27 Януари, 2020 12:20 2 516 21

В петък Великобритания казва "сбогом" на ЕС

  • ес-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън

Борис Джонсън оглави правителството в края на юли и успя там, където се провали предшественичката му Тереза Мей

В петък Великобритания казва "сбогом" на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Остават броени дни преди британският кораб да отплава в открито море. За Обединеното кралство започва историческа седмица - в петък то ще стане първата страна, която след три години и половина на трудна раздяла напуска ЕС.

Някои ще празнуват, на други ще им е криво, но след три отлагания Брекзитът, довел до разцепления - от британските семейства до парламента, ще настъпи в петък 31 януари 2020 г. в 23 ч. по Гринуич, предава БТА.

Между Великобритания и оставащите в ЕС 27 страни работата тепърва предстои. Раздялата няма незабавно да предизвика някаква голяма конкретна промяна, а най-вече ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения.

Въпреки опитите на най-енергичните евроскептици няма да удари прочутият лондонски часовник Биг Бен, който е в ремонт. Затова пък прожектиран на стените на "Даунинг стрийт" светещ часовник ще отчете обратното броене преди скока в неизвестното.

По повод събитието в тираж от 10 милиона бройки ще бъде пусната специална монета от 50 пенса (60 евроцента от общата валута, която Великобритания така и не се съгласи да приеме).

Премиерът Борис Джонсън, който е горещ привърженик на Брекзита, се представя като обединител на нацията след победата си на парламентарните избори.

"Без значение кой как е гласувал през 2016 г. (на референдума за Брекзит), сега е време да погледнем с доверие към страната първопроходец, в която ще се превърнем през следващото десетилетие, и да излекуваме разделенията от миналото", заяви той вчера. Задачата му няма да е лесна, след като местните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия отхвърлиха неговия закон за Брекзит.

Борис Джонсън оглави правителството в края на юли и успя там, където се провали предшественичката му Тереза Мей, която напусна "Даунинг стрийт" със сълзи на очи след три отхвърляния в парламента на нейното споразумение за Брекзит.

След като предоговори текста с Брюксел и включи в него ново решение, с което се избягва връщане на физическата граница между двете Ирландии, бившият кмет на Лондон в крайна сметка успя да прокара през парламента закона, с който ще се осъществи Брекзитът. Това стана благодарение на най-голямото мнозинство, което консерваторите са имали от Маргарет Тачър насам, постигнато със смазваща победа на изборите през декември.

Текстът, който въвежда в британското законодателство сключеното през октомври споразумение от 535 страници, беше обнародван от кралица Елизабет Втора на 23 януари, осем дни преди съдбовната дата. Брекзитът ще позволи на страната да си върне контрола върху своите закони и граници, повтаря Борис Джонсън.

Остава една последна формалност преди края на този бурен 47-годишен брак: ратифицирането в сряда от Европейския парламент на споразумението за Брекзита, което в петък отиде от Брюксел до Лондон и обратно - за подписване от двете страни. Дипломатите от страните членки на ЕС ще го одобрят писмено в четвъртък и това ще е последният етап от процедурата.

Датата 31 януари обаче е предимно символична. Споразумението за развод предвижда продължаващ до 31 декември преходен период за осигуряване на плавно излизане. Докато трае този период, Великобритания ще продължи да прилага правилата на ЕС, но повече няма да има право на глас при вземането на решенията.

Преходният период цели предимно да позволи на Лондон и Брюксел да се разберат за бъдещите си отношения, по-специално в търговската област. Борис Джонсън иска да приключи тези преговори за рекордно кратко време и изключва всякакво удължаване след края на тази година. Европейците пък намират този график за твърде сгъстен и смятат, че трябва да се установят приоритети.

Борис Джонсън ясно обяви, че иска да постигне с ЕС споразумение подобно на канадското, без съобразяване с правилата на евросъюза.

В петък Великобритания казва "сбогом" на ЕС

Успоредно с това Великобритания иска да сключва споразумения за търговски обмен с други страни, по-специално със Съединените щати на Доналд Тръмп, който обещава на Лондон "великолепно" търговско споразумение.

Разискванията се очертават тежки, включително защото Великобритания реши да запази дигиталния си данък, който смята да въведе от април въпреки заплахите на САЩ за ответни мерки.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е очакван в Лондон на 29 януари за среща с Борис Джонсън, "обсъждане на начините за разширяване и задълбочаване на търговските връзки" след Брекзита и за "потвърждаване на специалните отношения" между двамата съюзници.

В туит, съдържащ емотикони със знамената на ЕС и Великобритания и едно сърце, бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск написа на Великобритания: "Ние, ЕС, все така ви обичаме."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 голям праз

    15 7 Отговор
    Голем празззз !!! Да си кютат на острова ,да продължават да произвежда скъпи и калпави стоки (напр. коли) и да си ги ползуват - явно е ,че са си самодостатъчни.

    Коментиран от #8

  • 2 Гледач

    17 4 Отговор
    Браво да се махат английските ИЗРОЗИ.По добре е за ЕС.
  • 3 Гледач

    9 4 Отговор
    Браво да се махат английските ИЗРОДИ.По добре е за ЕС.
  • 4 Детегледачка +прислужница в англия

    15 1 Отговор
    Даааа тези ингилизи с много зле до къде я докараха умните и можещи българи да им слугуват
  • 5 Чудно

    15 2 Отговор
    А България е отличник и достойно ще замести англичаните.А като влезнат и макетата и останалите страни от ЕС може да напуснат.

    Коментиран от #7

  • 6 Иван

    5 5 Отговор
    И на наглите американски "сорос-интернационалисти" ли ще им отнеме три и половина години да напуснат Ирак и Сирия?
  • 7 Иван

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Чудно":

    Сатанинското ешкинаэко мелеэче Эеленски предложи Покрайна да эамести варварите.
  • 8 Е как малоумнико

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "голям праз":

    Хем калпави коли хем скъпи... Те ако са калпави ще са евтини. Нека ти кажа карам Рейндж Роувър 2019г. и колата е перфектна.

    Коментиран от #15

  • 9 незнайко

    8 1 Отговор
    УРА !!! След петък ще спрат да пишат за БРЕКЗИТ !!! Кои ще са следващите излезли от ЕС ще разберем тази година !!!
  • 10 Геша Келеша

    2 1 Отговор
    Айде да си ходят по живо по здраво и повече да не връщат.............Ама сега ще почнат обаче искаме нашите граждани демек британците да се ползват от облагите на ЕС
  • 11 Гост

    3 0 Отговор
    Идеално,да се включат в Африканския саюз.Умират си за там.
  • 12 Франкоффон

    2 0 Отговор
    Супер Франция става лидер на Европа.

    Коментиран от #17

  • 13 Пръци

    7 0 Отговор
    Работил съм за ,,Роувър,, , ,,Ягуар,, и ,,Мак Ларън,, , също и за ,,Пежо,,. Бил съм и контрол на качеството,бил съм и сервизен инженер и мога да ви кажа,че по-големи боклуци от англичаните и всичко което те произвеждат рядко се намира.
  • 14 Шомм

    1 0 Отговор
    Най-доброто нещо срещу брекзит и бронхит това е сланината. А господинът се съмнявам че кара range rover по-скоро е някакво опелче
  • 15 Шомм

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Е как малоумнико":

    Кой модел ти е опела
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КУРзагерманя

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Франкоффон":

    След шибаната германя
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: