Last news in Fakti

1 Февруари, 2020 10:10 5 199 42

Турски кораби пренасят оръжия към Либия

  • турция-
  • либия-
  • халифа хафтар-
  • реджеп ердоган-
  • триполи

Две турски фрегати са били забелязани близо до бреговете на Триполи, като в тях е имало военна техника и бронирани машини

Турски кораби пренасят оръжия към Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският самолетоносач „Шарл дьо Гол“ е забелязал турски фрегати, които са пренасяли бронирани машини до Либия, предава турският опозиционен новинарски портал Ahval, който се позовава на военни източници в Париж.

Според информацията, две турски фрегати са били забелязани близо до бреговете на Триполи, като в тях е имало военно оборудване и дори военна техника и бронирани машини, както и безпилотни самолети. Предполага се, че Турция ги изпраща към правителството на националното съгласие, базирано в Триполи, което се намира под обсадата на силите на опозицията от Тобрук, водена от фелдмаршал Халифа Хафтар и неговата „Либийска национална армия“ (ЛНА).

През ноември 2019 г. Турция подписа споразумение с признатото от ООН правителство в Триполи, което позволява на Анкара да разполага сили в региона в помощ на силите на премиера Файез Сарадж.

Сраженията в страната продължават, въпреки сериите от преговори, насочени към осигуряването на мирно решение на конфликта и оръжейното ембарго над страната. Въпреки всичко това оръжия и наемници продължават да влизат в Либия, като на страната на Хафтар се предполага, че се сражават няколкостотин души от руската група „Вагнер“.

„Всичко това нарушава духа и посланието на Берлинската конференция“, каза специалният представител на ООН за Либия Гасан Саламе, като имаше предвид един от туровете преговори, провел се в Берлин по-рано през януари.

„Призовавам страните и техните чуждестранни спонсори да се въздържат от необмислени действия и вместо това да подновят изразеното желание да работят за мир“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Телефончету

    20 4 Отговор
    Това е чудесна и успокоителна новина...!!!!
  • 2 Много ясно

    21 46 Отговор
    Амуджите докато не гризнат дървото няма да спрат. Идва края на маймунската им държава, но само аналите не го осъзнават още.

    Коментиран от #20, #21

  • 3 Мръсни гаджали

    15 35 Отговор
    Гьотове разпрани.
  • 4 боцмана

    15 2 Отговор
    На времето и колко наши кораби са носили "Умряло" за Либия , един господ знае. Но който от екипажите участваше в такъв рейс , влизаше в един черен списък и въртеше само такива линии и до съюза.

    Коментиран от #8

  • 5 Халифа го е закъсал здраво

    25 10 Отговор
    Спонсорите му нямат търпение вече, дават и дават пари, а ефект никакъв. Оня ден Франция му изпрати 3500 тона оръжия, а резултат никакъв. Китайските дронове предоставени му от емирствата падат като круши. За 2 дена паднаха 3. Останалите 7 не смеят да се отлепят от земята. Суданските наемници започват да се бунтуват. С две думи халифатът се отлага.
  • 6 Няма край гръцката мъка

    35 12 Отговор
    Вчера една гръцка фрегата се е опитала да изгони турският "Оруч реис" от турската зона в следствие на което три гръцки морячета са отишли на гости на Нептун, а фрегатата едвам се е спасила с бягство.
  • 7 Ангел

    11 14 Отговор
    Ердоган проповядва неоосманска политика...до кога ли ?

    Коментиран от #31

  • 8 Пурко

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "боцмана":

    Ти явно не си боцман. Носили сме оръжия и за Латакия и за Нигерия и за Иран и за Ирак и за Куба и за къде ли не. И никакви черни списъци не може и да става дума. Такава приказка има, но не и факт. Всички които познавам, а те са стотици си плаваха и плават без проблеми навсякъде по света.
    Тъй че боцмане не си на кърмата след работа, на биричка и сладки лакардии.

    Коментиран от #33

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    светът се управлява от психопати
  • 10 Осведомителен бюлетин

    11 28 Отговор
    В България турци няма! Лек ден на всички! Не пийте и яжте по малко! Българинът Кемал е пил много ракия, замезвал е със сланина, пръскал пари по леки жени, и пушил опиум като пророка! Повредил си е черния дроб и си е отишъл млад! Благодаря за вниманието!

    Коментиран от #13, #15, #23, #28

  • 11 турчин

    25 16 Отговор
    Браво на Турция,знае да си защитава интересите.

    Коментиран от #27

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    яжте пиите и си носете новите дрехи
  • 13 koпа

    34 21 Отговор

    До коментар #10 от "Осведомителен бюлетин":

    Тo в Бългaрия и бългaри нямa.Нe зaбрявaйтe чe Лeвcки e eднa измишлютинa чe e бил aпocтoл ,бил e чиcт крaдeц и прecтъпник зa тoвa и e oбeceн.Лeк дeн нa вcички.

    Коментиран от #14, #19, #25

  • 14 манго

    30 2 Отговор

    До коментар #13 от "koпа":

    Как да няма българи бре? У Факултето се българи сме хем от оригиналните
  • 15 Единствената лека жена

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "Осведомителен бюлетин":

    За която е пръскал пари е една българка Ковачева :)
  • 16 Браво Агата

    21 4 Отговор
    Ердоган каза, че Хафтар като не разбира нашият език, езикът на мира, ще говорим на езика на Хафтар, езика на войната.... Хафтар станал на 77 години, защо ли не изчака оня с кóсата, а сам напира за среща с него

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Обичам свинска пържола

    11 15 Отговор

    До коментар #16 от "Браво Агата":

    Защото е патриот затова а не мишка като теб или изверг като Ердоган. Бие се за родината си а не да ходи да напада чужди народи.
  • 18 100

    5 11 Отговор

    До коментар #16 от "Браво Агата":

    Това дали Хафтар разбира от езика на мира или не, не е ваша работа, какво се бутате там? Айде и Либия да почнеда ви учи на езика на мира в Сирия.
  • 19 Не е измишльотина

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "koпа":

    Измишльотини са сънищата на наркоман-педофил, дето е консумирал 9-годишната Аиша Бин Бакр! Лек ден на на всички дето вярват в глупостите му!
  • 20 Турчина

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Много ясно":

    Да ядеш рязания гърбав, рязана на една страна германска каска на амуджите .

    Коментиран от #22

  • 21 Турчина

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Много ясно":

    Да ядеш рязания гърбав, рязана на една страна германска каска на амуджите .
  • 22 Здравей кюмюр

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Турчина":

    Прочети 10 коментар и ще разбереш!
  • 23 Напомняне

    5 9 Отговор

    До коментар #10 от "Осведомителен бюлетин":

    Никакъв българин не е бил Кемал, а евреин, приел исляма, тоест дьонме. И е изпълнявал в Турция плановете на ционистите.
  • 24 Доктор

    2 14 Отговор
    Чета глупави коментари и даже си водя лична класация на типовете от тук, с видно аграрно образование и ЗАвидна липса на всякакво друго!
    Посмешището, жалката пародия, клоунадата, цирка и унижената за три века, напред, "ТУРСКА АРМИЯ" не само, че НЯМА да посмее да припару на либийска земя в активна фаза срещу Хафтар, но дори ще се "въздържи" от една друга своя закана и почти....инициатива. 4-та ка пания в Сирия! До този момент, некадърните, бездарните, невежите и вътрешно противопоставените турски войничета ядоха сирийско-кюрдска патка не един път! Турчолята станаха печални носители на славата да са държавата, загубила над 2 дузини!!!!! от иначе ненадминатите и желани в цял свят,танкове "Леопард2". Даже германските доставчици, вече разглеждат въпроса с спирането от продажба на Турция ба нова бойна техника, поради страхотната анти-реклама, която им босят фесовете! Аз харесвам турския народ, но от тях ВОЙНИЦИ НЕ СТАВА! Калпави, страдащи от някакъв армейски МАРАЗЪМ!
    Ердоган е жалък популист и политик-самоубиец. Нищожество, което ще повтори съдбата на Кадафи и Саддам. Подражава на Лукашенко, на Си Дзинпин, но .....само гледайте филма му "Не прави това в къщи, картонен анадолецо"!

    Коментиран от #26, #39

  • 25 Конь

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "koпа":

    Всички коне във форума на суджук по ГЕРБ-ава рецепта!
  • 26 Викни санитаря

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Доктор":

    Да ти даде бързо хаповете хахахаха
  • 27 Само че

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "турчин":

    Ердоган го отрича. Каза че пред турците има огромен механизъм, от кипърци и арменци, който се опитва да опетни Турция и турската нация с невярна и подвеждаща информация. Лъже ли?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Лай Ганьо

    8 0 Отговор
    Априлското въстание било уговорена за 1 май.Защо избухна на 20 април защото е имало бг.предатели.Левски го обесиха в София защо.Защото поп Кръстьо го е предал.Ботев го гръмнаха приятели.Защо.Защото бяха убили и ограбили златото на Козлодуйския чорбаджия и си го поделиха помежду си.За това Огнянов когато са го попитали на предсмъртното легло госп.Огнянов как умря Ботев отговора е,,За да не опетня Българската чест ще преглътна истината.Цялата история е измислена и пренаписана от комунистите.
  • 30 Еми ще пренасят

    2 0 Отговор
    а франсетата ще седят и гледат защото ще ядат и те шамари както ги покриха в Сирия сега е ред и в Либия да ги пляскат
  • 31 Анонимен 01.02.2020

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ангел":

    Докато РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ, правата вяра...не се разпространи, по света и навлезе във всяка християнска къща, чак тогава Ердоган ще се успокои, Защото всички по света ще заживеем в мир и благоденствие....по простата причина че ще сме братя по разум и вяра!!!.Тогава и войните ще спрът .
  • 32 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    АВТМОБИЛИТЕ "МОСКВИЧ " СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА ДО 1970Г. ОТ СТОМАНАТА НА ГЕРМАНЦИТЕ "ЗАВОЕВАТЕЛИ "/ НО ВЗЕТАТА И ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ ОТ ГЕРМАНЦИТЕ / !?!?РУСНАЦИТЕ ЩЕ КРЪСТЯТ НОВАТА "ЛАДА" -"ЛИБИТЮРК " ИЛИ -" МУСТАФА ЕЛЕКТРО " ИЛИ ...!!!!!!!!
  • 33 боцмана

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пурко":

    Никога не съм плавал в БМФ , чувал съм за тези списъци и ако са ме лъгали то и аз не съм коректен в написаното , за което се извинявам. Плавал съм в Океански риболов , Трансимпекс и Зодиак. Може би е било нещо моментно , защото един отворко навремето дойде от БМФ в риболова и се кълнеше , че е лично засегнат от тази дейност , не , че и океански риболов не е носил оръжие но такива бяха времената.
  • 34 Обичам свинска пържола

    1 3 Отговор
    Хасане не дърпай дявола за опашката защото не мюсюлманите а Ердоган със всичките му последователи може да изчезнат от тази планета само за секунди. Не ви е срам всичко ви е дадено и искате да режете главите на братята си християни, първични туземци.
  • 35 Бой по фесовете

    3 3 Отговор
    Докато не приемат кръста!
  • 36 Мазните чалми

    3 3 Отговор
    нямат кораби. Те имат гемии. В тях си пренасят семействата – кози, овце, камили, магарета и други по-близки роднини.

    Коментиран от #37

  • 37 Щайнер

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Мазните чалми":

    Другите по близки роднини като теб. Хубаво, че, османците са ти присадили вътрешно от гените си, иначе щеше още да подскачаш от клон на клон, до вчера се редеше на опашка за банани

    Коментиран от #38, #40, #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Наистина

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Щайнер":

    Махмудите сте първи братовчеди с маймуните. С други думи – подчовеци.
  • 41 Шмайзер

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Щайнер":

    Честит празник, педерунгел!
  • 42 Бот

    0 0 Отговор
    Така ердоганчо дай на гявурите да ядат турската наденица