Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 16:30 2 256 5

Замърсяването на въздуха струва по $8 милиарда дневно

  • въздух-
  • замърсяване-
  • милиарди-
  • здраве

4,2 млн. смъртни случая годишно са свързани със замърсяване на въздуха

Замърсяването на въздуха струва по $8 милиарда дневно - 1
Снимка: Shutterstock

Глобалната стойност на замърсяването на въздуха от фосилни горива е 8 млрд. долара на ден, съобщи днес неправителствена изследователска организация, предаде AFP.

Докладът на Центъра за изследвания в енергетиката и чистия въздух (CREA) и на „Грийнпийс Югоизточна Азия“ е първият, който дава подобна оценка, най-вече за замърсяването от петрол, газ и въглища, предаде БНР.

„Разкрихме, че континентален Китай, САЩ и Индия понасят най-големи щети в света от замърсяване на въздуха, по-специално при изгаряне на петрол, газ и въглища“, се казва в доклада. Частиците, отделяни при използване на фосилни горива, са виновни за 4,5 млн. случая на преждевременна смърт годишно в целия свят, включително 1,8 млн. в Китай и 1 млн. в Индия, посочват изследователите.

Новите данни са в съответствие с тези на Световната здравна организация, според което 4,2 млн. смъртни случая годишно са свързани със замърсяване на въздуха, най-вече от сърдечни болести, удари, рак на белия дроб и респираторни инфекции при деца. Според доклада глобалните щети за 2018 г. от замърсяването на въздуха възлизат на 2,9 трилиона долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mito

    10 3 Отговор
    Колите им виновни а боклука, че и тръгнали да проверяват по пътищата милиционерчетата ....
  • 2 бай онзи

    5 5 Отговор
    да бе, ама с такава убеденост и сигурност го казват че точно от това са предизвикани сърдечните болести, ударите и рака чееее... нали разбираш... еко-джендърско-либерастки простотии от войнствени грийн-психари и социопати - ако могат да живеят в пещерите и да се хранят с чиста вода ще им е най-добре
  • 3 гост

    6 2 Отговор
    Докато го смятат в долари, а не в човешки животи онези ще си печатат, други ще печелят като ни тровят а ние ще мрем като мухи
  • 4 Радо

    2 3 Отговор
    Думата "долар" трябва да се забрани да се използва от всички хора в ЕС и Азия.
  • 5 Решението

    5 2 Отговор
    Спирането на демократичния капитализъм ще реши всички замърсения на въздух, вода и почва. Ще реши проблемите с прганизираната престъпност и корупция. Ще реши проблемите на бедността и прекомерната раждаемост. Ще запази огромни количества суровини, които сега се прахосват. Лошото е, че САЩ се управлява от дяволопоклонници, а те искат разруха на обществото и планетата, затова подкрепят демократичния капитализъм. Няма САЩ, няма проблем!!!