Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 07:39 1 599 26

Русия иска удължаване на договор за ядрените оръжия

  • русия-
  • сащ-
  • договор-
  • ракети

Известният като Нов СТАРТ договор беше подписан през 2010 година и изтича през февруари 2021 година

Русия иска удължаване на договор за ядрените оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия официално е уведомила Съединените щати чрез дипломатическа нота, че желае да удължи договора Нов СТАРТ, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Нотата е била изпратена в края на 2019 година, добави той. Сергей Рябков също така каза: "Русия потвърди готовността си на най-високо ниво да удължи този договор без никакви предварителни условия и при това колкото се може по-спешно. Тази позиция остава в сила".

Известният като Нов СТАРТ договор за ограничаване на стратегическите настъпателни ядрени оръжия беше подписан между двете най-големи ядрени сили в света през 2010 година и изтича през февруари 2021 година, освен ако не бъде продължен. Самото споразумение съдържа опция да бъде удължен до 2026 година.

Съществуват обаче опасения, че САЩ може да не искат да удължи срока на договора, освен ако към Нов СТАРТ не се присъедини и Китай, но в края на миналата година Русия призова за неговото удължаване без предварителни условия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ели

    5 6 Отговор
    Никаква милост към империята на злото.
  • 4 Джулия

    8 12 Отговор
    „Ние сме по-силни“ и „От нас се боят“ са два от измамните лозунги, съпровождащи съветските хора с десетилетия

    Олег Панфилов, профессор в Държавния университет Илия Чавчавадзе (Грузия)

    На 8 март 1983 година 40-ят президент на САЩ Роналд Рейгън нарече пред Националната асоциация на евангелистите във Флорида Съветския съюз „империя на злото“. Това бе ярка реч на политика, който не само даде оценка на безчовечната идеология на комунизма, но бе и убеден привърженик на скорошния край на кремълския режим.

    В речта си той говори много за т.н. „морал“ на комунизма, а в самия й край Роналд Рейгън обобщи онова, което определяше политиката не само по отношение на сгромолясалия се СССР, но и на съвременна Русия: „Ако има нещо, на което ни учи историята, то е, че да угодничим на агресора като представяме желаното за действителност е глупост. Това е предателство към собственото минало и пренебрежение към собствената свобода“.

    Роналд Рейгън говори тогава за християнския морал, за лицемерието и за замяната на религията с идеологията на комунизма. Много от западните политици чак сега започват да разбират, че в основата тогава на съветската, а днес на руската политика е заложена лъжата, елементарната измама, лъготенето.

    Лъжата съпровожда цялата съветска политика

    от момента на създаването на Съветска Русия, след това СССР, а днес – путинска Русия. Лъжата стана държавен инструмент, както във вътрешната, така и във външната политика. За да построиш тоталитаризм

    Коментиран от #5, #23, #25

  • 5 Джулия

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Джулия":

    Лъгаха за американския империализъм, а непрестанно получаваха американска помощ – през 1891-92, през 1920-те, през 40-те, в началото на 90-те.

    Лъгаха за „исламския фундаментализъм“, а няколко десетки години помагаха на екстремистите.

    Също както някога, в зората на съветската власт, лъгаха за кулаците – разориха ги и ги накараха да умират от глад. По измислени обвинения в шпионаж, често в полза едновременно на няколко разузнавания, разстреляха стотици хиляди човека, милиони лежаха в затворите и лагерите по нагласени обвинения в „антисъветска дейност“.

    Разбира се, в основата на „империята на лъжата“ бе странната идеология, наречена „марксизъм“, с добавките на нейния интерпретатор Ленин. От такава бомбастична смес самият Карл Маркс би се побъркал. И той, и неговият съратник Фридрих Энгелс не веднъж са се изказвали без голяма симпатия за историята и перспективите на Русия, но вездесъщата лъжа и тук свърши работа на съветската власт, тя бе призвана да стане заместител на очакваните, но така и не сбъдващи се успехи. Комунистите повтаряха, че „животът стана по хубав и по-весел“, но след като очакването все се отлагаше с десетилетия трябваше да се търси виновник за проточилия се процес на приближаване към „светлото бъдеще“.

    Най-често по традиция виновните бяха американците и Европа, е, разбира се и вътрешните врагове – троцкистите, кулаците, белогвардейците, докторите, чуждестранните шпиони и антисъветските елементи. Когато такива врагове биваха изобли

    Коментиран от #7

  • 6 Робовладелец

    8 7 Отговор
    Вече е късно....Русия е като декоративно красиво кученце, което разгневи семейство питбули. Руcия в cрaвнeниe cъc CAЩ и НAТO e кaтo фрeнcкa булoнкa, кoятo caмo лae. Вече разгневи питбула майка и десетките питбутлчета!!! Русия е като булонка, лаеща срещу питбулка и заплашваща, че ще яде питбулчетата:):)Прeдcтaвятe ли cи кaквa трeпeрeщa oт cтрaх ''cмeлocт'' изпитвa Руcия...???
  • 7 Джулия

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Джулия":

    Всъщност в Съветския съюз процесът на лъгането бе двустранен. Съветските хора повтаряха, че „ний друга тъй прекрасна страна не знаем“, но с удоволствие употребяваха вносни „маркови“ вещи и гледаха филмите за Джеймс Бонд. А когато след разпадането на СССР границите се отвориха, те без да се замислят побягнаха вън от същата тази „прекрасна“ страна, „гдето тъй волно диша съветският човек“. На някои им провървя, на мнозина – не. Ето защо, когато се появи Путин, не възникнаха кой знае какви проблеми с възстановяването на традицията на лъжата – хората с удоволствие пак се включиха да участват в този тъй увлекателен процес.

    В Съветския съюз лъгането бе част от идеологическото въоръжение, част от комунистическия морал, за който говореше президентът Рейгън. Съветската власт постоянно се сблъскваше с реални врагове, със съпротива, която не прекъсваше през цялото съветско време. В Централна Азия – до средата на 30-те години, в Кавказ – до края на 40-те, в Украйна и балтийските страни – до края на 50-те. Най-мощната част на държавния апарат – ЧК, НКВД, МГБ, КГБ се бореше не с правонарушенията и не с нарушителите на обществения ред, а с борците против съветската власт, с т.н. „антисъветчици“. Борбата бе мощна, ако си спомним цифрите на арестуваните и убитите. И за да не знаят хората за това, тях ги лъжеха непрестанно – разказваше им се за някакви достижения и успехи, за петилетки и верни ленинци, издъхващи на своя пост.

    Нека сега след тази съвсем кратка екскурзия

    Коментиран от #8

  • 8 Джулия

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Джулия":

    .

    Нека сега след тази съвсем кратка екскурзия в историята на съветската лъжа си представим майора от КГБ Владимир Путин, който започна своята дейност в Кремъл все със същото лъгане. Той излъга за „чеченския тероризъм“ и започна втората война. Той излъга за „Норд-Ост“, Беслан, атомната подводница „Курск“, наводнението в Кримское, за земетресението на Сахалин, за войната в Грузия. Нима смятате, че не е способен да излъже за малайзийския Боинг? И работата дори не опира да способностите, в тях едва ли някой още се съмнява, а в агресивната лъжа, която се сипе вече цяла година.

    Роналд Рейгън постави точката в историята на съветската империя като я назова накрая „империя на злото“. Въведените през 80-те години санкции против СССР помогнаха не само да се прекрати кръвопролитната съветска агресия в Афганистан, но тогава се появи и надеждата, че идеологията на комунизма ще изчезне.

    Корабът под името „КПСС“ изплува с дъното нагоре, но от пробитото му туловище пак изпълзяха разни създатели на какви ли не чудовищни идеологии. Малайзийският Боинг е само една от многочислените трагедии за 15-те години путинско управление, но този път изглежда, че световната общественост е готова да закрие този списък и да доведе делото до трибунала.

    Коментиран от #9

  • 9 СссереМ

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Джулия":

    Като цяло много добре написано и обективно, но мисля че не само комунистическия строй събори СССР,а че по скоро това си е характерна черта на руснаците-те не искат мир,а завоюване на нови и нови земи.А САЩ направиха огромна грешка н периода между 45-та и 49-та година като не унищожиха съветите по типа на хирошима и нагасаки,човечеството щеше да живее много по спокойно и добре .

    Коментиран от #14, #16, #19, #20

  • 10 sorosoid с прашки

    2 5 Отговор
    Казано с други думи, за да са сигурни, че НАТО може дасе защити следва да се направи обратното.Да се разположат ядрени бойни глави на ракети със среден обсег, вкопани на 150-200 метра под земята и да се иградят класически кабелни връзки за телекомуникация.В случаи на опит за радиоелектронно заглушаване.Така няма как да се избегне ответен удар(именно ответното действие е напрактика онова възпиращо действие, което предотвратява трета световна война)Така хиперзвуци и тем подобни ще станат неми свидетели на реалността
  • 11 Куронага💀

    5 4 Отговор
    И защо без Китай бре ушанки. Защо бързате. Монголоиди такива.
  • 12 Мдаа

    9 4 Отговор
    Вие сте с много болни мозъци, бе! Русия иска удължаване на договор за ограничаване на ядрено оръжие, т.е. иска МИР, а вие плещите глупости...Много лъжа и измама е имало и от двете страни на барикадата. Не ми обяснявайте, че сащ, за бели ангели, а Русия черен демон! Само за слепите и безмозъчни същества не е видно кой разбуни света последните 30 години!!! Навсякъде където сащ са приложили (със сила, демократични бомби, оръжие и смърт) своето разбиране за Демокрация, има разруха, терор, бедност, масова миграция на милиони хора, останали без храна и дом и смърт, смърт на стотици хиляди човека...Това ли е правилно?!?
  • 13 233

    4 1 Отговор
    Прави впечатление,че всички коментари с изключение тези на соросоидите се трият!
  • 14 ГосТ

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Ти мъж ли си или жена,звяр или риба ? Ако комунистите са на власт, ще бъдеш пръв комунист,ако турците са на власт ще бъдеш пръв турчин,както сега си пръв американец. Ама няма да бъдеш нищо ,нито комунист,нито турчин, нито американец. Така както не си нито мъж,нито жена,нито звяр или риба. Най обикновен плазмодий пишещ от чужди никове.
  • 15 Робовладелец

    5 8 Отговор
    Русия е като декоративно красиво кученце, което разгневи семейство питбули излeжaвaщи ce крoткo нa припeк. Руcия в cрaвнeниe cъc CAЩ и НAТO e кaтo фрeнcкa булoнкa, кoятo caмo лae. Вече разгневи питбула майка и десетките питбутлчета!!! Русия е като булонка, лаеща срещу питбулка и заплашваща, че ще яде питбулчетата:):)Прeдcтaвятe ли cи кaквa трeпeрeщa oт cтрaх ''cмeлocт'' изпитвa Руcия...??? Руската армия беше размазана като охлюв от валяк в Афганистан от най-обикновени брадати овчари, въоръжени само с преметнати през рамо преносими американски ракетни системи!!! Загубите на бойна техника включват: 385 танка, 2530 бронирани машини, 510 инженерни машини, 11369 камиона и бензиновози, 433 артилерийски системи, 118 самолета и 333 вертолета. И това от най-обикновени муджахидини.Представяте ли си какво ще се случи с Русия при истинска война с истински войски и ако тръгнем всички заедно ний смелите и обучени натовски воини?? Питам и отговор не искам и не чета тези, които ще ме коментират, защото вашата Русия се изтегли нас.ана оттам където я биха лошо....и веднага след това се разпадна като империята СССР, потънала от срам и унищожена от най-обикновени овчари с кози...45 ГОДИНИ РУСКО РОБСТВО СТИГАТ И СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТ РУСКО ИГО ПРЕЗ 1989 ГОДИНА, ВЕЧЕ НЕ СМЕ РОБИ, А РОБОВЛАДЕЛЦИ НА РОБИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО ПОРАДИ НЕГРАМОТНОСТ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ ПОД РУСКО ИГО...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ххх

    4 3 Отговор
    Ако ще и сто пъти да ме изтриеш, ако ще и завинаги да ми сложиш забрана за коментари, най - откровено ти казвам, че си пълен нещастник / ца. А подобни стопроцентови кретенчета, киото коментирах, тях ще си ги толерираш - нали !

    Коментиран от #18

  • 18 Робовладелец

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Трият те когато имаш антибългарски изказвания или обиждаш другите коментиращи тук!!

    Коментиран от #21

  • 19 Ххх

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Та, казваш, Щатите да бяха избили 100 - 200 милиона руснаци, и проблемите на човечеството се решаваха, а ? Изродче нещастно ! Сигурно жалката ти душица щеше да се разтапя от удоволствие при вида на камари от трупове, изгорели и подпухнали хора, гърчещи се в последни конвулсии. Е, ти предполагам не си бил роден тогава, но сигурно щеше да има документални филми за събитията. И гледайки ги, щеше многократно да изживяваш сатанинската си наслада. Само че, има и някои но ! Като например, че Щатите в този период не са разполагали с достатъчно бомби, за да изтрият изцяло СССР по демоничните ти разбирания. А когато войските на Варшавския договор нахлуеха в Западна Европа, атомните бомби не те спасяват, или трябваше да прежалят и териториите, и населението на западноевропейските страни. А това току така не става. И още нещо - радиоактивното замърсяване. От един Чернобил Европа пропищя. Ами ако радиацията е в примерно сто пъти по голям размер - тогава дали и твоята майка нямаше да роди изродче с едно око и четири крака ?
  • 20 Джулия

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Така е, и нашия живот щеше да е по добър ако не съществуваше империята на злото, но какво да се прави съдба, важното е сега отървавайки се от тази империя на злото и лъжата да стоим далеко от тях.
  • 21 Ххх

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Робовладелец":

    А ти чел ли си какво са ми трили, та се пънеш да разсъждаваш ? Айде ! Колко ги има такива, или като като демончето - плужияк СССРем, дето съжалява, че не са избили стотици милиони руснаци, или един друг откачалник, дето редовно ги пише Левски в ямата с турските лайна и какви ли не цинизми, и всичко това просто си стои, но мен ме триели правилно ! Въпрос на критерии, разбира се.
  • 22 Юрий Долгорукий с 16-те Булави

    4 4 Отговор
    Болният соросоид нека си лае като булонка и да си мисли, че е питбул, но това няма да промени факта, че САЩ са на 16 Булави живот, а толкова носи всеки един от 3-те подводни крайцери тип „Борей” на Руската федерация!
  • 23 Ххх

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Джулия":

    Е и, какво стана, научихте ли си уроците от историята ?
    ......................................... „В рeчтa cи тoй гoвoри мнoгo зa т.н. „мoрaл“ нa кoмунизмa, a в caмия й крaй Рoнaлд Рeйгън oбoбщи oнoвa, кoeтo oпрeдeляшe пoлитикaтa нe caмo пo oтнoшeниe нa cгрoмoляcaлия ce CCCР, нo и нa cъврeмeннa Руcия: „Aкo имa нeщo, нa кoeтo ни учи иcтoриятa, тo e, чe дa угoдничим нa aгрecoрa кaтo прeдcтaвямe жeлaнoтo зa дeйcтвитeлнocт e глупocт. Тoвa e прeдaтeлcтвo към coбcтвeнoтo минaлo и прeнeбрeжeниe към coбcтвeнaтa cвoбoдa“.
    Тръмп научи ли си уроците от историята, по критериите на Рейгън, които ни цитираш ? Да вземем например Северна Корея. В началото на мандата си Тръмп дрънкаше с оръжие около Ким, пращаше му и самолетоносачи. Но Ким му показа „Къде го е клъвнал петело“ както казваше баща ми на времето. И Тръмп подви опашка. И започнаха едни дружески срещи, едни приятелски ръкостискания. Е, той в случая не угодничи ли на агресора ? Не представя ли желаното за действително – в смисъл, че ще постигне разоръжаване на корейците по пътя на преговорите ? Ами ситуацията около Иран. Като слушам изявленията на Щатите, за тях Иран е агресивна страна. Е, и ? По нататък, какво правите ? Щатите не угодничат ли пред Иран ? Не подвиха ли опашка като бито псе след иранските ракетни удари ? Тръмп не заяви ли, че няма жертви от американска страна и всичко е ОК ? Ама 100 човека били със сътресение на мозъка от американските военослужещи в обстреляната база – подробности.
  • 24 Руските свине

    4 4 Отговор
    Отново се правят на първи миротворци. Истината е, че ги притеснява факта, че САЩ искат в новия договор да бъде включен и Китай. А така Русия престава да бъде полюс и велика свръхсила, която се противопоставя на САЩ. Затова е искането договора да бъде подписан спешно и без никакви предварителни условия. Огромна е руската мъка, че Америка не и обръща очакваното от нея внимание и вмъква нов играч в преговорите, които Русия смята, че трябва да бъдат единствено между нея и САЩ.
  • 25 Ххх

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Джулия":

    А за Русия изобщо не ми се коментира. Като окупираха Крим и Източна Украйна, от време на време Щатите пращаха по някой кораб, като многострадалния Доналд Кук, колкото да демонстрира присъствие и да покаже на Украйна, че не е сама. Ами при руско – грузинската война какво стана ? Щатите и Грузия не пиха ли по една студена вода ? Споменавам ги двете не случайно, защото съм чувал от коментатори, че Саакашвили е бил подкукуросан от Щатите да започне войната, но в последствие не е получил помощ, която може би му е била обещана. Така че, може да си разсъждаваш, може да си цитираш който намериш за добре. Но в реалния живот това са празни приказки и правото принадлежи на по – силния, а победителите не ги съдят. Дадох ти достатъчно примери за това. А да седнеш точно пък страна като Съединените щати да ми я даваш за пример като някакъв морален стожер – хайде по – полека, не сме паднали от Луната да ни разказваш приказки от 1001 нощ за добрите американци.
  • 26 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Много забавни коментари прочетох. Явно, гладни студенти за да искарат някой лев с познания по история за 10 клас и литературни умения на деветокласник пишат откровени простотии тип " ...бе да кажа и аз". Наистина си заслужаваме бъдещето с такова поколение, което ще изгасне в соса на историята радвайки се на успехите или падения на други народи а нерадеещо за собствената си съдба.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания