Last news in Fakti

30 Януари, 2020 16:14 1 493 1

Високи глоби за Facebook и Apple

  • facebook-
  • apple-
  • глоба-
  • съд

В два независими процеса Facebook и Apple са изправени пред заплащането на огромни обезщетения. Твърди се, че социалната мрежа е действала в противоречие със закон за използването на биометрични данни, докато Apple не са се съобразили с патентни права.

Facebook вече се съгласи да плати обезщетения в размер на 550 милиона долара за нарушения на политиката за защита на личните данни, но съдия все още не е одобрил споразумението на платформата с представители на така наречения "класов иск" в американския щат Илинойс. По този начин технологичният гигант предотвратява процес, който би могъл да струва на компанията няколко милиарда долара.

Преди това Facebook неуспешно се опита да отмени делото пред Върховния съд на САЩ. Ищците обвиниха платформата, че сканира и съхранява биометричните им данни от изображения без тяхното съгласие, например след като други потребители са ги отбелязали в снимки в социалната мрежа. От 2008-а насам щатът Илинойс има свой собствен закон за използването на биометрични данни, който е най-строгият в Съединените щати.

Apple, от друга страна, трябва да плати около 830 милиона долара на Техническия университет в Калифорния (Caltech) в спор за патент. Учебното заведение обвини технологичния гигант от Купертино и Broadcom, че използват патентована от техни учени безжична технология в своите продукти. Адвокатите на двете компании отрекоха, че техните клиенти са нарушили патенти и дори да са използвали университетски изобретения, то обезщетението трябва да не бъде в особено голям размер. Журито в Калифорния обаче вижда казуса по различен начин. Apple обяви, че ще обжалва решението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хала Бала

    5 0 Отговор
    Ииииии, толкова стара инфо. отдавна не се е притопляла на факти-котлона.... "Новината" е поне отпреди 2-3 години!