Last news in Fakti

13 Февруари, 2020 11:55 828 2

Кметове искат от ЕС пряк достъп до парите за климата

  • климат-
  • ес-
  • глобално затопляне-
  • климатични промени

Европейската комисия планира до 2050 г. ЕС да бъде въглеродно неутрален по отношение на климата

Кметове искат от ЕС пряк достъп до парите за климата - 1
Снимка: Shutterstock

Големи европейски градове искат от Европейския съюз директен достъп до фондовете в следващия многогодишен бюджет на блока, за да му помогнат да постигне целта си за нулеви въглеродни емисии до 2050 г., предаде Ройтерс.

Кметовете на 15 големи европейски града казаха на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че могат да действат по-бързо отколкото националните правителства и са по-малко ограничени от натиск от страна на индустрията, работеща с изкопаеми горива.

"Борбата с климатичните промени ще бъде спечелена или загубена в градовете", заявиха кметовете на Братислава, Будапеща, Прага, Варшава, Берлин, Виена, Хага, Атина, Рига, Вилнюс, Талин, Франкфурт, Кошице, Милано и Страсбург.

Почти три четвърти от европейците живеят в градски зони, които сега получават средства от ЕС чрез националните правителства, действащи като посредници, най-вече от така наречените кохезионни фондове, целящи да изравнят условията за живот в блока, съставен от 27 държави членки.

"Призоваваме европейските институции да признаят ключовата роля на градовете и градските зони за осъществяването на стратегическите цели на политиката за климата и да отпуснат европейски фондове, които да бъдат с пряк достъп и приспособени за градовете, за гарантиране на изпълнението на тези цели", се казва в писмото.

Натискът от миньори и от захранвания от въглища енергиен сектор е силен в централноевропейски страни като Полша и Германия. Но някои кметове, които са от опозиционни на централните правителства партии, например във Варшава, Будапеща и Прага, са изправени и пред политически проблеми, свързани със сътрудничеството с националните власти.

Европейската комисия иска до 2050 г. ЕС да бъде въглеродно неутрален по отношение на климата.

Лидерите на ЕС ще обсъждат бюджета на блока за 2021-2027 г. на специална среща на върха на 20 февруари, но преговорите по детайлите вероятно ще продължат до по-късно тази година. Според сегашния план ЕС иска да отдели 250 милиарда евро за бора с климатичните промени, основно чрез намаляване на емисиите въглероден диоксид в промишлеността, земеделието, енергетиката и транспорта.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    1 0 Отговор
    Ако дадете и на българските "Отиде коньо у барата".
  • 2 SexCrime

    2 0 Отговор
    Жалко че съм се родил в Българя. А аз исках да се родя някъде в по развитите страни. Защото тука управляващите са крадци и на тези млади години не ми се работи като роб за африканска заплата. И скоро заминавам завинаги и няма да се връщам
Новини по държави: