13 Февруари, 2020 10:48 3 314 11

СЗО: Коронавирусът е по-страшен от тероризъм

  • коронавирус-
  • вирус-
  • китай-
  • сзо-
  • тедрос гебрейесус-
  • световна здравна организация

Той е най-опасният враг, който можем да си представим, заяви директорът Тедрос Гебрейесус

СЗО: Коронавирусът е по-страшен от тероризъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Избухването на епидемията от новия коронавирус е най-големият враг на човечеството и е по-страшна глобална заплаха дори от тероризма, обяви Световната здравна организация. Тя предупреди, че заразата може да коси хората в продължение на повече от година, а надеждата е ваксина да бъде открита най-рано след 18 месеца.

“Честно казано, вирусът е способен да създаде по-голямо политическо, социално или икономическо сътресение от която и да било терористична атака. Той е най-опасният враг, който можем да си представим”, заяви директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Ден по-рано топвирусологът на Хонконг заплаши, че ако методите на предпазване се провалят, COVID-19, както кръстиха вируса, може да зарази от 60 до 80% от световното население.

Смъртните случаи в Китай станаха 1115, а заразените вече са близо 45 хиляди. Пекин твърди обаче, че процентът на заразените през последната седмица е спаднал с 48,2%.

Турски студент, завърнал се скоро от КНР, се оказа отрицателен за заразата. Турция се похвали също така, че е разработила нов тест, който установява наличието на вируса много по-бързо - от 90 до 120 минути. Досегашните проби излизаха за около денонощие.

Отхвърлен бе и съмнителен случай с китайски гражданин в Атина. Китайската компания “Еър Чайна” пък обяви, че спира полетите си до Атина за един месец от съображения за сигурност.

В същото време здравен работник от западния румънски град Решица, който е работил в Германия и е бил в контакт с четирима заразени с коронавирус, е приет в болница със симптоми, специфични за новата зараза.

СЗО: Коронавирусът е по-страшен от тероризъм

Властите в Камбоджа пък разрешиха на круизен кораб да акостира на нейния бряг. Той бил връщан от 5 държави заради съмнения, че на борда има болни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсия

    21 0 Отговор
    Коронавирусът си е чист тероризъм, биологично оръжие за обслужване на големи интереси.

    Коментиран от #6

  • 2 ВИС-2

    4 10 Отговор
    Жоро Илиев е български юнак и пирински орел.
  • 3 Поживял

    28 1 Отговор
    Бая годинки съм на тоя свят и до сега нити веднъж не съм чул за появяването на нов, животински/растителн вид.
    Само за нови и нови вируси чувам.
    Аджеба, от де се ПОЯВЯВАТ тия вирус и бе? Да не ги докарват с космически кораби от Мъглявината Андромеда?
    Май "зомби-апокалиптичните" филми на холивуд, дето от години ги бълват един след друг не са научна фантастика а просто са ни обяснявали какво са ни намислили "там едни хора"?
  • 4 Немска баня

    4 1 Отговор
    Ейджънт Ориндж или невидим ейджънт, изборът е ваш.
  • 5 Made in USA

    20 2 Отговор
    Коронавирусът е биологично оръжие, създадено в лабораторни условия от САЩ, за да тероризират китайския народ заради преверса на Китай в икономическата война между двете държави!
  • 6 ЗНАЕЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Диверсия":

    Д-р Франсис Бойл, който изготви националното законодателство за прилагане на Конвенцията за биологичните оръжия, известен като Закона за борба с тероризма на биологичните оръжия от 1989 г., одобрен единодушно от двете палати на Конгреса на САЩ и подписан от закона от президента Джордж Х. В. Буш каза, че този коронавирус е биологично оръжие.
    https://youtu.be/TsyujjitOFM
  • 7 Сух

    3 0 Отговор
    Ние имаме ли кризисни сгради пригодени да приемат болни от корона вируса? Ще стане, както зимно време все ни заварва зимата неподготвени. Проблема е, че нямаме капацитета да се справим с такава епидемия. Дори липсата на медицински лица, ще ни е най-малкия проблем тогава. Китай се задъхва какво да очакваме да стане в Бг.. Нашите пишмян управляващи пак гледат като пукъли и не предприемат нищо съществено за избягването на коронавируса . Ама нали някви български лекарчета се изказаха, че шанса бил нулев(дори при изнесените сведения, че не се знае принципа на пренасяне и зараза с вируса) да стигне в бг, това приказва за некомпетентност на поставените лица да се справят с каквото и да е било. ЗАТВАРЯЙТЕ ГРАНИЦИТЕ! КОЙ КЪДЕ Е БИЛ ТАМ ДА ОСТАВА ДО НОРМАЛИЗИРАНЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО!!!
  • 8 Ели

    4 3 Отговор
    Комунизма също, и защо точно в Китай се появи корона вируса защото са атеисти комунисти и господ ги наказва.
  • 9 Путин

    3 1 Отговор
    Китай се самоосакати.
  • 10 То ще стане ясно

    2 0 Отговор
    кой е най-големия терорист, ама колко народ ще даде фира, не е ясно
  • 11 американски приятелски вирус

    1 1 Отговор
    Да видим какво ще пуснат следващия път на поредния им неудобен.Злото по света идва винаги от едно и също място.
Новини по държави: