Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 18:30 1 866 23

Берлин: САЩ, Китай и Русия правят света по-опасен

  • германия-
  • франк-валтер щайнмайер-
  • сащ

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нападна индиректно американския си колега Доналд Тръмп

Берлин: САЩ, Китай и Русия правят света по-опасен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският президент нападна индиректно американския си колега Доналд Тръмп днес, обвинявайки САЩ, Китай и Русия, че разпалват глобално недоверие и несигурност със "своето състезание на великите сили", криеща заплаха от възможна нова надпревара в ядреното въоръжаване, предаде Ройтерс.

Във встъпителното си слово на годишната конференция по сигурността в Мюнхен германският президент Франк-Валтер Щайнмайер порица подхода на трите големи сили в международните отношения и, без да назовава Тръмп, изрази несъгласие с обещанието му "да направи Америка отново велика".

"Отново велики" - дори за сметка на съседите и партньорите", заяви саркастично Щайнмайер.

Като външен министър през 2014 г. социалдемократът Щайнмайер изигра основна роля за т. нар. "Мюнхенски консенсус", когато германското ръководство обяви, че Берлин е готов да поеме по-голяма отговорност в международните отношения.

Щайнмайер изтъкна тази позиция и днес, като преди това изрази недоволство от външнополитическия подход на Русия, Китай и САЩ.

Русия е върнала военната сила и насилствената промяна на границите на европейския континент като средство в политиката, каза той в речта при откриването на конференцията. Китай приема международното право само избирателно, тогава, когато то не противоречи на интересите му, а нашият най-близък съюзник - САЩ, при сегашното администрация отхвърля идеята за международна общност, добави той.Резултатът е повече недоверие, повече въоръжаване, по-малко сигурност, целия път към нова надпревара в ядреното въоръжаване.

В отговор Германия трябва да повиши разходите си за отбрана, за да допринесе в по-голяма степен за европейската сигурност и да запази съюза си със САЩ, заяви Щайнмайер, признавайки, че американските интереси се отдръпват от Европа и се насочват към Азия. Европа, добави Щайнмайер, "трябва да намери свой баланс с Китай между засилващата се конкуренция между системите и нуждата от сътрудничество".

Той призова и за европейска политика по отношение на Русия, "която да не се свежда само до осъждащи изявления и санкции".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я виж

    34 4 Отговор
    Ко?САЩ да правят света по опасен със своята демократична алчност?Никога.Те само желаят да притежават всеки и всичко на всяка цена.И всяка проява на алчност и погазване на закони е демократична проява и в националните интереси на САЩ.
  • 2 ismail

    18 2 Отговор
    mnogo tocno kazano
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    16 8 Отговор
    А Германия никога не се е случило да направи света опасен, НИКОГА!?
  • 4 Бай хой

    17 2 Отговор
    Браво гер Щайнмайер. Га фана магариту за петия крак позна че е мъжко.
  • 5 Двуличните демократи

    14 2 Отговор
    Гади ми се от предишните колонизатори, потъпкващи Африканци, Индийци, Индианци избиващи ги и поробващи ги, крали ресурси от тях та и до ден днешен имат колонии и Германци и те са били от тези колонизатори, облагодетелстващи се. Пък сега, колонизират нас и държавици с монополите си. За това германия има излишък в бюджета от милярди евро годишно, защото яха еи такива баламурници, като Българите с монополите си. За това Англичаните, еразбраха, че не им излиза сметката да са в Европейския саюз и последва Отделяне. Но това не е нищо наще политици без да питат народа нарушиха суверенитета му и приеха закона СЕТА даващ право да съди в международен съд България, ако откажем западна фирма да добива ресурси. Разбраха, западняците, че неможе само с войни и уж сеене на демокрацията да цоцат дадена държава и измислиха поредната заобикалка закона СЕТА. Е народеца си мълчи, опитаха в Гърция да го прокарат, ама Гърците казаха, че ще срутят парламента, ако се наложи, там обществото е будно не като тука заспита.

    Коментиран от #9, #11

  • 6 И кое е великото?

    9 5 Отговор
    Велики са щот имат оръжие за масово поразяване? САЩ нито имат модерно здравеопазване, нито модерни материали, нито модерен транспорт, нито модерно строителство, нито нищо модерно, че да се наричат Велика Сила. Да не говорим за Китай и още повече за Русия, която е най-зле от трите. Това са едни пропаднали държави, ръководени от дегенерати, които си мислят, че бомбите ги правят велики. Големите държави трябва да бъдат унищожени, като в тоя списък влизат и немски фашисти и английските садисти

    Коментиран от #19

  • 7 Госあ

    5 0 Отговор
    Така е,Берлин-Рим-Токио и Париж на Виши 😄
  • 8 така така

    6 1 Отговор
    ПУТИН ТРЯБВА ДА ГО ЗАКОПАЕ ТОЗИ УРУНГЕЛ.
  • 9 Марин

    0 9 Отговор

    До коментар #5 от "Двуличните демократи":

    Закона Сета ще привлече богати фирми в България а бедните българи имат нужда от капитали. Страната има ресурси а корпорацията технология и пари. Какво по добре от това? Омръзна ми от разбирачи, като теб!!!

    Коментиран от #13

  • 10 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    Бе къф СЪЮЗ със щатите имате вие бе!????Нъл сте пета дупка на гайдата,КОЛОНИЯ!!!!!И Тръмп замеря Меркел с бонбони на Г20!!!!Също като назе...Къф СЪЮЗ БЪЛНУВАШ!!!!!
  • 11 боцмана

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Двуличните демократи":

    Точно защото Германия е нямала колонии е една от причините за втората световна война.
  • 12 няма грешка

    4 0 Отговор
    Този свят върви към края си с бодра крачка, вярно е записаното в Библията преди 2000 години. Единствено което може да направи човек е да се покае за греховете си. И НАКРАЯ КОЙТО ПРИЗОВЕ ГОСПОДНЕТО ИМЕ ЩЕ СЕ СПАСИ.
  • 13 Бай хой

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Марин":

    Богатите фирми направо ще се изпотрепят да идват при нигерийския боклук в страната без електричество с прескъп втечнен газ и шампионска корупция. А и една тиква наркотрафикант за капак.

    Коментиран от #14

  • 14 Николов

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Тва са корпоративни фирми като шел, шеврон. Дънди къде копае злато и още много такива, който търсят ресурси. България има много руда плюс втечнен газ. И с този закон ако България им откаже добив те я съдят за милиони и милярди пред международен съд България е длъжна да плати, защото е приела закона. Дънди прешанс как плаща мижави такси, и изнася печалбата в Канада. А и тези фирми печелят от много по бедни държави от България, така че не издиряват.
  • 15 Гост

    1 3 Отговор
    А ПОМНИТЕ ЛИ КАК НИ ЦАКАХА РУСНАЦИТЕ С ДОГОВОРЕН НАЙ-СКЪП ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ?

    Антон Тодоров - 4 часа ·

    Това трябва да е водеща новина - рекордно ниски цени на газа! За съжаление мисля, че повечето медии ще я подминат!

    "Газов хъб Балкан" обяви, че в сегмента "В рамките на деня" е постигната цена 36.10 лв. за мегаватчас. Тази стойност е с 18% по-ниска от определената за момента от енергийния регулатор. Сходна цена е постигната като средна стойност за седмицата в сегмента "Ден напред" - 36.05 лева за мегаватчас. В постигнатите цени са включени и разходите за достъп и пренос до виртуална търговска точка. Ръководството на хъба посочва и че към 12 ч. на обяд са изтъргувани рекордни за борсата количества - 2 млн. куб. м.
  • 16 ВОЛЕН ФИДЕРОВ

    1 0 Отговор
    ША САБУДИМ ХИТЛА,ТОЙ ША ГИ ОПРАВИ!
  • 17 СотероПедросо

    2 2 Отговор
    Измекярин,изпълняват заповедите на умрелият им дявол,фюрера.На немец не вярвам,убийци на народи
  • 18 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    За Китай и Русия знаем от Западните демократични медии, че правят света по - опасен. Изненадващо е, че вече и Америка е в групичката на световните хулигани. Крайно време е Германия да си създаде своя армия.За всеки случай, някак е нелогично да разчита за своята безопасност на САЩ, които също правят света по-опасен.
  • 19 Румяна Костова

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "И кое е великото?":

    Чакаме да ни отговорите кой ще унищожи изброените от Вас големи ядрени държави? Импотентните чиновници от Брюксел? Или имате някоя по-оригинална идея?

    Коментиран от #21

  • 20 Факт!

    2 1 Отговор
    Германия дето насра европа да не зяе много.
  • 21 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    Трябваше по добра координация между Берлин и Токио. първо расия и после сащ и Англия.
  • 22 Дада

    1 6 Отговор
    Русия и Китай да, но САЩ правят света сигурен. Ако не е САЩ досега да сме станали втори Донбас-война, глад, мизерия.
  • 23 Age

    0 0 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел.
Новини по държави: