Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 09:47 1 733 9

Температурен рекорд в Антарктида

  • антарктида-
  • рекорд-
  • температура-
  • градуси

През февруари в Антарктида е регистриран температурен рекорд

Температурен рекорд в Антарктида - 1
Снимка: Shutterstock

Изминалият месец е бил най-топлият януари, откакто се води статистика, съобщиха учени от Националната администрация на САЩ за океаните и атмосферата, предаде БНР.

Данните сочат, че температурите са превишили с градус и 14 стотни средните за XX век. Отчетено е намаляване на ледената покривка над Северния ледовит океан с 5,3 процента под средната за последните 30 години. Същата тенденция се наблюдава и за снежната покривка в Северното полукълбо.

През февруари в Антарктида е регистриран температурен рекорд от 20,75 градуса по Целзий, като за пръв път е надхвърлен прагът от 20 градуса, съобщи бразилски учен, цитиран от AFP.

Рекордната температура е измерена на 9 февруари на остров Сиймур, известен и под името Марамбио, обясни ученият Карлос Шефер, като същевременно подчерта, че тези данни "не са валидни за тенденция към климатична промяна". "Това е просто знак, че в този район се случва нещо различно", каза Шефер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 3 Отговор
    Правилно казва човека, че не е знак за климатични промени, защото 2018 г. беше измерена рекордно ниска температура от - 98 градуса по Целзий, което е с цели 7 градуса разлика от предишния рекорд.

    Коментиран от #2

  • 2 ДДРОнег

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Нали казват, че "глобалното затопляне" не е точно затопляне, ами точно такива екстремни температури - студени зими и горещи лета ?!
    Макар че нашата зима стана просто по-студена пролет ...

    Коментиран от #5

  • 3 Supermag

    0 2 Отговор
    http://www.supermag.bg/ онлайн супермаркет
  • 4 Ники

    8 3 Отговор
    Много от големите учени .. като Стивън Хокинг .. се присмиват на глобалното затопляне ... Планетата си има цикли .. от милиони години става ту студена ту топла .. много преди да се появят хората .. тия рекорди са много от относителни понякога може да се случи по топъл месец дуг път е студен ... така е .... има хора дето си имат причини да всяват смут обаче ...
  • 5 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДДРОнег":

    Точно това е огромната лъжа. По тази логика може да се казва Глобално застудяване. Ако се засилват екстремностите ще се казва Глобално амплитудяване. Изобщо всичко е само за пари.
  • 6 Казват че ако се разтопи ледът

    2 0 Отговор
    световния океан ще се покачи с 60 метра! Някой може ли да ми каже колко широк ще стане Босфора след това? И новото летище на Турция, на колко метра ще е под водата! Очаквам само сериозни отговори!

    Коментиран от #9

  • 7 Учен

    4 3 Отговор
    Глобално затопляне има и се дължи на немските барутници Мерцедес и Гоуф.Доказано е научно.
  • 8 Шабан

    0 0 Отговор
    Докато не се озапти алчността и ненаситността на християните превърнали планетата в концлагер, живата природа и майката Земя бял ден няма да видят! Просто тези зомбирани мутанти трябва да се озаптят!
  • 9 Шабан

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Казват че ако се разтопи ледът":

    Що си се разтревожил за тюркието, нашият корен е плодовит и винаги ще се намери поне един да оцелее, ако ще и 100 метра да се покачи световният океан! Ами ти, тих селективен убиецо дето от тирания и алчност хора не остави по-тези географски ширини, ти как ще оцелееш! И то при тези нормални условия, да не говорим за апокалипсис какъвто ти се мандахерца из тиквата проста! Аааа???