Last news in Fakti

29 Януари, 2020 15:19 2 601 21

Германия спира употребата на въглища

  • германия-
  • въглища-
  • парламент

Правителството одобри проектозакон

Германия спира употребата на въглища - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел обяви, че одобрява проектозакон за изоставяне на въглищата, съобщи Блумбърг.

Определен е план за реализиране на проекта. Очаква затварянето на над 100 въглищни централи.

Те са притежавани от големи енергийни компании. Решението идва след период на противоречия по темата.

Голям брой представители на провинции, за които добива на въглища е основна индустрия, се обявиха против промените. Сега е планирано да бъдат изплатени обезщетения, които могат да достигнат до 2.2 млрд. евро.

Планът е централите да бъдат затворени през следващите шест години. Различни групи призоваха правителството да ограничи плащанията, тъй като пазарът увеличава натиска върху енергията от въглища.

Сега предстои законодателството да премине през одобрението на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Игор Додон

    16 5 Отговор
    Някой лобира много сериозно. И това ще рефлектира на джоба на обикновения шваба. Затвориха се АЕЦ, повиши се цената на тока, а допълнително се повишава от зелена енергия. Сигурно за да захранят Берлин им трябва същата площ в слънчеви панели. И като завали дъжд остават на тъмно.

    Коментиран от #11

  • 2 Финалмент

    6 8 Отговор
    Най сетне!
  • 3 ополпвс

    13 8 Отговор
    Това означава само едно-немската икономика ще погльща все повече газ.Дали и тук не се вижда дьлгата рька на Путин-а соросчета?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Хахахаха

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "ополпвс":

    Газ ама няма да е руски.

    Коментиран от #8, #10

  • 5 goni

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "ополпвс":

    Пич! Тия се канят да закрият кюмура!!! Газта и петрола също ще си идат! Тогава ще разбереш какво означава осигурен минимален доход и как се живее с него! Ма, няма да се притесняваш!:) Скоро ще избухне последната война! Наистина ще е последна! Верваи ми!:)
  • 6 турчин

    3 4 Отговор
    браво а Турция ги спра преди 30години хахаааа
  • 7 дсдс

    8 6 Отговор
    Забележете само в страната със строго спазвани стадарти където всяка централа има пречиствателни системи и няма сериозно замърсяване каква е ситуацията, а у нас пушат ли пушат тез комини и никой нищо не казва. С парите за американските тецове и белене може да се изградят нови централи на въглища, на газ и да се покрият големи покриви с фотоволтаик. Това са милиарди левове прахосани безотчетно и безследно, никой не е отгововорен, никой не е наказан.
  • 8 ....

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    А дано и аз ще се хихотя хахаха цените на немските коли ще станат на четвърта степен!
    Станаха по две при смяната марка- евро, хахаха
    И лева като стане 1000:1€ хахаха, ще си караш каруцата!
    Сигурно не ти е лесно дебил, съчувствам ти!
  • 9 Гост

    5 1 Отговор
    Едно време било лошо, вечер си лягахме със слънцето и ставахме преди него.
    Сега по модерно му ще седим пак на тъмно след време.
  • 10 Румяна Костова

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Марсиански ли ще бъде газа, който ще си доставят? Не подценявайте практичността на немците. Те вложиха достатъчно пари в Северните потоци. Не с цел да купуват отнякъде другаде, разбира се.
  • 11 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Игор Додон":

    Няма страшно, Франция има АЕЦ, а Русия газ. Адмирации за въглищата. Само да спрат да лобират за тия простотии със слънцето, вятъра и батериите.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 12 гост

    12 6 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Тия "простотии" , най-вече вятъра , в момента осигуряват над 40% от тока на Германия , да не казвам , че през зимата когато така или иначе е най-голямото потребления има дни наред , когато цената на тока е ОТРИЦАТЕЛНА , защото има свръхпроизводство , ама ти откъде да знаеш , като си залюхан русофил газовик , хахах !!
    Двете експертни групи отбелязват още, че размерът на разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници се е понижил до такава степен, че се изравнява с разходите при производството чрез въглища и природен газ.

    Последните търгове за електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи в Германия са в ценовия диапазон 45-60 евро за мегаватчас
    ( 9-12 СТОТИНКИ на квт) , се посочва в доклада. В това отношения цената на електроенергията от възобновяеми източници вече се изравнява с цените на едро в много европейски страни.
    От друга страна, цената на електроенергията, произведена от въглища се повишава с 15 на сто, докато тази, която е свързана с природния газ отбелязва ръст от 30% за 2018 г.
    „Само за шест години общите емисии на въглероден диоксид от въглищните централи в Европа са се понижили с 250 млн. тона“, посочва Дейв Джоунс, анализатор към Sandbag.

    Коментиран от #14, #20

  • 13 гост

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Точно преди седмица, на 8 май, Германия постави нов рекорд в производството на ток от възобновяеми източници. Благодарение на слънчевото и ветровито време общото генерирано количество на електроенергия от слънчевите панели, вятърните и водните централи достигна 55 GW. Същият ден общото потребление на електроенергия във Федералната република е било 63 GW. Това означава, че делът на тока от възобновяеми източници е достигнал невероятните 87%.
    Рекордното производство на ток от вятър и слънце доведе до това в продължение на няколко часа цените на тока да са отрицателни и крайните клиенти вместо да плащат да получават пари за тока, който харчат. Свръхпроизводството наложи изключване на газовите електроцентрали.
    За миналата година делът на възобновяемата енергия в Германия е възлизал на 43% от общото производство, съобщава германският мозъчен тръст за зелена енергия "Агора Енергивенде". Критиците твърдят, че заради всекидневните пикове и спадове при зеления ток (слънцето изгрява, но и залязва, вятърът духа, но може и да не духа), то той винаги ще има само допълваща роля за големите икономики. Това мнение обаче изглежда все по-недостоверно. Плановете на Германия са до 2050 година 100 процента от произвеждания в страната ток да е от възобновяеми източници.
    В Дания това вече се случи на практика. Вятърните турбини в страната вече произвеждат повече ток, отколкото държавата потребява, а излишъкът се изнася за Германия, Норвегия и Швеция.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Хи их хи

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Я ми обясни що е то отрицателна цена!

    Коментиран от #16, #21

  • 15 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Освен Дания , Норвегия , Швеция и Финландия имат над 90% производство от ВЕИ , но там главно от хидроелектроцентали !! Но само Северно и Балтийско море могат да произведат ток за три Европи и то без да се заема суша и да пречат на каквото и да е !! И вятъра там денонощен и целогодишен , през зимата даже е в излишък и изключват принудително част от перките !!
  • 16 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хи их хи":

    Отрицателна цена е когато ти плащат , за да ползваш ток , черно на бяло ти е написано , просто в месечната сметка тия киловати идват с цена минус , тоест се приспадат от общата сметка !
  • 17 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Точно 2025г пускат първият плазмен реактор за електроенергия във Франция. Доколкото разбрах и Китай пускат такъв. Батериите и соларите замърсяват маалко по малко от въглищата. А вятъра е нерентабилен.
  • 18 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Добре де, а защо тогава Германия внасят ток от Франция и газ от Русия?
  • 19 Дориан

    5 1 Отговор
    Шумово замърсяване, вибрации, употреба на много метал, скъпа подръжка, трудно ползване на почвата в околността, зависимост от метеорологичните условия, производство на енергия 10 пъти по малко от ТЕЦ, 20 до 30 пъти по малко от ВЕЦ и 40 до 50 пъти от АЕЦ.
  • 20 Да обясняваш..

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    На русофилски кратуни пълни с газ и петрол е трудно начинание,но успех.....:))))
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: