Last news in Fakti

30 Януари, 2020 12:45 1 470 1

Гърция ще спира бежанците с плаваща бариера

  • бежанци-
  • мигранти-
  • гърция-
  • бариера-
  • вода-
  • егейско море-
  • острови

Атина иска да намали увеличаващия се поток от мигранти

Гърция ще спира бежанците с плаваща бариера - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гърция иска да разположи плаваща бариера срещу мигранти в Егейско море, предаде "Ройтерс".

Страната бе основна входна точка за ЕС за над милион сирийски бежанци и други мигранти през последните години. И докато споразумение с Турция рязко намали броя на новопристигащите от 2016 г., гръцките острови продължават да изпитват трудности с препълнените лагери.

Дългата 2,7 километра подобна на мрежа бариера, която Гърция иска да купи, ще бъде поставена край о-в Лесбос, на който е разположен лагера „Мория“, предаде БНР. Тя ще се издига на 50 см над морското равнище и ще има светлинна сигнализация, която ще се вижда нощем, разкрива документ, който приканва към подаване на оферти за проекта.

Той има за цел „да намали увеличаващия се поток от мигранти“. По данни на ООН миналата година 59 726 мигранти и бежанци са достигнали бреговете на Гърция. Близо 80% са акостирали на островите Хиос, Самос и Лесбос. Служител на министерството на отбраната заяви, че бариерата ще бъде разположена северно от Лесбос.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мигрант

    3 4 Отговор
    Щото тая мрежа не може да се среже, неее. Чичко Сорос ще купи инструменти, не бойте се гърци
Новини по държави: