Last news in Fakti

30 Януари, 2020 11:38 1 057 1

Политически раздор в Рим

  • луиджи ди майо-
  • италия-
  • пет звезди-
  • джузепе конте-
  • матео салвини

Управляващото движение „Пет звезди“ е изправено пред дезертьорство и разцепление, които едва ли ще бъдат обуздани на конгреса през март

Политически раздор в Рим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващото италианско антисистемно движение „Пет звезди“ е изправено пред дезертьорство и раздор, които едва ли ще може да бъдат обуздани на конгреса през март, предупреждават партийни членове, цитирани от Ройтерс.

Движението, което спечели два пъти повече гласове от най-близкия си съперник на последните национални избори през 2018 г., е изправено пред проблеми още оттогава.

След тогавашния вот „Пет звезди“ управляваше в коалиция с крайнодясната „Лига“, а от миналия август с лявоцентристката Демократическа партия.

Сега депутати и привърженици на движението са разделени на такива, които искат връщане към корените на протестна партия, желаещи да циментират алианса с демократите, и такива, които настояват за повторен съюз с крайната десница.

Кандидатът на „Пет звезди“ спечели едва 3,5% на регионалните избори в Северна Италия в неделя, след като досегашният лидер Луиджи ди Майо подаде оставка, оплаквайки се от „удари в гърба“ от колеги.

Влиятелни членове на движението предупредиха, че то може да се разцепи и че това би било по-добрата възможност от „единност, придружена от всекидневни спорове“.

Премиерът Джузепе Конте, независим, но близък до „Пет звезди“, иска движението да се ангажира с дългосрочен алианс с Демократическата партия в „прогресивен фронт“ срещу популярния десен блок с лидера на „Лига“ Матео Салвини начело.

Тази стратегия е подкрепяна от основателя на „Пет звезди“ – комикът Бепе Грило, но среща съпротива от Ди Майо и други висши членове, които искат равна отдалеченост от левицата и десницата.

Анкетите показват едва 16% подкрепа за „Пет звезди“, половината от нивото през 2018 г., срещу 19% за Демократическата партия и 30 на сто за „Лига“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Боклука

    2 1 Отговор
    Всичко е точно, аз си правя милиарди от вноса на италиански боклук!
Новини по държави: