Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 08:34 3 337 3

Пекарна предизвика расистки скандал в Румъния

  • румъния-
  • шри ланка-
  • расизъм-
  • пекарна-
  • скандал

Заплашени ли са културните традиции на общността?

Пекарна предизвика расистки скандал в Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Румънските власти разследват случай на подбуждане към омраза и дискриминация, след като 350 жители на малко населено място в централната част на страната се събраха на протест срещу наемането на двама работници от Шри Ланка в местна пекарна.

Работа им е била осигурена по законен път с помощта на агенция. Но някои от петте хиляди жители се страхуват, че мигрантите заплашват безопасността и културните традиции на общността. "Да речем, че други предприятия наемат шестима чужденци в нашето селище. След две години те ще доведат семействата си, и след пет или шест години ще сме обкръжени от черни хора. От това се страхуваме. Не от тези двама мъже от Шри Ланка, а от последствията", заяви пред събралото се множество недоволна румънка, предаде БНР.

Според Бенде Сандор, депутат от Демократичния съюз на унгарците, живеещи в Румъния, на срещата не е бил проявен расизъм: "Не забелязах ксенофобски тенденции на това събиране. Повече прилича на конфликт между собствениците на завода и местните." Румънският национален съвет за борба с дискриминацията внесе жалба за подстрекателство към омраза и дискриминация, и призова за толерантност. Посолството на Шри Ланка в Букурещ се свърза с пекарната, за да провери условията на живот на работниците и да им осигури консултантска помощ.

Румънският министър на труда Виолета Александру също поиска да бъдат извършени проверки в пекарната: "Изненадва ме поведението на местната общност относно това, че двама души искат да работят там. Може би те забравят, че много румънци работят в чужбина и към тях може да се отнасят по същия начин?" В изявление заводът твърди, че няма да се подаде на натиска или да освободи работниците от Шри Ланка. Общественото недоволство обаче може да ги принуди да се преместят в друго населено място, отбелязва Евронюз.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айсотир😋😎

    2 42 Отговор
    Те румънците са тъпи, защото ядат храната на прасетата. С мамалига толкова.

    Коментиран от #2

  • 2 Анти турчин

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "Айсотир😋😎":

    Абе кой педал ти е давал минуси то тва си е вярно те ако дойдат двама българи пак ще същото .
    Тва са си чисти расисти колонизатори ,защо ли ами защото северна Добруджа, Бесарабия са на тяхна територия , а това са земи на България от както е създадена.
  • 3 Историк

    6 5 Отговор
    Румъния е същото като македония... за съжаление при тях е късно промити тотално българи
Новини по държави: