4 Февруари, 2020 18:33 1 761 8

ЕС не признава израелския суверенитет над окупираните територии

  • жосеп борел-
  • израел-
  • палестина-
  • доналд тръмп

Върховният представител на Брюксел по външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли някои части от американския близкоизточен план

ЕС не признава израелския суверенитет над окупираните територии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по време на посещението си в Техеран е отхвърлил някои части от американския близкоизточен мирен план, предвиждащ Израел да запази селищата си в окупирания Западен бряг, предаде Ройтерс, като се позова на изявление, разпространено в Брюксел.

Борел е заявил, че предложенията на американския президент Доналд Тръмп нарушават "международно договорените параметри".

Правителствата от ЕС отхвърлят израелските селища на земя, окупирана от Израел при войната от 1967 г., включително на Западния бряг, в Източен Ерусалим и Голанските възвишения, е потвърдил Борел. Ако бъдат предприети стъпки към анексиране, това няма да остане без последствия, предупредил ръководителят на европейската дипломация, втвърдявайки риториката спрямо плана на Тръмп в сравнение с позицията, изразена при обявяването на плана в края на януари.

По думите му ЕС подкрепя напълно трансатлантическото партньорство и всички опити за намиране на мирно решение на израелско-палестинския конфликт и ще продължи да поддържа принципа за две държави в границите от 1967 г., с възможни промени, ако те бъдат одобрени и от двете страни, предаде ТАСС. Нерешените въпроси за окончателния статут трябва да бъдат уредени чрез преки преговори между двете заинтересовани страни.

Освен това според Борел ЕС ще отложи за неопределено време крайния срок за уреждане на споровете с Иран в рамките на ядреното споразумение от 2015 г., за да не се налага сезиране на Съвета за сигурност на ООН или въвеждане на нови санкции.

"Имаме споразумение да не поставяме конкретен краен срок (за уреждане на проблемите), който би ни задължило да отнесем въпроса в Съвета за сигурност", цитира Ройтерс изявлението на Борел, който подчертава, че "има воля ядреното споразумение да бъде запазено и да не се стартира процес, който може да доведе до края му".

На 14 януари Великобритания, Франция и Германия официално обвиниха Иран, че нарушава условията по споразумението от 2015 Нарушаването може да доведе до връщане на санкциите на ООН, отменени по силата на документа. Също през януари Борел, на когото е делегирана председателската роля, що се отнася до споразумението, беше уведомен от Париж, Лондон и Берлин, че са задействали механизъм за уреждане на спорове, залегнал в ядреното споразумение, който теоретично предвижда 15-дневен срок за уреждане на проблемите с Иран.

ЕС не признава израелския суверенитет над окупираните територии

Ако те не бъдат уредени в този срок, въпросът трябва да бъде отнесен до Съвета за сигурност на ООН. Има обаче спорове по въпроса от кога започва да тече този срок, защото Техеран не е признал официално процедурата за консултации, припомнят агенциите.

По думите на Борел той се е разбрал с Берлин, Лондон и Париж срокът да бъде отлаган неопределено време, но евентуалниqт напредък ще зависи от това дали ще се запази присъствието в Иран на Международната агенция за атомна енергия, за да наблюдава неговите ядрени дейности.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган е Велик

    14 3 Отговор
    Значи говорим на един и същи език. Ердоган пръв се противопостави на САЩ, и заклейми арабите, че седят безучастно.
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    27 5 Отговор
    Русия с референдум нелегално анексира Крим. А Израел с огън и меч изпепелиха цели територии, но това е легално, защото са евреи, а евреите не могат да бъдат насилници и подтисници НАЛИ?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Ал тъ фанах ал тъ пребих - клонинг

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Извинявай че ти ударих минус! Не прочетох коментара ти докрай! Да те подсетя за друго! България ще чака 2 години в Еврозоната, за да получи евро- хартиките! А във Википедия публикуват, че в Косово официалната валута е евро! Те през кой заден вход влазоха без да чакат!
  • 4 Рошко

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Референдум нелегално, що за глупости бръщолевол, 2 Крим е бил подарен на Украйна от хрушчов, чети и се образовай, а чифутите кога са имали държава, изкуствено създадена от фъкингдам, за да имат присъствие там

    Коментиран от #8

  • 5 Нико

    3 14 Отговор
    Едно царство разделено на две ,не може да просъществува дълго. Винаги едното ще се старае да е по-силно от другото. Така че доктрината за от 1967 е тотално грешна от самото начало.Не може да стане ! Има една книга Екзодус,прочетете я и малко странична литература за това как Израел е извоювал всичко това и след това може да коментираме и да го приложим в България.Няма да ни навреди.Може да са държава на 70 години ,но са независими и силни.мисля че са на 25000 км и имат абсолютно всичко като се има предвид че са били народ без собствена земя за около 2000 години,след втората световна война са били в концлагери близо 6 мил. и последно са били под Британско управление и гонения преди да се образува Израел.Ако не бяха евреите, тези земи все още щяха да пустеят и да бъдат безлюдни защото арабите са много мързеливи и не обичат да се развиват ! много по добре е да бъде израел владелец над всичката земя отколкото някакви арабски племена . Също и че Бог им я дава като обещание е най големият фактор да се завърнат отново там от където са се разпръснали по света.
  • 6 BigBulgarianBoss

    5 0 Отговор
    И ры бку сьесть и нахуй сесть
  • 7 Joseph

    2 0 Отговор
    Трябва да се направи някакъв компромис, за да може да се даде ход на мирният план за близкия изток
  • 8 deaf

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Лъжеш! Хрушчов РАЗМЕНЯ Крим за украински територии богати на плодородна земя-чернозем при днешен Ростов на Дон,които дава на Русия.