11 Февруари, 2020 16:55 2 284 6

Може ли Швейцария да прекрати свободното движение на хора с ЕС?

  • швейцария-
  • виза-
  • брекзит

Проучване отпреди месец показа, че 58% от гражданите са против "швейцарски Брекзит"

Може ли Швейцария да прекрати свободното движение на хора с ЕС? - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцарското правителство призова гласоподавателите да отхвърлят референдум, поискан от дясната националистическа Народна партия, за прекратяване на споразумението с Евросъюза за свободно движение на хора, предаде Ройтерс.

Ако партията успее да спечели вота за т.нар. швейцарски Брекзит на 17 май, страната ще изгуби привилегирования си достъп до единния пазар на ЕС, който е жизненоважен за икономиката ѝ.

Освен това страната може да се окаже извън Шенген и от Дъблинското споразумение за мигрантите, предупреди днес правосъдната министърка Карин Келер-Зутер на пресконференция в Берн.

Страната не е член на ЕС и разрив в двустранните отношения би я поставил в много по-тежко положение от Великобритания, тъй като ЕС няма задължението да преговаря, допълни Келер-Зутер.

„На практика ще трябва да се молим на нашия най-голям търговски партньор“, каза още тя. ЕС внася 52% от швейцарския износ на стоки и генерира 70 на сто от вноса в страната през 2018 г.

Евроскептичната Народна партия е най-голямата в парламента и разполага с две места в кабинета. Тя отдавна се бори да поеме контрол върху имиграцията.

Проучване отпреди месец показа, че 58% от гражданите са против „швейцарски Брекзит“, а 35 на сто одобряват идеята.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тост

    4 4 Отговор
    Не вярвах, че в Щвейцария има цели 35% прости хора.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Бай Кольо

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тост":

    Айде ходи си в Москва бе ушанка

    Коментиран от #4

  • 3 no name no face no number

    2 1 Отговор
    Да правят каквото решат не ме впечатлиха с нищо.Най обикновена държавица и нищо не и е точно и перфектно, за часовниците нямам идея не ползвам остарели атрибути
  • 4 Тост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Кольо":

    Знаеш ли я "Кольовата майка.... майката на Кольо..." М?! 🤓
  • 5 nedovolen

    2 1 Отговор
    Уникална държава - десетки и стотици референдуми годишно по всякакви теми - само по пощата ! За това не са си и мечтали древните гърци , създателите на демокрацията ! А в останалия свят - партокрация , диктатура или родово-общинен строй .
  • 6 Имаш резон,

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тост":

    Не само 35%,Швейцария е населена с ПРОСТ народ,-казвам го Аз-11 год. ги опознавах. 10% напълно,абсолютно неграмотни.11 години,ежедневно,им повтарях,като ги гледах за какво си трошат и разхищават парите.-Тъъъъъъъъъъъпи швейцарци!!!
Новини по държави: