Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 09:24 6 759 24

Фирмата, която доставяше пещите за нацистките крематориуми

  • аушвиц-
  • ерфурт-
  • фирма-
  • концлагери-
  • нацисти-
  • холокост-
  • германия-
  • крематориуми

След края на войната компанията от Ерфурт се самообяви за жертва

Фирмата, която доставяше пещите за нацистките крематориуми - 1
Снимка: Shutterstock

Аушвиц, Бухенвалд, Дахау, Маутхаузен. Когато антихитлеристката коалиция влиза в концентрационните лагери, се натъква на купища трупове и крематориуми, носещи логото на една германска фирма – „J. A. Topf & Söhne".

Реномираната семейна компания, по силата на сключен договор със СС, е доставила необходимото за лагерите на смъртта оборудване.

Световноизвестна компания от Ерфурт

Основата през 1878 година от Йоханес Андреас Топф компания, специализирана в производството на оборудване за пивоварни, изнасяла продукцията си в целия свят. След края на Първата световна война ръководството на фирмата открива ново поприще – производството на инсинератори за градските крематориуми. Ерфуртският производител се превръща в лидер на пазара във Ваймарската република.

След като Хитлер идва на власт през 1933 година, бизнесът на „J. A. Topf & Söhne" остава непокътнат. Двамата собственици на компанията, Лудвиг Топф и неговият брат Ернст Волфганг, стават членове на нацистката партия. От прозореца на кабинетите си се откривала гледка към хълма Етерсберг, на който от юли 1937 година работел изграденият от нацистите концентрационен лагер Бухенвалд.

Първият крематориум

Концентрационният лагер в Бухенвалд първи наема компанията. Растящият брой на лагерници, които умирали от изтезания и болести, изправили ръководството на лагера пред сериозен проблем. След нахлуването в Полша на 1 септември 1939 година Бухенвалд бързо започнал да се пълни, а затворниците измирали масово.

Още преди началото на войната от СС търсели начин да построят крематориум на територията на Бухенвалд. Главният инженер Курт Прюфер нахвърля през 1939 година първия проект за „подвижна пещ за кремиране, работеща с нафта".

В надпревара с конкуренцията

Първият успех насърчава Прюфер. Скоро той предлага на СС пещ с две горивни камери. Този модел е доставен в Дахау през ноември 1939 година. Амбициозният инженер след това създава и първата си стационарна пещ за концентрационни лагери. Компанията е толкова горда от постижението си, че дори кандидатства за патент.

„Компанията никога не е била принуждавана да създава крематориуми. Дори напротив - тя се опитва да се наложи над конкуренцията", казва Анегрет Шюле от изградения на територията на някогашната фабрика мемориал. По-скоро по собствена инициатива инженерите конструират все по-ефективни пещи. „Работим винаги с удоволствие за Вас", пишат от фирмата до СС.

След решението на нацистите да превърнат Аушвиц в център за масово изтребление на хора, съучастието на компанията от Ерфурт придобива още по-сериозни измерения: откритието, че с пестицида Циклон Б хиляди хора могат да бъдат умъртвени за минути, води и до по-голяма нужда телата им да изчезват безследно. А пещите на J. A. Topf & Söhne стават все по-необходими.

На 19 август 1942 представители на СС се срещат с Прюфер и му поръчват да проектира три големи крематориума. По-късно - още два. През лятото на 1944 година в Аушвиц се изгарят до 9 хиляди тела ежедневно.

Успехите на Прюфер пораждат завист у негоите колеги. През септември 1942 г. началникът на Прюфер, Фриц Зандер, представя новото си изобретение - мултифункционална пещ, която може да изгаря трупове без прекъсване, използвайки принципа на конвейера.

Знаели са за Холокоста

За да могат инсталират съоръженията, представители на фабриката от Ерфурт са прекарали много време в Аушвиц, където със сигурност са станали свидетели на масовите убийства. Сред тях е и монтьорът Хайнрих Месинг, член на Комунистическа партия на Германия. Това обаче не му е попречило да изпълнява поръчките.

Според Шюле, в началото на 1940-те години поръчките от нацистите са съставлявали само 2% от годишния оборот на компанията. Въпреки това тя е „пример за съучастие в Холокоста", допълва тя.

След края на войната

След като Германия капитулира през май 1945 година и Лудвиг Топф разбира, че ще бъде задържан, той се самоубива с цианкалий. В предсмъртното си писмо заявява, че е невинен, и че е „точно обратното на нацист".

Брат му Ернст Волфганг успява да избяга в западните окупационни зони и дори да възобнови дейността на компанията. Разследванията срещу него са прекратени. Книга, издадена от жертва на Холокоста, напомня на обществеността в тогавашната Западна Германия за тъмното минало на компанията. А след като на Волфганг му бива отказан кредит, компанията фалира.

С още по-малък късмет се оказва главният инженер Прюфер: той е пленен от руснаците и през 1952 година умира в съветски трудов лагер.

Историята на тази фирма, която по времето на ГДР е одържавена и продължава да работи чак до 1994 година, когато окончателно е затворена след фалит, е неизвестна за широката общественост. След обединението на Германия наследници на семейство Топф се опитват да получат обратно части от нея. И тогава темата излиза на дневен ред.

Наследник се бори срещу забравата

Правнукът на основателя на компанията, журналистът Хартмут Топф, решава да разкаже историята на своето семейство и да я съхрани за идните поколения. "След промените във вестника беше публикувано съобщение, че някоя си госпожа Топф от Западна Германия търси реституция в Ерфурт", казва 85-годишният журналист. Според него, ако са останали пари от дейността на компанията, те трябва да бъдат инвестирани в политическо образование и в подкрепа на организациите на жертвите.

Общинските съветници в Ерфурт първоначално не останали много възторжени от идеята да бъде построен мемориал върху територията на бившата фабрика. Но Топф и неговите съмишленици успели да ги убедят. От 2011 година насам на мястото на бившата централа на фабриката има мемориал. Постоянната изложба разказва за историята на компанията.

Автор: Ячек Лепиарч


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    13 32 Отговор
    Немски изруди.

    Коментиран от #7

  • 2 бат Тонка

    42 5 Отговор
    По същата логика да съдим производителя на оръжия, защото някой решил да застреля друг. По онова време, всеки, който дръзне да оспори и най-малкото, просто изчезва.
  • 3 Зиг

    21 7 Отговор
    Хайл !
  • 4 Справедлив

    49 4 Отговор
    То да е само тази фирма-ами Круп,Мерцедес,Байер...-та дори и Форд.Да не забравяме,че Хитлер даже споменава в книгата си Хенри Форд с думите"моят изключителен американски приятел и поддржник"....Но след войната,"цивилизованият Запад" срамежливо си мълчи....

    Коментиран от #9, #15, #22

  • 5 да да

    47 8 Отговор
    елементарната сметка показва, че в крематориумите чисто физически не е имало как да изгорят дори 1/10 от рекламираното след войната, като т.нар холокост - най голямата измама на евреите !
    но пропагандата продължава да си върви!
    който иска може да попрочете по темата и да види , как продължават най-нагло да лъжат !

    Коментиран от #8, #14

  • 6 ДДРОнег

    29 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: откритието, че с пестицида Циклон Б хиляди хора могат да бъдат умъртвени за минути,

    Добре де, нали се доказа, че "Циклон Б" е силно запалим и е неподходящ за обекти, които ще се изгарят ?! Отделно и много бавно се действа с него за масово умъртвяване на хора, трябва много внимателно и бавно да се действа, за да не пострадат и околните , а няма уж официално данни това да е ставало така, както го описват !!!
    И не знам кой лъже, но в Европа има толкова много евреи, че и в Израел, че чак се чудя на подобни писания както на статията !!!
  • 7 Мойше

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Така е ще дължат пари до краят на съществуването си.
  • 8 Огромен

    6 16 Отговор

    До коментар #5 от "да да":

    Малоумник си, ей. Такива като теб не трябва да замърсяваг земята.
  • 9 Робот

    33 2 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    Хуго Бос е дизайнерът на неотразимите СС униформи.
  • 10 16-та република

    8 8 Отговор
    цк на бкп се возеха само в швабски коли

    Коментиран от #13

  • 11 Робовладелец

    10 27 Отговор
    Руската армия беше размазана като охлюв от валяк в Афганистан от най-обикновени брадати овчари, въоръжени само с преметнати през рамо преносими американски ракетни системи!!! Загубите на бойна техника включват: 385 танка, 2530 бронирани машини, 510 инженерни машини, 11369 камиона и бензиновози, 433 артилерийски системи, 118 самолета и 333 вертолета. И това от най-обикновени муджахидини.Представяте ли си какво ще се случи с Русия при истинска война с истински войски и ако тръгнем всички заедно ний смелите и обучени натовски воини?? Питам и отговор не искам и не чета тези, които ще ме коментират😂😂😂 защото вашата Русия се изтегли нас.ана оттам където я биха лошо....и веднага след това се разпадна като империята СССР потънала от срам 😂😂😂😂 и унищожена от най-обикновени овчари с кози 😂😂😂😂
  • 12 Барчо

    26 1 Отговор
    Не разбрах какъв е проблема! Това си е капитализъм. В рамките на закона на една държава се сключва договор между тази държава и частния производител на искания продукт. Дали това ще е крематориум, леко стрелково оръжие, бомби, химическо или друг тип оръжие е без значение. По тази логика американските учени не трябваше да създават атомните бомби пуснати над невинни цивилни граждани в Япония. Там също са загинали мъже, жени, деца, старци, сакати повечето от които физически не са можели да държат оръжие в ръка. С какво те са по-различни от избитите в германските лагери???
  • 13 Барчо

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "16-та република":

    ЦК на БКП се возеха само с руски автомобили марка Волга, ГАЗ - Чайка. Нещо си се объркал.
  • 14 Сливи за смет

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "да да":

    Ноам Чомски, който е евреин, е правил проучвания по този въпрос. И е достигнал до следното : и съвременните крематориуми нямат нози капацитет и кпд да достигнат обявените брой хора за такъв период от време.Газът циклон Б е използван за дезинфекция и по - точно против външни паразити.За това си проучване после е имал доста проблеми.

    Коментиран от #20

  • 15 Барчо

    27 3 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    Путин отвори едни документи от които е видно, че и американци и англичани и французи са си сътрудничели плътно с Хитлер, като не само не с били против него, но са и го насърчавали. В нета има един пълнометражен документален филм за въздигането на неговата партия и въздигането на немската нация - Триумф на волята. Излиза през 1935 г и по-голямата част е сниман в Нюрнберг. Невиждани пари за продукция. Снимат над 100 камери наведнъж, избира се едва 2% от материалите за филма и т.н. Всички западняци са били наясно какво се изгражда в Германия и какво ще последва. От държава загубила Първата световна, нямаща право да има собствен военен флот, самолети, артилерия и т.н. да се окажат въоръжени до зъби за няколко години и Запада да не знае. Ниц бе. Тия на друг.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Аз съм го гледал

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "Барчо":

    Барчо, ти гледал ли си филмчето, в което се показва как съветски и немски конвои отвеждат полски офицери и войници в различни посоки и как изчезват безследно?
  • 17 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Барчо":

    барчо наи-големия потдръжник на хитлер е сталин.тва дето сега путин уж открил се нарича пропаганда и то много жалка,предвид че в сащ и европа архивите по темата отдавна са публични и няма нужда да ги открива путин!само че в русия архивите по темата са все още секретни заради срама на руснаците от тва кво са направили.има една книга барчо на ръководителя на сталинското разузнаване в европа ,казва се :аз бях агент на сталин.прочети я ако толкова те интерасува темата.книгата е писана 1940 година,но в българия стига уви чак сега.та в нея барчо ще разберш как сталин разгромява комунистическите партии на две огромни страни квито са германия и полша за да подпомогне хитлер.ще разбереш и цирка които руснаците правят в испания пак в немска полза,както и мераците на сталин да влезе в оста на берлин,рим и токио!та успех при четенето!като я прочетеш ще ти препоръчам друга в която се описва съветскотото сътрудничество с хитлер през периода 1939 -41 година.колко суровини подарява сталин на хитлер за да може въпросния да се бие спокоино с франция и великобритания.та приятно четене,щото гледам си фен на историята!

    Коментиран от #23

  • 18 Рошко

    12 0 Отговор
    Статията доказва че дойче зеле е еврейска медия
  • 19 Пръцко

    15 0 Отговор
    Те и нашите горди ГЕРБ-есовци трепят масово наред - народ, добитък, птици, природа, ама мноооого крадат бе, та не им остават стотинки за инсинератори, където да заличат следите, та всичко заравят в майката-земя.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Д-р Менгеле

    15 1 Отговор
    Измислихме ние "Циклон-Б" и решихме да го изпробваме в концлагер. С уставна педантичност разделихме концлагеристите на групи: поляци, руснаци, юдеи, роми, джендъри... И почнаме да ги пускаме подред. Газът действаше безотказно - летален изход: джендъри - 1мин; поляци - 3мин, юдеи - 3 мин; руснаци - 3 мин; Вкарахме ромите, пуснахме газа и отворихме бутилките с шнапс да полеем успеха. От радост забравихме камерата - пием, викаме "Хох!" и неусетно мина половин час. По едно време отвътре се задумка, на люка се появи черната физиономия на бат'Сили от България и вика: "Бате, тука нещо много лошо мирише!" Еее! Свалиха ми една звездичка от пагона и трябваше да се бъхтам 6 месеца да измисля новия"Табун"!
  • 22 Още по справедлив

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    И да не забравяме участието или по-точно- съучастието на съветските другари във възхода на фашизма-Гестапо е организирано и функционира по модел на НКВД (КГБ) и негови висши функционери са обучени там.... да не забравяме и подкрепата за Вермахта, когато немски танкисти, подводничари и всякакви други военни специалисти са обучавани на съветски полигони..дори има достатъчно снимки и архивни доказателства за съвместни паради, където съветски комисари и немски офицери братски са се прегърнали, увековечавайки по този начин неразривната връзка между комунизма и фашизма.....Резултатите от това сътрудничество ги знаем, известни са на всички.
  • 23 барчо

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Ами какво да ти кажа, Стояне? Явно ползваш една малка част от фактологията. Нещата, които ти цитираш са последствие от полските действия започнали от 1919 г с приключването на Първата световна. Версайския договор поставя Германия в положение на унищожение. Отнемат и се Познан, Западна Прусия, част от Горна Силезия. Дават и се също и други територии. Така се залага една мина със закъснител. Не стига това, но Полша напада балтийските градове Слоним, Пинск, Вилнюс - днешната столица на Литва. 1920 г нападат Западно-украинската народна република и вземат Източна Галиция, Волин и част от Полесието. Въпреки сключения мирен договор с Петлюра те продължават към Киев. Тогава и Сталин се включва в тази битка и се води необявена война от която част от украински и белорурски земи отиват към Полша. Сещаш ли се кой напада съседи и кога????? Кога е много важно. Чак на 1.9.1939 г германците нападат Полша, а на 17.9.1939 г руснаците. Там вилнее Украинската въстаническа армия, която и извършва истински геноцит над поляците, което е естествено последствие. Степан Бандера и последователи също може да бъде споменат във времето като истински националист-съдист. На неговата съвест тежат цели села с населението, които са запалени и заличени от картата, като не са оставили нищо живо. Та човек като чете е хубаво да чете повечко.
  • 24 SDS

    0 0 Отговор
    Браво за Сталин,че как да не помага наХитлер който замлати децата на ИНТЕРВЕНТИТЕ НАРЕД.А курвите са си английски клин м/у руси и немци.На СССР всеки ден без война е добре дошъл защото се е знаело че войната ще я има/с неизвестни размери/.Разделяш Полша и нямаш спор с Хитлер,а него ще го бъхтят ингилизите.Това го разбраха на Албиона и с дипломация предложиха блатата на лакомника с мустачките.Потапяш един остров и печелиш света!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: