на оръжие ? Една СА как парадира с доходите си ? Смяташ ли че на руснаците са по малко при много по големи приходи ? Русия вложи много пари за превъоръжаване , а това че представя бюджет в порядъка на 50 милиарда е само за папагали!! Догодина Путин може да декларира военен бюджет от 2 хиляди долара , ей така за разнообразие. А сороснята кълве не на гола кука ами на дървен бастун!!

  Коментиран от #21

 • 13 Яжмикура

  11 48 Отговор
  Порвдната рашистка пропаганда

  Коментиран от #110

 • 14 аз краварски полюционер

  27 7 Отговор

  До коментар #11 от "Я русский полюционер":

  искаш ли и моите полюции , а бръснар?
 • 15 тасманийски дявол

  64 7 Отговор

  До коментар #6 от "⚡ Хрониките на Евразия":

  Край краварското посолство гръмнали пет пиратки и целия състав подал молба за напускане. Толкова за военната мощ на обора.
 • 16 100

  7 43 Отговор

  До коментар #10 от "Даааа ама не":

  Хм, тогава защо и рашките и китайците се напъват да строят самолетоносачи?

  Коментиран от #22, #117

 • 17 goni

  38 2 Отговор

  До коментар #8 от "Роко":

  Не подценявай мините. Да не вземеш да стъпиш на някоя!:) Шегувам се! Имаше опити мините да се забранят. Разбира се претърпяха неуспех. За повече информация разговаряй с някой сапьор. За предпочитане с някой, който е все още жив!:) При сапьорите продължителността на живота не е особено голяма!:) Можеш да гледаш:" Войната е опиум". Не случайно филма спечели много висока награда, а е ниско бюджетен!
 • 18 73737272

  47 4 Отговор
  Да е жив и здрав този генерал, уважава врага си, да ви е за урок на тия коментиращите как тебва да се отнасяш с врага си, щото нещо се забравяте и излизате от реалната обстановка - вижте картата колко е нашата родина и изчезваща нация, вижте врага на картата и са 100 пъти повече човешки ресурс, мотивирани, добре въоръжени, де се пънете е плюнки, нито америте ще ви помогбат щото за тях сме 3 сорт хора, който е чел тъмните петна амерската история разбира какво отношение имат към "ония другите".
 • 19 ###

  56 5 Отговор

  До коментар #2 от "ха ха":

  Вече не чета статиите, само от заглавието познавам кой е авторът. А американците не е нужно да се коментират, погледни им историята и ти става ясно какво могат да предложат на човечеството само унищожение! Лозунга им е "Америка пред всички", а техните поклонници за тях са "маргинални хибриди"!
 • 20 Бай хой

  54 6 Отговор

  До коментар #11 от "Я русский полюционер":

  Айнщайн а що не ни осветлиш кой член на НАТО и ЕС внася боклук от Нигерия и няма средства да охранява бебето си? Къде над 89% от индустрия икономика и какво ли не е унищожено и населението е принудено масово да емигрира в търсене на прехрана и по добър живот? Наслушахме се на блянове за светло евроатлантическо бъдеще.
 • 21 100

  11 23 Отговор

  До коментар #12 от "охо бохо":

  Военния бюджет на САЩ е около 700 милиарда долара. БВП-то на Русия е 1.6 трилиона. Ако Русия иска да шарчи за армията и въоръжения колкото САЩ, трябва поне 40% от БВП-то й да отива за това. А износът на суровини не е от най-доходните неща. Трябва да имаш някаква суровина в огромни количества и да не си много голяма страна, за да ти се вдигне много стандарта от износа на суровини.

  Коментиран от #32, #111

 • 22 Даааа ама не

  40 6 Отговор

  До коментар #16 от "100":

  Еми тьп вьпрос задаваш пич...След като имаш технологията на хипер звукови ракети които могат да унищожьт САЩ ,защо да нямаш самолетоносач за локални конфликти като сирийският...-и никой няма да посмее да потопи самолетоносача ти,защото вьпросните ракети ще унищожьт дьржавата му.А САЩ нямат това гео-стратегическо орьжие като руските нови ракети.Затова самолетоносачите им са мишена за всички

  Коментиран от #24, #26, #27

 • 23 goni

  20 1 Отговор

  До коментар #8 от "Роко":

  Симпатичен си ми!:) Затова един стар сапьорски виц:" Коя е най-голямата грешка на сапьора? Това че е станал сапьор."
 • 24 Чебурашка

  9 35 Отговор

  До коментар #22 от "Даааа ама не":

  Русия няма такива ракети и няма да ги има скоро . Това го казва руски адмирал Николай Едменов. Мултиките не работят нещо .

  Коментиран от #113

 • 25 ###

  46 6 Отговор

  До коментар #5 от "Behemoth":

  Евентуални сблъсъци американците планират в България, Латвия, Литва, Естония, Украйна а после ще ги квалифицират като колатерални щети за тяхната цел. Или ще Ви поднесат съболезнования и ще отчетат, че не сте се въоръжили достатъчно и е трябвало да закупите повече самолети блк 70 вход А, етаж 70

  Коментиран от #45

 • 26 100

  2 40 Отговор

  До коментар #22 от "Даааа ама не":

  А ти да не мислиш, че САЩ не могат да унищожат Русия, да не говорим за други страни? По същата причина и техните самолетоносачи няма да са обект на сериозно нападение, дори да приемем, че е по силите на някоя страна да им потопи самолетоносачите, котио се охраняват сериозно... Друг е въпросът, че за пълномащабна война с Русия на САЩ почти не им трябват самолетоносачи. Имат си достатъчно съюзници, бази и подводници близо до Русия. Виж, рашките почти нямат бази в чужбина, още по-малко близо до САЩ. Заигравките с Мадуро не са нещо съществено за сега. Да, при хиперзвуковите оръжия има изоставане, но то е предимно защото са се придържали към договори за ограничаване на въоръженията иначе са били лидери в тази област. Но предвид голямото им технологично превъзходство над русия, няма да е проблем бързо да наваксат изоставането и даже да ги изпреварят: https://fakti.bg/world/404389-sasht-otgovarat-na-rusia-s-hiperzvukovo-orajie

  Коментиран от #31, #64, #66, #70

 • 27 АналоГовнет

  9 31 Отговор

  До коментар #22 от "Даааа ама не":

  Не мога да разбера , казваш че САЩ нямат достатъчно ракети да унищожат когото и да било ли ? Ракетата Трайдънт 2 разработена в края на 70-те и началото на 80-те и базирана на подводниците Охайо и Вангард има планираща бойна част , която развива скорост от 24 маха и има точност на поразяване 90 м. . Разработена е за поразяване на съветските ракети с шахтово базиране , преди те да са излетели . Това не ти ли прилича на спецификациите на най новата супер -пупер ракета представена от Царя на Вся и Всьо ?Само че презентацията беше съпроводена с монтирани клипчета и обяснения как се топяла като сладолед докато летяла , а Трайдънт е изпитван 10-ки пъти . По същество всяка балистична ракета може да се нарече хиперзвукова .

  Коментиран от #37, #67, #74

 • 28 Бачо Киро

  25 7 Отговор
  Всъщност тц. Прочети какво включва бюджетът на САЩ първо. Така ще видиш колко от тези 700 милиарда са всъщност за развитие на технологиите и какво е почти всичко останало. 80%+ са заплати и разплащания. Като вземеш предвид каква е разликата в заплатите на едните и другите, като вземеш предвид, че Русия няма 800 бази по света и няма нужда да плаща примерно горива на цените на Европа примерно, както САЩ на Гърция примерно и тн, и тн, та де факто разликите не са толкова огромни. САЩ има много големи разходи за заплати и материали/горива, които Русия няма. Сложи и разликата долари / рубли отгоре и картината се допълва. Да, САЩ отделя много, но от тези пари около 70-80 милиарда са за R&D, другото е яка лапачка на много нива. Руският бюджет е в рубли и де факто само каквото вземат от вън се плаща в долари, всичко останало е на техни цени. С други думи бюджет от 70ина милиарда долара при заплащане на почти всичко по руски цени в рубли въобще не е малко.

  Коментиран от #29, #36

 • 29 Бачо Киро

  1 0 Отговор

  До коментар #28 от "Бачо Киро":

  За #21 беше.
 • 30 Рашка с чашка

  9 1 Отговор
  Сменете снимката, това са френски Рафали.

  Коментиран от #35

 • 31 goni

  23 6 Отговор

  До коментар #26 от "100":

  Самолетоносачите са много хубаво нещо. Но, знаеш ли кое е тайната на точната стрелба?!:) Много муниции и голяма мишена!:) Те стават за въвеждане на "демокрация" в страни, които нямат достатъчно муниции, от подходящ тип!:) Ама, иначе...!
 • 32 охо бохо

  27 3 Отговор

  До коментар #21 от "100":

  Абе какво общо има БВП ? Колкото решат - толкова ще заделят! Китайците също не обявяват реалния си военен бюджет. Само краварите се надуват .Разликата е само , че Русия и Китай дават парите си за превъоръжаване , краварите за поддръжка на стотиците военни вази по цял свят ,а пари за превъоръжаване няма !

  Коментиран от #42

 • 33 Бай Шиле

  18 3 Отговор
  А тук Борислава Попова проспа 10цента!
 • 34 Ххх

  28 5 Отговор

  До коментар #8 от "Роко":

  Все пак в случая е от значение и военната доктрина на страната. Ако е отбранителна, като в случая с Русия, има логика от подобни мерки и разполагане на такива оръжия. Естествено е Русия да се чувства застрашена от НАТО. Но НАТО и особено Щатите дали се чувстват застрашени от Русия в такъв смисъл ? Русия ще тръгне ли да прави десант по атлантическите или тихоокеанските брегове на Щатите ? Логично не. Щатите не са застрашени, тяхната военна доктрина е агресивна, затова строят самолетоносачи, които са нападателно, а не защитно оръжие.

  Коментиран от #72

 • 35 чи май фаче

  7 3 Отговор

  До коментар #30 от "Рашка с чашка":

  Къде пише кои самолети трябва да са на снимката ?
 • 36 що тъй бе домнуле

  13 5 Отговор

  До коментар #28 от "Бачо Киро":

  По рано краварите нападаха друга държава . Сега стана обратното - другите ги предизвикват ама краварите се дърпат ! Тъй стана и със СКорея ,Венецуела ,Иран......
 • 37 Ххх

  9 2 Отговор

  До коментар #27 от "АналоГовнет":

  Ако изхождаш единствено от скоростта - да. Но, в случая мисля че е от значение и траекторията на бойната глава - дали е праволинейна или прави маневри, на каква височина се движи и доколко може да бъде прихваната и унищожена от системите за противоракетна отбрана.

  Коментиран от #40

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор

 • 39 Тия в кремъл стават все по-тъпи

  12 25 Отговор
  Руските генерали и политици /не говоря за руският народ/ се радват на допотопни и демоде оръжия, които са произвели по-миналата година и които са изобретени от американците преди 60 години и са ги спрели от производство преди 35 години като демоде. Нашият стратегически съюзник САЩ и братските натовски армии използват футористични и екзотични модерни оръжия, като корона на вируса и подскачане на земната кора в стил турски кючек от 8-9 степен /ако продължат да пълнят гушите на руснаците/. Русия псува денонощно, че няма зима и се пече гола в центъра на москва през януари. Но не ми се мисли какъв ефект ги чака там скоро....

  Коментиран от #41

 • 40 АналоГовнет

  8 3 Отговор

  До коментар #37 от "Ххх":

  точно това имам предвид , Трайдънт имат и маневриращи бойни глави , както и са тествани такива с висока точност и конвенционална бойна част и точно това е което ни представи Путин като "Авангард" , само че с наземно базиране . Според всички адекватни хора , разбиращи нещо от материрията и позволяващи си да говорят публично американците са истискали всичко възможно към днешна дата от технологията и са решили че в момента няма нужда да продължават да я развиват . Всъщност САЩ на практика зарязват развитието на стратегическите си оръжия след 1991-а

  Коментиран от #54, #57

 • 41 Командо

  20 8 Отговор

  До коментар #39 от "Тия в кремъл стават все по-тъпи":

  То краварите щото са напред с материала още ползват самолета А10 като основен ! А щели да го държат на въоръжение до 2040 година ??!! А самолета на Батман дето се надуваха с него ф117 - го пенсионираха за "0" време !!! Другия Б2 спирит и той не фърка - още един провален проект .737 000 000 USD за бройка ??!! Един час полет - $149 253 ?!! Ф35 го гласят 25 години и още е до под кривата круша. Още един провален проект!

  Коментиран от #50

 • 42 100

  1 9 Отговор

  До коментар #32 от "охо бохо":

  Е, искаш да кажеш, че военният бюджет на Русия е 40 процента от БВП-то или, че БВП-то им е по-голямо от реално обявеното!? Няма как да стане.... Може да крият нещо, но не в такава голяма степен.

  Коментиран от #51, #93

 • 43 Боярышник

  9 12 Отговор
  Поредната фалшива новина...Контекстът е поднесен слугинажно от една медия..Познайте коя е тя?
 • 44 Смях

  9 16 Отговор
  Американските генерали се присмиват на Просия!Сърбят ги ръцете да правят Груз 200 от ихтамнетите.
 • 45 goni

  16 5 Отговор

  До коментар #25 от "###":

  Пропуснал си Полша!:) Ще го отнесат, както обикновено. Навремето разчитаха на САЩ и Великобритания.Сега пак. Мислят си че тоя път ще бъде по-различно. Историята се повтаря, но под формата на спирала.Ние, както обикновено сме в периферията.Кой дава пет пари за нас?! Е! Може и да ни пуснат някоя и друга ракета, ама и без това София е пренаселена, а и не си заслужава разходите!:) Ракетите са скъпи, панелките и живота ни евтин!

  Коментиран от #49

 • 46 Хенри Кидинджър

  19 9 Отговор
  Сороснята осъзнава моща и дисциплината на Руската Армия!

  Коментиран от #48, #53

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор

 • 48 Този коментар е премахнат от модератор

 • 49 Този коментар е премахнат от модератор

 • 50 a bee

  0 3 Отговор

  До коментар #41 от "Командо":

  Мноо си лош " Саше " ! Дай и възможност на някои за душ и клизма бе !
 • 51 goni

  9 0 Отговор

  До коментар #42 от "100":

  Знам че много хора няма да се съгласят, ама е вярно! Щом става въпрос за отбрана тия работят почти за без пари! От там идват и големите им възможности. Отгоре на всичко няма значение! Умен, глупав всички се впрягат! Бюджета лъже! Отчетени са само неизбежните плащания. Ако, се отчете всичко и най-вече човешкият труд....!Не обичам да давам съвети. Не се занимавайте с Империя. Особено тая! Ако, тръгнат да се разпадат...!
 • 52 Не знам

  9 2 Отговор

  До коментар #5 от "Behemoth":

  Какво ще рупат... Ама ние със сигурност и това няма да рупаме.Най много да рупаме Боковия.
 • 53 Цеко Цирконя

  6 13 Отговор

  До коментар #46 от "Хенри Кидинджър":

  Къде са Цирконите Баце ? Къде е Авангарда ? Къде е Армата ? Къде е ПАК НЕ ???? Като те разкрият и ставаш за смях яко ? Джуджето от цирка - разсмива света

  Коментиран от #75

 • 54 Много

  2 0 Отговор

  До коментар #40 от "АналоГовнет":

  Си умен бре Говнет..

  Коментиран от #56, #58

 • 55 Ивайло

  0 4 Отговор
  От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387
 • 56 АналоГовнет

  1 1 Отговор

  До коментар #54 от "Много":

  Аха , така си е
 • 57 a bee

  2 1 Отговор

  До коментар #40 от "АналоГовнет":

  ГОВНОВОЗ ? https://www.youtube.com/watch?v=VSXsZHNam3Q

  Коментиран от #59

 • 58 Този коментар е премахнат от модератор

 • 59 АналоГовнет

  3 3 Отговор

  До коментар #57 от "a bee":

  Убеден съм че дори не знаеш какво се пее в песничката , а и че не разбираш какво означава "Аналогов нет" , макар и написано по малко по друг начин
 • 60 nnn

  7 11 Отговор
  В момента Русия е като златната кокошка за американските военни, а и въобще за военните в НАТО! Естествено ще я величаят и надценяват за да защитат още по-големи бюджети! Но преди няколко години едни американски генерал се изпусна, че без Украйна русия губи най-ценния си отбранителен актив, а именно стратегическата дълбочина! А помислете докъде щяха да стигнат и Наполен и Хитлер тръгвайки от Киев вместо от Варшава? Но иначе това за ограничените ресурси има някаква логика въпрекиче на руснаците инвестиците във войската обикновено им се връщат няколкократно още от Петър 1-ви когато 90% от държавния бюджет им е за военни цели тогава платиха луди пари на немците да модернизират цялата руска войска за да се справят с шведите! Но сега ако всичките им съседи си успеят гарантират сигурността си от нато и отрежат руснаците със санитарен кордон по-тежък от времето на Чърчил армията ще им трябва за да спре силово разпада на федерацията и за защита от Китай! Жълтите вече не са идиоти да воюват с америка след като и в учебниците си пишат че амурския сибир принадлежи на поднебесната империя, а и в момента населението там е преобладаващо китайско!

  Коментиран от #71, #76

 • 61 соросоид дебил

  12 6 Отговор
  Краварите вместо да дават съвети на европейците, е по-добре да се махат от Европа и да се затварят в обора!
 • 62 Лелее

  10 4 Отговор
  Колко военни “експерти “ има тук ? Че кой е адмиралът , че да знае повече от ВАС ? Най интересно е че хамерите си признават , а Бг Лакеите им вият на умряло ? Парадокс ...
 • 63 Цецо

  7 0 Отговор

  До коментар #5 от "Behemoth":

  Ти май си нямаш хабер от историята.
 • 64 Това бързо наваксване

  13 3 Отговор

  До коментар #26 от "100":

  ще отнеме около две години и не по-малко. А Русия пич си гарантира отбраната по границите и тях това не ги притеснява толкова обграждането и от доста места. Що се отнася до хиперзвуковите ракети,вече са внедрени освен на въздушни носители,като свръхскоростният изтребител МиГ 31 срешу,който краварите нямат аналог и противодействие,така и на Ту 22 М3,така и на подводници,които дори не навлизайки в зоната на охрана на краварските граници от 400 км могат да си унищожат краварските военни стратегически центрове за под минута. Що се отнася до самолетоносачите струват скъпо и са неефективни,и точно един"Калибър"е достатъчен да го прати на дъното на океана.

  Коментиран от #65

 • 65 да си знаеш

  5 14 Отговор

  До коментар #64 от "Това бързо наваксване":

  По-полека.При конвенционална война руските мерзавци няма да издържат и 24 часа срещу САЩ.Не само ,че ще бъдат бити и евани,ами направо ще бъдат прегазени.Първо,че Русия няма нужната военна,икономическа и ресурсна сила да се изправи на директна война срещу суперсила като САЩ и второ ,Русия никога не би направила толкова тъп ход,защото самите руснаци са нясно,че това си е директно самоубийство.Сравнени със САЩ ,русия няма нито авиация,нито военноморски сили,нито парични ресурси,нито влияние ,най-вече пък стратегическо..Русия е един катун с ракети и нищо повече.

  Коментиран от #73, #78, #79

 • 66 Това бързо наваксване

  5 2 Отговор

  До коментар #26 от "100":

  ще отнеме около две години и не по-малко. А Русия пич си гарантира отбраната по границите и тях това не ги притеснява толкова обграждането и от доста места. Що се отнася до хиперзвуковите ракети,вече са внедрени освен на въздушни носители,като свръхскоростният изтребител МиГ 31 срешу,който краварите нямат аналог и противодействие,така и на Ту 22 М3,така и на подводници,които дори не навлизайки в зоната на охрана на краварските граници от 400 км могат да си унищожат краварските военни стратегически центрове за под минута. Що се отнася до самолетоносачите струват скъпо и са неефективни,и точно един"Калибър"е достатъчен да го прати на дъното на океана.
 • 67 Така нещо обаче

  10 1 Отговор

  До коментар #27 от "АналоГовнет":

  трябва да ти се обясни малко по точно. Тази американска ракета е балистична и лети по балистична траектория,която от своя страна е лесно предсказуема и още по-лесно унищожима,а новите руски ракети са различни,че при навлизане в плътните слоеве на атмосферата главите носещи зарядите се разделят и тяхното планиране е с хипер звукова скорост,която към момента американците нямат противоракета с която да противодействат,а отгоре на всичко самите лъжливи и истински заряди летят към целта по непредсказуема територия и могат да заобикалят както противоракетни системи,така и такива с активна или неактивна РЕБ,което ги прави неуязвими. Когато дават т.нар. от вас "мултики"вие се хилите и присмивате,а после се чудите ама защо настъпих мотиката та ме удари в главата. А трайдънт,като цяло балистична ракета може да лети извън атмосферата с хиперзвукова скорост,но зарядите и падат по балистична траектория и са уязвими,като и не развиват хиперзвукова скорост.

  Коментиран от #102

 • 68 Гост

  7 4 Отговор

  До коментар #5 от "Behemoth":

  Публикувано във факти.бг: В ЕДИН ЕВЕНТУАЛЕН СБЛЪСЪК,МУРЗИЛКИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАВРЯНИ В СИБИР ДА РУПАТ ЛИШАРКИ...те ще рупат ЛИШАРКИ, а ти вече рупаш пишарки...:)
 • 69 Български генерал

  4 10 Отговор
  Русия е пример за една пропаднал разнебитена кочина, която се прави на велика

  Коментиран от #80

 • 70 1000

  10 1 Отговор

  До коментар #26 от "100":

  абе малко трудно се унищожава 1/6 от сушата на земята, не мислиш ли? Те американците 1918 година пратиха окупационен корпус в Сибир, ама нещо се поизгубиха там...

  Коментиран от #87

 • 71 Gost

  13 0 Отговор

  До коментар #60 от "nnn":

  Няма държава на тази планета в която да няма китайска общност но едва ли си плащат данаците от дейността която развиват в тях в Китай. А колкото до това че в Сибир имало китайци то в щатите бройката им е далеч по голяма от колкото в Сибир. Какво излиза според теб че и щатите са завладяно от Китаиците
 • 72 Да но при евентуален

  9 0 Отговор

  До коментар #34 от "Ххх":

  конфликт руснаците набързо могат да десантират на краварските брегове,а с новите разработки САЩ въобще не могат да са сигурни,както преди че голямата локва ще ги запази. В края на краищата "Саормат" и "Авангард" могат да достигнат без проблем и да подпалят краварският дюшек в рамките на час време,дори и по-малко.
 • 73 Смешко

  13 1 Отговор

  До коментар #65 от "да си знаеш":

  Виетнамските "мерзавци" не само че не бяха пометени от "великите" американци, ами им натриха муцуните...така че по-полека с наритването...все си мисля, че ако видиш руски спецназ, ще се насереш преди да си се усетил...

  Коментиран от #82

 • 74 драги ми Говнет

  13 0 Отговор

  До коментар #27 от "АналоГовнет":

  и едните и другите имат и затова не започва войната. Трайдънт 2 е вероятно най добрата ракета с морско базиране, но за американците това е най доброто което имат. Тя е тежка, около 50 тона, затова има дълъг активен участък е лесно се открива. Срещу това руснаците имат 3-4 стари типове ракети със земно и морско базиране със сходен и дори превъзхождащ капацитет още 3-4 нови системи, сармат, посейдон, авангард, които имат убийствено превъзходство на трайдънт 2 и срещу които янките нямат нищо съпоставимо, дори и на хартия. И едните и другите имат маневриращи блокове за ядрените бойни глави, но това са само насочващи и коригиращи маневри в крайната фаза докато главите падат на принципа „хвърлен камък”. Хуперзвуковите ракети са друга бира и далеч превъзхождат балистичните маневриращи глави. Те летят по подорбитална траектория и могат да маневрират по хоризонтала и виочина по време на целия полет. Трудно се откриват и унищожават от космически базирани средства, трудно се унищожват и от наземни и космически лазери, тъй като летят в атмосферата, където лазерното лъчение бързо си разваля параметрите поради разсейване и влияние на атмосферните турболенции. Самите американци много ценят хиперзвуковите ракети и хвърлиха много пари и усилия, но не можаха да ги направят. Това го направиха руснаците, много бързо и 10 пъти по малък бюджет. Те имат и носители на хиперзвукови бойни глави, Ярс и Сармат. Последната може да ги достави от всички посоки, включително през южни
 • 75 Ами бастун

  8 1 Отговор

  До коментар #53 от "Цеко Цирконя":

  Циркон е на бойно дежурство от преди вече два месеца,Авангард и той застъпи на бойно дежурство,с армата са оборудвани няколко полка,защото към момента няма нужда от излишно харчене на пари,при положение,че модернизираните Т72 В3 и Т90 МС са класа над тези натовските,и модернизацията е далеч по-евтина от направата на нов танк. Иначе мощностите за Т14 ги има и ако настъпи такъв момент повярвай ще избълват хиляди,както стана с Т34 по време на ВСВ. ПАК ДА е превъплатена в Су 57 и скоро ще застъпи в частите,за разлика от Фи 22,който е свален не се знае до кога,както и Фи 35,който освен всичко друго и му се лющи боята при скорост над 1200км/ч и става като печен патладжан и при това много видим. Питай супер"умните и напреднали" кравари как дори и една високо температурна боя не могат да направят,която да издържи на нагряването при свръхзвукова скорост. Горките краваримай само памперсите им са що годе другото е за оплакване. Не забравяй и десетките посерковци от "Доналд Дък",които при среща със старият Су 24 подадоха колективна оставка с обяснение,че са млади и не им се умира. На това какво повече да кажеш.
 • 76 По скоро на Европа

  5 1 Отговор

  До коментар #60 от "nnn":

  няма да и стигне времето да се осъзнае колко бързо ще ги прецапа руският войник и краварите ще останат сами,като Марко на Косово поле,гол,бос,мършав и всеки го заобикаля,като прокажен.
 • 77 към „драги ми Говнет”

  10 1 Отговор
  Последната може да ги достави от всучки посоки, включително от южния полюс. Но най мощното руско оръжие, посейдон, който може да носи до 100 МгТ бойна главс, не лети в космоса, а се движи под водата. По 10 посейдона от източния и западния бряг могат да заличат щатите за хиляди години. Тук изобщо не слагаме в сметките стелтове, самолетоносачи, крилати ракети и прочие бойни прашки за пикльовци, които ще бъдат унищожени заедно с всучко останало за 30 минути след началото на една тотална война. Забележи, че американците нямат противодействие на нито една от новите руски стратегически оръжия, т.е., те са шах и 3 пъти мат, поне засега.
 • 78 прост тиквеник си

  9 2 Отговор

  До коментар #65 от "да си знаеш":

  И кой ще ти я води тая конвенционална война бе мамул ? 90% от държавите в нато няма да си мръднат пръста. Евентуално кравари ,поляци , англета и май никой други !!! Па да не говорим че никой няма да ги чака. Путин каза - "следващата война - на тяхна територия "!
 • 79 Твите писания

  9 1 Отговор

  До коментар #65 от "да си знаеш":

  показват колко не си в час с нещата,ако бяха толкова добри краварите в сухоземните операции,още в Сърбия щяха да направят такава,но уви такава нямаше,а кражаха отгоре,като лешояди надз мърша без да посмеят да стъпят на земята,защото знаеха,че ще загубят. Явно дори и в казарма не си ходил и затова си бос по тази тема,а и съвет престани да гледаш холивудски екшън продукции в,които краварите са най,най,реалността е различна от тази на малкият и голям екран.

  Коментиран от #81

 • 80 Ако ти си генерал

  5 1 Отговор

  До коментар #69 от "Български генерал":

  значи аз съм НЛО. Добре,че българските истински генерали ако има такива все още не мислят,като теб,че ептен се омазахме в собствени екскременти.
 • 81 я пак

  1 8 Отговор

  До коментар #79 от "Твите писания":

  И 10 коментара да пишеш с един и същи ник ,пак си оставаш прост като галош на тая тема.Русия се счита все още за някакъв фактор единствено заради ядрените им оръжия.Ако не беше тая гаранция,руснаците ще бъдат сназани като хлебарки.По всеки показател Русия е 100 години назад и 50 в страни от САЩ.

  Коментиран от #83

 • 82 я пак

  1 7 Отговор

  До коментар #73 от "Смешко":

  Пишеш за война от преди 70 години ,глупак малоумен.Ти знаеш ли колко се е променил света и каква разлика в десетилетия откъм развитие има между държавите ?! По тая логика и Афганистан наритаха руските смешници като мръсни котета ,а за руското осиране във Финландия дори няма да коментираме.Най-големия резил в историята !

  Коментиран от #84, #85

 • 83 ма си прост баце

  7 1 Отговор

  До коментар #81 от "я пак":

  Краварите с какво ще нападат ? С танкове ? С артилерия ? С какво ще я водят тая конвенционална война ? Да не говорим , че никой освен тях няма да тръгне ! А те в един Афганистан дадоха фира и то в коалиция с 20 държави. В Сирия ги изритаха . От Либия избягаха. Сега наред е Ирак дето уж победиха !!

  Коментиран от #86

 • 84 мамулчо

  7 1 Отговор

  До коментар #82 от "я пак":

  До сега краварите правеха войните но само в коалиция - никога сами. И в Сърбия , и в Ирак, и в Либия ,Сирия Афганистан... Сега други почнаха да ги предизвикват , ама краварите взеха да се дърпат. Пример за това са СКорея,Венецуела,Иран - нали щяха да нападат ?! Какво стана ? То с тях не могат да се справят че остава да тръгнат срещу Русия !
 • 85 жен шен

  7 0 Отговор

  До коментар #82 от "я пак":

  На краварите сега им трябва една държава като Гренада дето да я превземат за повдигане на самочувствието . Иначе пълен провал и в политиката и във военните действия. Руснаците ги ступаха в Сирия барабар с талибаните и още едни 67 държави в коалиция .
 • 86 Този коментар е премахнат от модератор

 • 87 100

  5 3 Отговор

  До коментар #70 от "1000":

  1/6 от сушата бяха по времето на СССР, сега са около 12 % от сушата. Цялата суша на земята е около 150 милиона кв. км., а СССР беше 22,4 милиона т.е. 15 % от сушата. което е под 1/6, но както и да е това не е толкова важно. По принцип не се унищожава цялата територия на врага, а само големи градове и важни военни и промишлени обекти. Иначе ако е за въпрос САЩ също имат голяма територия, а ако сложим цялата територия на западните сили, ще излезе бая повече от руската, дори е повече от територията на Русия и Китай взети заедно. САЩ, Канада, Гренландия, Европа и Астралия са около 34 милиона кв. км. Русия и Китай са 27 милиона кв. км. Но територията не е толкова важна, щото никой няма да пуца по пустините тундрата или степта, а по определени цели. Но най-добре никога да не стигаме до такава война, щото няма да има значение кой ще победи - човечеството си заминава.

  Коментиран от #89

 • 88 а бе умник

  11 3 Отговор

  До коментар #86 от "да го духат руските краварски сороси":

  колко самолета им трябват на руснаците ? Че нали за това са ракетите ! Краварите колко самолета загубиха във Виетнам ? 3223 самолета - половината си авиация по това време ! С една ракетка за 30 долара - затрива самолет за милиони !!! И какво спечелиха - ядоха дървото !

  Коментиран от #91

 • 89 бат рамбо се пенсионира

  7 2 Отговор

  До коментар #87 от "100":

  И 1/7 да е - кой ще я превземе ? А я си помисли - от западните сили , коя ще тръгне да превзема Русия.Дори теоретично в конвенционална война ! Испания ,Италия,Португалия ? Не ! Гърция ,Турция ,Кипър? Не! Унгария,Чехия,Словения,Словакия ? Не ! Германия ,Австрия,Франция ? Не ! Кой остава ? Прибалтийските велики сили плюс Полша ,краварите и пиратите ?!! И какво смяташ че ще се случи ??

  Коментиран от #90

 • 90 100

  2 3 Отговор

  До коментар #89 от "бат рамбо се пенсионира":

  Да, няма да тръгнат срещу нея, докато не се почувстват сериозно заплашени. Никой не иска да води такава трудна и опасна война, без да чувства голяма заплаха за съществуването си. При Русия е същото. Не биха започнали голяма война, ако не чувстват голяма заплаха за съществуването си, защото и едните и другите знаят, че тази война ще им нанесе огромни щети и ще затрие човечеството. Сега играта е друга. Не се действа с директни средства и не се действа с директни заплахи, щото така може лесно да мотивираш другите срещу теб.
 • 91 Ицо

  3 2 Отговор

  До коментар #88 от "а бе умник":

  Аве какви са тия ракетки за 30 долара - да не са фунийки ? Или от тия анимационните ??? И ако струва 30 долара ,тя каква работа ще свърши ? Колкото повече системи за насочване има ,толкова става по скъпа. Колкото и е по голям обхвата -също става по скъпа - Колкото е по маневрена -също

  Коментиран от #94, #96, #97, #98

 • 92 1944

  0 5 Отговор
  заплахата за пияните крепостни роби идва от юг-афганистанската дрога и китайските пълчища

  Коментиран от #95

 • 93 Дивуй

  3 2 Отговор

  До коментар #42 от "100":

  На тебе май наистина трябва бавно и много да ти се обеснява.

  Коментиран от #114

 • 94 а бе умник

  6 3 Отговор

  До коментар #91 от "Ицо":

  На 24 юли 1965 година руските ЗРК С-75 свалили във Виетнам за една минута три американски изтребители-бомбардировачи F-4 Phantom II. С указ на Хо Ши Мин този ден е обявен за Ден на зенитно-ракетните войски на Виетнамската народна армия. След 24 юли загубите на американската авиация рязко нарастват. Във виетнамската месомелачка участвали около 5 хиляди самолета. Американците хвърлили върху Виетнам, както Северен, така и Южен, 6.8 млн. тона бомби, което е почти три пъти повече от бомбардировките над Германия по време на Втората световна война. Но всичко се променило през юли 1965 година. В Северен Виетнам започнали да се разполагат два дивизиона ПВО, снабдени със съветските мобилни зенитно-ракетни комплекси С-75 “Двина”. Комплексите били обслужвани от руски войници и офицери.
 • 95 тъпичък си

  4 0 Отговор

  До коментар #92 от "1944":

  но май говориш за ЕС - а ?
 • 96 куча марка си

  6 3 Отговор

  До коментар #91 от "Ицо":

  Загубите на американците рязко нараснали. Ако за първата половина на 1965 година били свалени 400 самолета, то само за първия месец от началото на работата от С-75 били свалени 200. ЗРК имал феноменална ефективност – за един свален самолет се използвали средно 1.5 ракети.!!???? С-75 нанесли грамадни загуби на американската стратегическа авиация, унищожавайки от 32 до 54 супертежките В-52.
 • 97 чук чук

  5 2 Отговор

  До коментар #91 от "Ицо":

  Американските пилоти, които за първи път се натъкнали във Виетнам със съветските ЗРК, първоначално бягали панически. Имало множество случаи, в които летците, откривайки визуално пуска на ракета, напускали напълно изправните си самолети.!!! Загубите на ВВС на САЩ били катастрофални. За годините на войната във Виетнам ВВС и ВМС на САЩ изгубили 3374 самолета. Унищожени били повече от 300 самолета на Южен Виетнам също.
 • 98 бам бам

  5 0 Отговор

  До коментар #91 от "Ицо":

  По цени от 1965 година - долу горе толкова е струвала една ракета за ПВО . Така че няма нужда да се чудиш .
 • 99 ⚡ Хрониките на Евразия

  2 7 Отговор
  Уогато умре Путин , ще има да се питате 20 години , къде му отидоха ракетите , танковете и защо пари за пенсии няма .. И което ще бъде най - интересно , пак САЩ ще им изпраща помощи , за да не умрат от глад .. На маймуни ви направиха с тези новини , за МОЩИТЕ на Русия ..

  Коментиран от #100

 • 100 галфон

  6 1 Отговор

  До коментар #99 от "⚡ Хрониките на Евразия":

  каква е разликата "ако" умре и сега ? Да не говорим че перчема казва по шест лъжи на ден -доказано е !
 • 101 Някой

  2 2 Отговор

  До коментар #8 от "Роко":

  Като е така, защо купихме тези скъпи 8 самолета. А не инвестирахме в ПВО. Което ше е много по ефективно в случай на нужда, да не дава Господ
 • 102 АналоГовнет

  1 2 Отговор

  До коментар #67 от "Така нещо обаче":

  Абсолютно същото правят и бойните глави на Трайдънт 2 , точно за това написах "планиращ боен блок" . Бройката варира между 8 и 12 в зависимост от мощността на заряда . Авангард за който говориш също е балистична ракета , може би не си го разбрал , само че за разлика от Трайдънта , който е на въоръжение от над 30 години е само в мокрите сънища на Царя на Вселената . Направо ми е кеф , като чета колко глупости си написал в другите коментари с дриги никове , няма да е зле да се събудиш , момче . Най малкото за да си изтискаш пъпките и да си хванеш някоя мома

  Коментиран от #103, #116

 • 103 Borislav Popov

  3 2 Отговор

  До коментар #102 от "АналоГовнет":

  Абе ти си го ударил на свободни съчинения,Трайдънт 2 влиза на въоръжение през 1990 г. скорост 6/ км в секунда,обсег 11000 км,тя е много закъснял отговор на съветската Р36 Сатана разработена през 60 те години и на въоръжение от 1973 с показатели скорост 7.6 км/ в секунда и обсег 12000 км,в момента тези ракети ги бракуват и на тяхно място идват новите Сармат,краварите има няма изостават с 20 години

  Коментиран от #105

 • 104 Коловрат

  1 1 Отговор

  До коментар #5 от "Behemoth":

  да те наврът на майкати в П.....А
 • 105 Този коментар е премахнат от модератор

 • 106 Borislav Popov

  0 0 Отговор
  Ти имаш ли си на идея каква е разликата между балистична и хиперзвукови ракета? Първо от там почни урока,балистичната ракета е реликва от каменната ера създадена от фон Браун,хиперзвуковата,както каза Путин е онази за която няма да имаш време да се изповядаш( образно казано)

  Коментиран от #107, #109

 • 107 Този коментар е премахнат от модератор

 • 108 Този коментар е премахнат от модератор

 • 109 АналоГовнет

  0 0 Отговор

  До коментар #106 от "Borislav Popov":

  А , да не забравя , пишеш с чужд ник
 • 110 Този коментар е премахнат от модератор

 • 111 Тъпиньо

  3 3 Отговор

  До коментар #21 от "100":

  Не достатъчно е да не изнасяш определена сурвина дето отсреща я да контролираш тяхния технопогичеб напредък. Пример - F-35, прехваленият им самолет е направен от материал за чорапогащници, развива свръхзвукова скорост само за определени минути и се саморазпада от ужас при среща с технически издържан руски, китайски или европейски изтребител.
 • 112 Патриот

  4 1 Отговор

  До коментар #2 от "ха ха":

  Цял живот ще си лакираш ноктите, хамериканска Подлого заедно със СулЮ Пасито!
 • 113 Симо

  3 0 Отговор

  До коментар #24 от "Чебурашка":

  Глупостта е болест по хората. Някой ти пусна някаква инфо пръдна и ти вярваш,защото така ти се иска. Да ама не. От пентагона потвърдиха че са наблюдавали от космоса изстрелването на "Кинжал" и "Циркон" . Потвърдено е Кинжал е показал скорост от 11М , а Циркон 9М. На кого да вярвам бе дебил? На някакъв сульо дето името не съм чувал, а и може нищо такова да не е казвал, или на експертите от комисията по въоръженията към американския сенат. За Авангард в САЩ знаеше от 5 год. но се надяваха че руснаците няма да имат пари за да ги строят серийно.
 • 114 100

  0 0 Отговор

  До коментар #93 от "Дивуй":

  Ми, напиши ми го бавно, щото не мога да чета бързо. ;)
 • 115 Кор

  0 0 Отговор

  До коментар #5 от "Behemoth":

  Кой, бе ? Негрите се намират от страх. Иначе отдавна да са пробвали.
 • 116 драги ми Говнет

  1 1 Отговор

  До коментар #102 от "АналоГовнет":

  Да не правиш разлика между маневриращ блок на балистична ракета само около балистичната траектория докато пада надолу и хиперзвукова ракета маневрираща в целия участък на полета по хоризонтала и вертикала, включително и нагоре е все едно да претендираш, че си музикант а да не различаваш цигулката от пианото. Аз си мислиш, че ти целенасочено лъжеш но май ще се окаже, че толкова си знаеш и трудно разбираш прочетеното.

  Коментиран от #119

 • 117 Джоко

  0 0 Отговор

  До коментар #16 от "100":

  Обичат рибните излети с комофлажно облекло .
 • 118 Този коментар е премахнат от модератор

 • 119 Този коментар е премахнат от модератор

 • 120 Този коментар е премахнат от модератор

 • 121 не се мъчи повече, драги ми Говнет

  1 0 Отговор

  До коментар #119 от "щотриешбе":

  таванът ти е доста нисък, само си блъскаш главата в него и само ще ти излезе някоя интелектуална цицина. Дори като гледаш не вдяваш какво виждаш. Авангард е хиперзвуков маневриращ блок, вместо маневрираща бойна глава защото е много по маневрен от нея, която се изстрелва в космоса от балистична ракета за да достигне хиперзвукова скорост. За разлика от маневриращите блокове, които продължават да се движат и маневрират около балистичната си траектория, авангард се спуска бързо в атмосферата и започва да се движи с хиперзвукова скорост в нея като може да извършва произволни маневри като самолет, т.е., по хоризонтала и вертикала, включително и нагоре ако се наложи. Ако разбираш английски, поограмоти се поне във уикипедиата, ако за повече не ти стига образованието. И не ми цитирай мненията на глупаци които като теб нищо не разбират.

  Коментиран от #122

 • 122 щотриешбе

  0 0 Отговор

  До коментар #121 от "не се мъчи повече, драги ми Говнет":

  виж сега тиквичке , говоря предимно английски през последните 20 години , работя за американци и когато не съм на работа живея в САЩ. Нали ти каза че летяло със хиперзвукова скорост през целият полет ? Ама май бързо забравя ти каскета . Сега се оказа че било планиращ блок . Думите планиращ блок са много важни в случая , защото нещото на анимацийката няма двигатели и тия маневри където ги прави там няма как да ги направи без да загуби доста скорост . А то там си планираше над морета и континенти . Безсмислено е да ти казвам да се поразтърсиш за американските разработки на точно такива планиращи високоманеврени блокове за Трайдънт 2 , защото ми е ясно че владеенето ти на английски напълно съвпада с това на Гугъл преводача , само ще ти кажа че абсолутно всички видове бойни глави на тази система планират и маневрират , макар и далеч не като това на клипчето . По отношение на образованието ми искам да ти се похвале че е доста добро , техническо е с магистратура в Германия и още една степен в САЩ , а ако ти имаше някаква представа от механика , флуиди и физика едва ли щеше да ми пишеш толкова тъпотии и да ме караш да си губя времето с очеизвадните лъжи на някакво малко комплексирано джудже , което по волята на мафията се изживява като цар на ядрена сила от третия свят
 • 123 Ще ще

  0 0 Отговор

  До коментар #5 от "Behemoth":

  На кино или под мокрия ти чаршаф ще набутат руснаците и с какво скопеният бананов слон фащ ще направи нещо
 • 124 драги ми Говнет

  0 0 Отговор
  виждам че си от категорията на недообразованите интелигенти, поназнайват нещо но недостатъчно. Затова и английския не може да ти помогне, а трябва да си учил сериозно онези раздели, които само ми изброяваш. Какви мултики си гледал и какво си разбрал от тях не ме интересува. Пак си отвори очите и ушите, авангард е маневриращ хиперзвуков блок който се изстрелва до хиперзвукова скорост от ракета и след това се движи със собствени двигатели в атмосферата и превъзхожда на порядъци по маневреност всякакви балистични маневриращите блокове. Ако трайдънт 2 имаше такива блокове, а той няма, а и руснаците нямаха до скоро, американците нямаше да загубят над 10 години и милиарди в такива разработки. Безполезно е да си губя повече времето с теб, като се поизучиш пак се обади.

  Коментиран от #125

 • 125 Този коментар е премахнат от модератор

 • 126 Този коментар е премахнат от модератор

 • 127 Този коментар е премахнат от модератор

 • 128 щотриешбе

  0 0 Отговор
  ама ти наистина не разбираш от дума . Авангард се нарича всичко , ракета , макета и онова където пада на земята върху омразният буржоазен враг , цялата система . Планиращият блок няма двигатели , затова се нарича планиращ блок , защото планира . Не виждам в теб нищо , което да издава по някакъв начин грамотен човек , така че не ми говори за образование . За скороста от 27 маха за която говореше твоят Цар само мога да кажа че 27Mach=9,18 m/s, а първа космическа скорост на повърхноста на земята е V1=7,910 km/s , така че ако нещото иска наистина да маневрира по вертикала и ще излети в орбита , където ще стои доста дълго . Нещо повече , втора космическа скорост , която трябва да достигне едно тяло за да се откъсне от гравитацията на Земята е 11,2 km/s на повърхноста , но понеже силата на земното ускорение намалява обратно пропорционално на квадрата на разстоянието до Земята ,с височината намалява и потенциалната енергия на гравитационното поле , която трябва да преодолее едно тяло . Така че на височина 9 km втора космическа скорост е 7,1 km/s. . Да обобщя , но не за теб , защото ти не може да го разбереш - ако нещото което фучи и маневрира в твоята и на Путин празни глави ,действително развие такава скорост някъде около планетата Земя , то то ще излети да прави компания на Тесла-та на Мъск в орбита около Слънцето , някъде между земята и Марс

 • 129 щотриешбе

  0 0 Отговор

  До коментар #127 от "драги ми Говнет":

  а на теб кой ти каза че има? Я сподели да се образоваме . А кой ти каза че совалката каца с двигатели ? Я си скъсай дипломата по совалки и Авангарди . Няма да те пращам да учиш - не можеш

  Коментиран от #131

 • 130 щотриешбе

  0 0 Отговор

  До коментар #127 от "драги ми Говнет":

  а , забравих , на баба ти фърчилото и то няма двигатели . Чак да споделиш твоя извор на информация за свигателите на планиращия блок . Нали си образован човек , образованите хора се позовават на доказуеми факти
 • 131 драги ми Говнет

  0 0 Отговор

  До коментар #129 от "щотриешбе":

  това че една совалка може да каца без включени двигатели не значи че не може да бъде проектирана, когато има нужда, да каца и с работещи двигатели, ако се налага да прави сложни маневри. Аз ти говоря за елементарни физически принципи които са известни още от времето на дядо ти Жуковски и братята Райт. Всъщност от писледните ти писания си личи че си един хъшлак с който човек не трябва повече да си губи времето.
 • 132 щотриешбе

  0 0 Отговор
  ти физичческите принципи ги ползваш когато както ти изнася и то главно като споменаваш някакви си там принципи . Говори ми за неща от метал , които вършат някаква работа , а не фантасмагории . Совалката като каца двигателите са си на нея , резервоара с горивото го няма . Това че няма двигатели не означава че не маневрира , маневрира защото планира , също като планиращият блок на Другаря Путин . Може да се каже че совалката е един тлъст маневриращ блок , който на всичкото отгоре е и хиперзвуков . Оооо , колко си прост . И не ти губя АЗ времето , ти губиш моето , добре че съм във ваканция в БГ . Айде че продължавам да чакам да споделиш на базата на какво ти твърдиш че планиращият блок на Авангард има двигатели . По всичко личи че си много на вътре в нещата , толкова ме обогати с твоята компетентност по въпроса до сега

  Коментиран от #135

 • 133 драги ми Говнет

  0 0 Отговор
  господа модератори, защо сте ми изтрили коментарите, в тях няма нищо нецензурно и обидно към опонента, поне не повече от неговите квалификации. Може да ги възстановите за да има равнопоставеност

  Коментиран от #134

 • 134 щотриешбе

  0 0 Отговор

  До коментар #133 от "драги ми Говнет":

  кои коментари са ти изтрили бе артист , аз ги гледам че всичките ти глупости са си тук . Под всичките псевдоними .

  Коментиран от #136

 • 135 драги ми Говнет

  0 0 Отговор

  До коментар #132 от "щотриешбе":

  колко трябва човек да е ограничен, че да не може да разбере, щом един обект трябва да поддържа хиперзвукова скорост в доста плътната атмосферата и да меневрира, включително многократно да се издига и да прелита на хиляди километри, а не просто да се спусне от космоса и планирайки да кацне, трябва да има много мощна тяга. Американците опитаха с правопоточни двигатели, ram jet, но явно не са успели да поддържатдълго в работен режим. Ако се съди по другите хиперзвукови ракети на руснаците, кинжал и циркон, те ползват обичайни ракетни двигатели. Дали авангард е с правопоточни или ракетни двигстели аз не знам, но че това е активен хиперзвуков маневриращ блок а не просто пасивно планиращ го пише с статии по въпроса, включителни уикито. Чети, нали уж си англоезичен от 20 год.
 • 136 драги ми Говнет

  0 0 Отговор

  До коментар #134 от "щотриешбе":

  имат изтрити ооне 2 коментара където ясно съм показал колко ти е късо пипето.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.