28 Януари, 2020 07:53 3 210 11

Десетки загинали при въздушни удари в Либия

  • либия-
  • въздушни удари-
  • загинали-
  • триполи-
  • халифа хафтар-
  • оон

Това се казва в доклад на ООН

Десетки загинали при въздушни удари в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ООН обяви, че чуждестранните военни самолети, подпомагащи фелдмаршал Халифа Хафтар в Либия, са отговорни за убийството на поне 53 мигранти и бежанци в център за задържане близо до Триполи миналия юли, предаде Анадолската агенция.

Заключението се съдържа в доклад на 13 страници, публикуван от Мисията за подкрепа на ООН в Либия и Службата на ООН за правата на човека въз основа на посещенията в района, анализ на видео кадри и други доказателства, както и последващи интервюта с оцелели и свидетели. Въздушните удари вероятно са извършени от самолети, принадлежащи на чужда държава, предаде News.bg.

Докладът не споменава нито една чужда държава във връзка с въздушния удар, но Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха обвинени в участие в авиационни удари. ОАЕ обаче отрече тези обвинения. Според доклада въздушният удар в центъра за задържане в Тайура, близо до столицата Триполи, е един от най-смъртоносните инциденти, откакто в Либия миналия април избухнаха нови военни действия и заслужава по-нататъшно разследване. От миналия април военната офанзива на Хафтар срещу международно признатото правителство на Либия отне живота на повече от 1000 души.

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации призова по-рано враждуващите страни в Либия да сключат споразумение за прекратяване на огъня възможно най-скоро и да проправят пътя за прекратяване на продължителния конфликт в северноафриканската страна. Съветът направи това изявление, след като в германската столица Берлин беше проведена среща на върха за либийската криза, на която бе създадена военна комисия, която трябва да определи начини за прекратяването на военните действия. Лидери от Турция, Русия, Египет, Франция, Италия, Великобритания и Съединените щати, както и Сарадж и Хафтар, присъстваха на подкрепяната от ООН среща в Берлин, за да помогнат за установяване на "постоянно" прекратяване на огъня между враждуващите страни.

Заключителното комюнике на еднодневната среща на върха призова всички заинтересовани страни в продължаващия конфликт да удвоят усилията си за трайно спиране на военни действия, деескалация и прекратяване на огъня. Освен това участниците на срещата обещаха да не се намесват във вътрешните работи на Либия и нейния смъртоносен конфликт. Турция наскоро постигна военно споразумение с либийското правителство да изпрати войски в северноафриканската страна и да помогне срещу атаките на Хафтар. Страната, богата на петрол, потъна в хаос през 2011 година. Правителството на Сарадж оттогава се опитва да установи ред.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щайнер

    8 15 Отговор
    Терориста Хафтар в действие. Турция какво още чака, че не го изпраща при девиците

    Коментиран от #3

  • 2 Гледай го ти халифа

    13 4 Отговор
    Атакува лагери за задържане на бежанци. Къде ще дойдат бежанците после, сещате ли се? Точно така,бори дъщерите и жените ви.

    Коментиран от #6

  • 3 Ердоган му е дал срок до март

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Щайнер":

    После ще го пренесат при всевишния
  • 4 до 112

    6 1 Отговор
    Кога беше миналия юли,сега е януари! Егати реакцията...

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Borislav Popov

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гледай го ти халифа":

    Я сега потърси кой подкрепя халифарчо и ще си отговориш на много въпроси. В т. ч. и въпроси относно Сирия и бежанската криза, с която се е сблъскала Европа.

    Коментиран от #7

  • 7 Абе ние знаем

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Кой избива собствените си народи и в Либия и в Сирия.
  • 8 Коба

    4 6 Отговор
    Браво на Хафтар и Путин..добрия мюсюл е студеня мюсюл....
  • 9 😀😀😀😀

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "до 112":

    Погледни комплекса от сгради на ООН в Ню Йорк - централната, и 4 странични.
    Преброй общо колко етажа са на 5 сгради, махни 3-4 етажа от броя, и останалото са офиси на бюрократи на ООН. А и е минало през абсолютно всички комисии за да излезе като реакция на ООН.
    :-) приятно броене.
  • 10 Бачо Киро

    2 0 Отговор
    Значи, тея самолети не са на никого. Всъщност въобще не са били самолети. Имаше разни марсиански летящи чинии там наоколо, може да са били те. Нарочно са мятали ракети, за да си мислим, че са земляните....
  • 11 Supata

    3 1 Отговор
    Ако им разум всички хора на земята сме от един род - от Адам и Ева, просто Бог ни създаде с различен цвят на кожата, очите и косата и народи с различни езици като изпитание, по подобие на хората са създадени разноцветни цветя и животни. Виждаме как гилемите държави мачкат и ограбват малките държави.
    Надеждата за мир на земята е в следващото поколение хора и политици, тъй като нашето поколение е пълно с етническа и религиозна омраза, завист, грешници, мафия и пр.