Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 11:47 4 589 38

В Сърбия броят жертвите на бомбардировките

  • сърбия-
  • бомбардировки-
  • нато-
  • жертви-
  • александър вучич

Не съществува точен списък на всички жертви

В Сърбия броят жертвите на бомбардировките - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По инициатива на президента на Сърбия Александър Вучич скоро трябва да бъде сформирана комисия, която ще утвърди точния брой на убитите по време на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 г., пише вестник "Вечерне новости".

Идеята е комисията да започне работа на 24 март - годишнината от началото на бомбардировките. Тя ще бъде сформирана с решение на правителството на Сърбия, което ще осигури средства за нейната работа.

Две десетилетия след бомбардировките не съществува точен списък на всички жертви. Смята се, че от 24 март до 10 юни 1999 г. са загинали между 1 500 и 2 500 души, а около 6 000 са ранени. Техните имена обаче не са записани, нито е направена единна база данни. Засега се знае, че за 78 дни бомбардировки са загинали 79 деца и 754 служители на армията и полицията.

Ако се разглежда периодът от 1 януари 1998 г. до края на бомбардировките, са убити 1002 служители на армията и полицията. За 11 седмици ежедневни въздушни нападения НАТО е извършила 2 300 удара по тогавашна СР Югославия, включително с касетъчни бомби и бомби с обогатен уран, пише "Вечерне новости".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    35 13 Отговор
    Нямаше да е лошо да преброят и жертвите от геноцида срещу българското население в Западните покрайнини и Македония.

    Коментиран от #3

  • 2 Уди Кълвача

    43 7 Отговор
    Малка поправка бомбите са били с обеднен уран демократични калто ги наричаха соросоидите!
  • 3 Хензел

    22 24 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Ако е имало убиства са на съвеста на тия където вкараха Княжество България на страната на Германия през 1СВ и тия където писаха Ньойския договор после! Русофобите са виновни за това, че Западните покрайнини са останали в Сърбия!

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 4 сгдсггсгс

    13 8 Отговор
    срббе на врбе!
  • 5 Мехмед

    32 5 Отговор
    България даде коридор на НАТО да бомбят комшиите им от Сърбия!

    Коментиран от #6, #7, #16

  • 6 6937

    23 10 Отговор

    До коментар #5 от "Мехмед":

    Да ако бяха сърбите на наше място щяха да влезнат с армия за да ни ударят в гръб и да вземат още бг земи!

    Коментиран от #22

  • 7 Бесен язовец

    9 24 Отговор

    До коментар #5 от "Мехмед":

    И с право даде коридор.

    Коментиран от #8, #35

  • 8 onq s konq

    22 9 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен язовец":

    Предателите винаги дават коридор на грешните!
  • 9 Borislav Popov

    21 16 Отговор

    До коментар #3 от "Хензел":

    Не оправдавай сръбските убийци еййй, измекярино. Какво си ми запелтечил тук за Ньойския договор и русофобите ?? Ньойския договор ли е дал право на сръбските бандитизирани чети, да убиват жени, деца, старци и мирни жители, какво общо имат тук русофобите ?? Това, че сме ги изгубили тези земи, по една или друга причина, не дава право на сърбите да избиват българите по тези земи. Какво нещо сте това измекярите еййй, даже и убийците на българи сте готови да оправдаете, ако това го изискват мацковските ви опорки.
    Няма друго такова прдадно племе, като руските подлоги, няма.
  • 10 Рашка с чашка

    9 19 Отговор

    До коментар #3 от "Хензел":

    Ами разбира се другарю. А безродниците от БКП освен че искаха Пиринска Македония да дадат на Югославия /Сърбия, искаха и цялата страна да стане част от СССР!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Шумадийските свине

    6 18 Отговор
    Сега се сетиха да броят жертвите! Да не стане накрая да ги увеличат седморно както направиха техните руски ментори за жертвите през ВСВ, от 6 милиона на 42 милиона.

    Коментиран от #24

  • 12 Бай хой

    31 2 Отговор

    До коментар #10 от "Рашка с чашка":

    Това какво са искали комунистите отдавна е в историята. Фактите са че годините на комунизма са най спокойните и мирни в цялата Българска история. От шест и половина милиона селско и необразовано население се стига до почти девет милионно осигурено и образовано население от Българи. От нивото на национална катастрофа се изгради модерна и технологична държава. И сега благодарение на папагали като теб отново сме на прага на национална катастрофа заринати от нигерийски боклук и управлявани от Боко тиквата.

    Коментиран от #17, #20, #38

  • 13 Българин

    7 19 Отговор

    До коментар #3 от "Хензел":

    Русофоби няма бе путлераст!

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 14 Хензел

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Рашка с чашка":

    Пак не знаеш, Тито е искал Бслканска федерация със седалище централно в Белград защото е бил по приближен на Йосиф Сталин обаче Георги Димитров е казал, че не става и България е останала самостоятелна държава!

    Коментиран от #15, #18, #19

  • 15 Българин

    7 16 Отговор

    До коментар #14 от "Хензел":

    Стига руски фалшификации с българската история. Знаем, че русофилите сте най-големите българофоби и сърбомани.
  • 16 Рашка с чашка

    10 13 Отговор

    До коментар #5 от "Мехмед":

    Тези добри комшии са ни нападали при всяка паднала възможност. Още през 1396 в битката при Никопол християнските обединени войски надделяват над османците до момента в който сръбската тежка конница не удря християните в гръб. Сръбския крал Стефан се надявал че ще си подели България с османлиите. Така обаче загубил и Сърбия. При Съединението сърбите пак ни нападат без причина, надявали са се че това ще направят и турците защото руския цар е казал че няма да им пречи. Това води до разгрома на Сърбия в Сръбско-българската война. И после втората балканска война започва защото отказват да спазят договорите и окупират безспорната българска зона, примери за добро съседство много!
  • 17 Българин

    4 19 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Нигерийски боклук е манна небесна в сравнение с руския боклук в България.
  • 18 Рашка с чашка

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Хензел":

    Тито се е скарал със Сталин, това е причината да не предадем Пиринска Македония на сърбите, а Георги Димитров е бил съветски гражданин, нещо като губернатор на България.
  • 19 Borislav Popov

    5 10 Отговор

    До коментар #14 от "Хензел":

    Ти пък много знаеш, сякаш там си бил, скрий се бе утребко. От 9 кладенеца вода си готов да донесеш, само и само да оправдаеш сръбските убийци, които са уничтожавали мирно българско население. Продажник !
  • 20 Статистика

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    През 1989 година турците в България бяха 1.6 милиона души а общо в България имаше 9 милиона души. При преброяването през 2011г турците са 0.6 милиона души при 7 милиона население. От двата милиона души които са напуснали България поне един милион са турци или цигани мохамедани. От три, четири поколения насам българите имат средно по две деца. Голямата раждаемост през социализма се дължи на ромите, които през тези години са се увеличили пет пъти.
  • 21 Елен

    6 4 Отговор
    Не знам за какъв коридор пишете ,но със сигурност знам, че самолетите излитаха от американската база в Италия
  • 22 Барчо

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "6937":

    Ми ние що не го направихме? Ние винаги се продаваме евтино.

    Коментиран от #23, #31

  • 23 Borislav Popov

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Барчо":

    Ние не сме го направили, понеже не сме подъл народ като сърбите и ние тяхни земи не сме заграбвали и в гръб никога не сме ги нападали, както те ни нападнаха, кога се вдигна сръбско-българската война. А ти руско мекеренце, ако си се продал на някого евтино, говори само за себе си, а не за целия български народ. Ясно ли ти е ?

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Барчо

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Ние ли не сме предатели??? Кой предаде Левски на турците, кой уби Ботев, кой предаде датата на априлското въстание??? Ние предаваме сами себе си без да е нужно някой друг да го прави. А това че като седнат на масата на преговори нашите държавници не устояват интересите на България знаеш как се нарича. В повечето държави се наказва много строго, но тук предателството го наричат с думи като евроценности, потупване по рамото и т.н. А това да пуснеш да минат през въздушното ти пространство и да избият хиляди в съседите е точно подла и отвратителна постъпка. Направи си справка че ние сме били последния шанс да бомбандират сърбите. Никой друг не и е дал въздушното си пространство на американците. Това е американска военна операция, а не натовска.

    Коментиран от #26

  • 26 Borislav Popov

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "Барчо":

    Не сме предатели, нито Левски сме предавали, нито Ботев сме убивали, стига с тези малоумни простотии, насаждани все от такива продажни руски мекерета като теб. Стига с тия коридори, дето уж сме ги били давали на НАТО. Ти сериозно ли мислиш, че ние ако не им бяхме дали коридор, те нямаше да ги бомбят ? Този коридор няма нищо общо с предателството и подлоста, както ти измекярче, се опитваш да ни го поднесеш. Майни ги тия коридори, ти ми дай пример, кога ниие сме ги нападали сърбите в гръб, както те не веднъж са ни нападали и какви техни земии сме заграбвали ?? Ти не си българин бе, идиот, няма как българин да стои на амбразурата да защитава сърбите и да плюе по собствения си народ. Продажник си ти някакъв или си руско-сръбски мелес. Трол нещастен, ще гориш ти в ада, мусор.

    Коментиран от #27, #30, #34

  • 27 барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Нецензурните ди думички, които употребяваш непрекъснато не ми правят впечатление, защото не са за мен а са за такива като теб. Когато някой с ниска култура няма какво да каже, то казва точно това, което и ти. Н

    Коментиран от #28

  • 28 Borislav Popov

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "барчо":

    Тези думички са много слабо нецензурни за измекярин като теб, с
    гооолемо удоволствие бих употребил много по нецезнурни, но тогава ще ми изтъркат коментара и ти няма да можеш да ги прочетеш. Не се обиждай, но ти ги заслужаваш, такова рядко говно като теб, рядко се среща тук. На теб по ще ти отива да отидеш в някой сръбски форум и там да плюеш по българите, че били предатели и незнам си там какви още били, а сърбите са значи света вода ненапита. Ти между другото, така и нищо не каза по въпроса за подлите нападения на сърбите и не се изказа и за убитите от сръбските бандити, хиляди мирни български жители в Зпадните покрайнини и Македония.

    Коментиран от #29

  • 29 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Borislav Popov":

    интересно що си се писал с ЛАТИНИЦА ,баклук!!!В България си имаме АЗБУКА,ГРАМАТИКА,БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,ЛИТЕРАТУРА,НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО/все още/!!!!!!ДАЖЕ И НА ДРУГИ!!!!сме дали това!!!!!/не и на теб ,баклук/
  • 30 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    бе мани ги тия коридори!!!??????Кога сме ги нападали!!!???в гръб!!!>>>>А ТИ
  • 31 ТОЧКАТА

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Барчо":

    Бе ,барчо,за каква продажба /даже и ефтина// говориш????ТИ кога си виждал НАВЕДЕН,да му позволяват да се пазари?????,,,Че и да му платят!!!!!Та нали ,,сделката еф16 стана пред погледа ти!!!!!
  • 32 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор
    Сърбите ги бомбиха с ,,беден уран,,!!!!Така си правят богатите/на бедните/беден уран....на богатите/Япония/ богат уран!!!!!...ние май сме извън класацията бедни/карат ни директно само да плащаме!!!!!!нема нужда да ни бомбят!!!!
  • 33 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    да ви кажа ,че преди Колумб американците са живеели в Европа!!!...някъде в европа...ние нямаме нищо общо.
  • 34 Христо

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    1915 г. Кой ги удари в гръб, когато войските им бяха срещу Австро-Унгария.1941-1944 имахме ли окупационни войски в Сърбия? Какво са правили, някои неща не са за хвалба.

    Коментиран от #37

  • 35 Е га ти...

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен язовец":

    Е гати и правото.
    Те за туй никой не ни обича.
    Щото дупедавците,продажниците,фурнаджииските лопати, лизачите никой не ги обича.
  • 36 Гринго

    2 0 Отговор
    Сърбите ще ни го върнат.Дадохме коридор
    на янките за бомбардировки.
  • 37 Сърбин

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Христо":

    Евала Христо, ударихме едни другите в гръб не спорим. Но от войните никой добро не е видял. Но като са ни държавници малки хора а народът тъп, така ще става. Тъпи бяхме, тъпи ще си останем. С изключение на умните ни глави, които си отиват ваф по-добри страни, не мислят за войни.
  • 38 БГаньо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Е, ама това го разправяй на такива, които не са пробвали "прелестите" на онези "прекрасни, мирни и спокойни" години. Години на неправда, не тероро, на страх, на тотална принуда и несвобода. Но за тези, за които свободата е празна дума и не знаят за какво служи, след като не може да се яде, тези мрачни 45 години са най-светлите в историята ни. Медведев много добре формулира принципа сега и тогава - ако слушате, ще има ток! И тогава беше така - ако слушате, ще има по малко за всеки, като паритата ше решава за кой колко и ще бъде права, когато съгреши дори!.
Новини по държави: