Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 18:56 7 494 42

Светът се въоръжава като за последно

  • оръжие-
  • въоръжаване-
  • ракети

Военните разходи в глобален мащаб са нараснали рязко през последната година

Светът се въоръжава като за последно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военните разходи в света през 2019 г. са отчели най-голямо повишение за последните десет години на фона на нарастващото съперничество между великите сили и надпреварата за нови военни технологии, констатира доклад на британския Международен институт за стратегически изследвания, представен при откриването на Конференцията по сигурността в Мюнхен, предаде Франс прес.

Според доклада увеличението е с общо 4 процента. "Тези разходи нараснаха с излизането на икономиките от финансовата криза и под въздействието на обостреното възприятие на заплахите", се констатира в документа.

Краят на договора за ракетите със среден и по-малък обсег и потенциалният риск и т.нар. договор Нов Старт за междуконтиненталните ядрени оръжия да приключи през 2021 г. разтърсиха международния ред, наложен след края на Студената война, също както и възходът на Китай и серията от регионални кризи, от Украйна до Либия, се посочва в документа.

В този контекст двата най-големи военни бюджета в света - на САЩ (685 милиарда долара) и на Китай (181 милиарда долара) продължават да се увеличават. През миналата година и двата са нараснали с 6,6 процента в сравнение с 2018 г. Само американските разходи за отбраната са нараснали с 53,4 милиарда долара. Това го нарежда на седмо място в света, след Саудитска Арабия (трета), Русия (четвърта), Индия (пета) и Великобритания (шеста), но преди Франция (осма), Япония (девета) и Германия (десета).

"В Европа опасенията, свързани с Русия, продължават да подхранват нарастването на разходите с 4,2 процента в сравнение с 2018 г.", отбелязва докладът.

Масовото и ускорено разрастване на китайския военен капацитет - междуконтинентални балистични ракети DF-41, които биха могли да поразят САЩ, изтребители J-20A, ракети, дронове и др, е голям източник на безпокойство за САЩ, както и за техните тихоокеански партньори.

Китай, подобно на Русия, се впусна в разработването на хиперзвукови оръжия, способни да заобиколят противоракетната отбрана на противника.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щирлиц

    29 54 Отговор
    Ама руските са най хубави ,защото са анимационни .

    Коментиран от #2, #3, #10, #16, #23

  • 2 Трепач

    42 17 Отговор

    До коментар #1 от "Щирлиц":

    Смени това име и спри наркотика иначе ако те намеря щети изкореня зъбите с клещите наживо и щети спукам главата от ритници

    Коментиран от #4, #7, #30, #42

  • 3 Да ама

    54 6 Отговор

    До коментар #1 от "Щирлиц":

    Абе, ако бяха анимации до сега да са я демократизирали. Русия е държавата с най много полезни ресурси в Света, не биха я пропуснали, ама знаят, че ще боли после и за тва седят на страна. И само се надат на санкциите.

    Коментиран от #13

  • 4 Емил

    12 29 Отговор

    До коментар #2 от "Трепач":

    Еба ти правописа! Ти циганин ли си или си просто русофилистик?!
  • 5 Дед Мороз

    37 5 Отговор
    И ние се въоражихме с виртуални самолети за 2.2 милиарда!

    Коментиран от #11

  • 6 боцмана

    25 3 Отговор
    Ако направим една сметка за разходите направени за военния бюджет на глава от населението , всички ще ни дишат във врата.
  • 7 Щирлиц

    13 15 Отговор

    До коментар #2 от "Трепач":

    Еееее ама ти си много смел зад клавиатурата БРАВО !!!!
  • 8 СотероПедросо

    6 2 Отговор
    Докато съществува Маниту-Джеронимо,светът ще е в опасност.да го знаете
  • 9 волен фидеров

    4 4 Отговор
    Гладни бедни онеправдани от цял свят,да озъптим богатите!Те ни превърнаха в новите роби!Да строшим оковите и да им вземем парите!Пролетари от цел свет,саединете се да преразпределим благата!Стига експлатация стига мизерия!Да им покажем комунизъм и капитализъм в действие,че не изтребват с глад болести и мизерия!Кви българе сме га немоем спретнем едни пълнени чушки шкембе чорба и телешко варено,да неговорим за агнешко мешана скара и добра ракия!Ядем фъшкий серем фашкий пием ментета одим голи боси гладни жадни за капак и куровирус ни пуснаа че спино го колтивирахме,седнеш в кръчма немое чадиш та да им е чист въздуха..сбереш за колица немое е караш от алчни глоби данъци такси за тунджата се едно кръв даваш одиш по улицата ошашавен с 2кинта в джоба гледаш звериш се немое купиш!Е БРАТЯ ПОДТИСНАТИ ИКОНОМИЧЕСКИ РОБЕ,ЖИВОТ ЛИ Е ТОВА!ОШАШАВИХА ДЕЦАТА,ПОБЪРКАА И БАБИТЕ И ГА ГЛЕДАШ ЦЕЛАТА КАРТИНКА НЕМОЕ ДИГНЕШ И ПАРЛАМАРКАТА!Е ЩО ДА ЖИВЕЕМ И ТУЙ ЖИВОТ ЛИ Е!ДА РАЗВЕЕМ ЗНАМЕНАТА ДА ИМ СВИЕМЕ СЪРМАТА,БОЙЧЕ ЦАР ДА ИЗБЕРЕМЕ,ХЕРЦОГ РАДЕВ ША ПРОИЗВЕДЕМЕ,И ША ЖИВЕЕМЕ БОГАТО КАТ ПИРАТИТЕ В МОНАКО И НА ТУРКИТЕ ДОРИ ША ОТПУСКАМЕ ПАРИ!ТРЪМП МИ ТРЕТИ БРАТОВЧЕД СНЕГО ША ДЕЛИМ КЪСМЕТ,ПУТИН ТИХО ДА СЕДИ ТА ГАЗТА ДА НЕ ГОРИ...И АКО ОБИЖДА ПАК НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД ША ПОБИЕМЕ БАЙРАК,РУСНАЦИТЕ ДА ОТЪРВЕМ ТОЗ ПЪТ НИЙ ОТ РОБСКИЯТ ЯРЕМ!ТУРЦИЯ Е ВЕЧЕ НАША В СИРИЯ ША БИЕМ КРАК ША ЗАВЗЕМЕМ И БАГДАТ!ГРАНИЦИТЕ НАШИ СТАРИ ДА РАЗШИРИМЕ ДРУГАРИ,ТА ША ПЛИСКАМЕ ДУПЕТА ТОЯ ПЪТ НА 5-МОРЕТА,ША ДОСТИГНЕМ И

    Коментиран от #19, #22

  • 10 IDIL

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Щирлиц":

    Те сигурно и турците са тъпи и прости като теб и затова си купиха анимациони ракети ц 400 а америте от страх ореваха целия свят,защо ли толкова се плашат от тия руски анимации..., а и доста държави се натискат да ги купуват
  • 11 Рошко

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дед Мороз":

    Ние ще сме статисти и косвени жертви има ли кравари ще сме само мишена, то един Прометей ни стига горда Стара планина ще стане равнина

    Коментиран от #14

  • 12 Баце

    8 1 Отговор
    То за това инсталираха бай Дончо, за да раздвижи пазара. Е успял е, но още може, капитализЪма е ненаситен. Само бой го озаптява.
  • 13 Голем смях

    5 12 Отговор

    До коментар #3 от "Да ама":

    И кой ще храни ватенките като ги демократизират?По е лесно да сложат един никаквец като Путин на власт,да съсипе Русия и да и купуват ресурсите на цени каквито си искат.Борсите са затова.Без война.Сваляш цените на петрола и ги нагъзваш.Само малоумен може да си помесли,че някой ще завладява Русия,ще окупира тези огромни територии,ще храни населението и ,ще ги превърне в роби и ще ги вкара в рудниците да работят .А после ще транспортира ..богатствата с кораби до ...САЩ.Що за тъпизми.И без това Русия живее от продажба на ресурси.Не са казали ,не са я смазали.Пред Запада Русия е една въшка с мижавата си икономика и военен бюджет.Тя да мисли за Китай,че скоро ще почука на портите на Европа за помощ.Той Путлер няма да е вечен.

    Коментиран от #15, #18, #21

  • 14 Синдикато на селските млекопроизводители

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    Моли се това да го не прочете некой, млекар сиренар или кравар от Пернишко особено и да ти сменат физиономията с по-убава, а в следващите две години да се храниш само с пресно и кисело млеко в гипсово корито без зъби и чак на третата да можеш да произнесеш думата ‘’кравар’’ като обида към противниците ти!! Да не станеш целия на мишени ??
  • 15 Кво се напиняш

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Ти го остави храненето, да не би да прехраниха Ирак и Либия, Камбоджа и Виетнам не нали. Но въпроса, е че можаха да пипкат ресурси от тези държави също с голямо население, и територии бес последствия.Руснаците са в Г20 бе тоест сред най развитите държави в света наравно в клуба с Австралия. И тва да ти не е България с монополите и закона Сета който, ако не дадеш на западна фирма да копае те съдят чрез този закон и плащаш неустойки. Така, че първо си погледни собствената държава и тогава се плюнчи. Но вярно, че повечето Българи, са като теб професори по всичкология и много разбират нещата но видиш ли политиците все ги късат на изпитите. Ако впрегнете тази енергия в будно гражданско общество, вместо само да мрънкате по форуми равни няма да имате, ама надали.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Барчо

    8 1 Отговор
    Русия през последните години всяка година намалява военния си бюджет. Всички останали държави го повишават неимоверно. Миналата година военния бюджет на САЩ беше десетократно по-висок от този на Русия. Само на САЩ. А колко е в сравнение този на НАТО, САЩ и Франция с този на Русия???? И пак САЩ непрекъснато дрънкат че руснаците са голяма опасност за НАТО. Толкова голяма, че е задължително да се увеличава още повече военните бюджети, а в същото време Русия ги намалява. Новия военен бюджет на САЩ от миналата година и тази е увеличен с около 30%, което до сега не е било. Дето се вика май има нещо гнило не само в Дания!!!
  • 18 Румяна Костова

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Барак Обама имаше едно изказване преди време, че Русия е регионална държава с унищена икономика. Та, ,, никаквецът "-Путин успя да докара сериозни главоболия на американците. И вече никой не говори за Русия, че е регионална държава без значение, тя е един от главните световни играчи. Поредната заслуга на Путин,въореки че начетени Обамовци я бяха вече от писали.

    Коментиран от #24, #37

  • 19 Барчо

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "волен фидеров":

    Дааааа! Попрочетох написаното и със сигурност е така. Само че това няма как да стане. Трябваше да се мисли на 10.11.1989 г. Тогава не трябваше да скачат по площадите и да се правят на революционери. На народа беше обещан "безплатен обяд" и той се хвана като последния глупендер. На народа му обещаха да му подарят абсолютно всички фабрики, заводи, търговски дружества,ТКЗСетата и той да стане частен собственик. Обещаха му че хем ще работи в заводите и ще взема заплата, хем ще взема и дивиденти. Да се качи от Трабант минимум на нов Мерцедес. От всичко единствено вярното е, че народа се качи на изхвърлените мерцедеси от западняците. Народа беше свикнал на "безплатния обяд" по времето на соца, въпреки че не беше съвсем безплатен. Имаше си цена, но тя не водеше до обезлюдяването на България. Сега обаче този "безплатен обяд" доведе до това от 9 милиона живущи на територията ни сега да са 4.5 милиона. По тази причина народа е стадо овце и върви натам, дето го поведе овчаря. Сега даже и овчар няма. Сега има само овчарски кучета, които са подкарали стадото. За съжаление не към кошарата, а към кланицата.

    Коментиран от #31

  • 20 бай Шиле

    6 3 Отговор
    Българи юнаци! И ние сме с два и половина милиарда в класацията.Готвят се още два за танкове.С осем самолета и десет танка ще разкажем играта на Русия,Турция и Горна Волта.Е те така.

    Коментиран от #25

  • 21 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    А, де, сваляш цените на петрола, правиш подарък на китайците, които са да ти главната икономическа заплаха. Така че, Големи Смях, тук освен весело настроение, трябва и малко мозък. Задачата не е съвсем проста.
  • 22 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "волен фидеров":

    И как си го представяш "да озъптим богатите"??? Богат се става само с кражба. Много богат се става когато богатите крадци работят за много богатия. Най-богат се става когато не само много богатия работи за теб, но и държавата. И как ще озъптиш богатите, че нещо не е ясно от писаното. Или само си написал един зле подреден лозунг, като си посочил резултата от капитализма у нас. А за коронавируса не се притеснявай. Той утепва само жълтата раса, щото така е направен. Това е фактологията по статистика. Кой го е пуснал там в Китай и по каква причина ако се разбере може да погледаме яки фоерверки.
  • 23 а пък

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Щирлиц":

    Ф16 на лист....
  • 24 Барчо

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Румяна Костова":

    Обама не е виновен за изказването си, защото беше почти така. Има един документален руски филм "Студената политика". Действително че когато Обама стана президент за първи път Русия на практика нямаше изобщо боеспособна армия, нефта и газта бяха собственост на американски фирми, всички военни програми бяха спряни, корабостроителници с полупостроени военни съдове бяха продадени барабар с тях, огромна безработица, глад. Огромни заводи се продадоха на цената на няколко автомобила Москвич, в последствие разпродадено оборудването на цената на няколко острова и вратите заковани. СССР загуби огромни територии и т.н. Това е причината американския президент да се изкаже неподготвен, без да може да се усети как Путин изгражда от нищото Русия. Просто Обама трябваше да се напъне малко и да загаси лампата. Обама е най-слабия президент, който американците са имали през цялата си история за голям късмет на Русия.
  • 25 Барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "бай Шиле":

    Почти си прав. Ще пратим българските пилоти при руснаците на автостоп, за да и покажат платените фактури за Ефките, щото нали още строят завода дето ще ги правят, де и да кажат "бум". Руснаците само трябва да вдигнат ръце и да се предадат. Ние винаги побеждаваме на фронта.
  • 26 haze

    0 0 Отговор
    Кът ви пурчетах коментити викам си " въй, ана,майко" та туй се ино гледам парламента на контрол въй ужаст хубу че го не слушам. Ава всичкото сме едно братя - всичкото сме чок найс! Живот и здравето му на сички!
  • 27 Не съм сигурен за вас, но аз съм

    3 2 Отговор
    СЛАВА РОССИИ и СЛАВА СССР !
  • 28 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 1 Отговор
    Па ако ще Данаил Кирилов , Гешев, Цацаров и Н. ФИЛЧЕВ да ми седнат на ХУРКАТА! Тяхната не е безоблачна ! В жизни , всьо бъйвает ! Когда ничево не ожидаеш ! Прикинь ! ФИЛЧЕВ е СТОЖЕРА НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ !
  • 29 Никола ФИЛЧЕВ е нашият Дон Корлеоне

    0 1 Отговор
    Но ще подгъна крак и той като ПОСЕРКО ! Нервен бил ! Кротко агънце , байново! На бай Тошо 7 години - че е раздавал апартаменти ! ФИЛЧЕВ, ще обереш ЯДОВЕ мършо ! Ти и днес дърпаш конците и дори не се криеш а се изтъкваше открито и безцеремонно !
  • 30 Фукошима

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трепач":

    Кой плашиш бе?
  • 31 Адвокат

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Барчо":

    Бъркaш ce! Бългaрия e в НAТO пo вoлятa нa бългaрcкият нaрoд! Прякa дeмoкрaция c рeфeрeндуми кaквaтo мeчтaeш имa в Швeйцaрия caмo. Бългaрия e пaрлaмeнтaрнa рeпубикa и влизaнeтo в Нaтo бeшe oдoбрeнo нa глacувaнe нa 19.03.2004г, кaтo oт 230 нaрoдни прeдcтaвитeли зa глacувaхa 226, прoтив 4 и нитo eдин въздържaл ce. Тoвa cтaнa при упрaвлeниeтo нa твoятa БCП и вeднaгa cлeд тoвa пocлeдвa укaз нa Гeoрги Първaнoв зa oбнaрoдвaнeтo нa тoвa рeшeниe в държaвeн вecтник. Хубaвo щe бъдe нaбoрe ''Румяна'', въпрeки гoдинитe cи дa oтидeш и дa нaпрaвиш oпит дa cи зaвършиш ocнoвнoтo oбрaзoвaниe...Бългаският народ не ти е виновен за този пропуск и обидните квалификации към нас българите няма да ти повишат iq над 82...

    Коментиран от #36

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    светът се управлява от психопати
  • 33 Румяна Костова

    2 4 Отговор
    Нe ce кaрaйтe! Нитo Турция, нитo Руcия щe oвлaдeят Cирия и зa дa имa мир тук, Руcия щe я пoдaри нa крaвaритe! Къдeтo ca cтъпили крaвaритe тaзи тeритoрия вeчe e тяхнa.

    Коментиран от #34

  • 34 Синдикато на селските млекопроизводители

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Румяна Костова":

    Моли се това да го не прочете некой млекар, сиренар, млекопроизводител от Пернишко особено и да ти не сменат физиономията с по-убава, а в следващите две години да се храниш само с пресно и кисело млеко в гипсово корито без зъби и чак на третата да можеш да произнесеш думата ‘’кравар’’ като обидна квалификация към противниците ти!!
  • 35 веселяк

    3 1 Отговор
    Ние пък взехме последните ефки, шестнайстки,вайпърки и пепелянки! Ще ги скъсаме, всичките!
  • 36 Козяк 16

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Адвокат":

    Браво, а така! Много хубави думи-евроатлантически! Иначе всичко става, както кажем ние!
  • 37 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Румяна Костова":

    Браво бе, откри ключа от бараката, най накрая досега да не си си вярвала гуспожо/ца/че регионалната и световна сила сме били ние, отвори малко мапс и погледни държавите по територий и население, и като станеш преди да пишеш глупости, си пий хапченцата
  • 38 бай Ицо

    2 0 Отговор
    Въоръжава се тоя който има пари, който няма какво ще се въоръжава
  • 39 И ние си купихме

    2 1 Отговор
    самолети, ама ще ни ги докарат след войната
  • 40 Доайенът на МАФИЯТА у нас

    1 0 Отговор
    Никола ФИЛЧЕВ а Цацаров, Гешев и Данаил Кирилов са жалки КУТРЕТА ! След ГОСПОД , Н. ФИЛЧЕВ решава кой в битието и кой в небитието ! След Бошнаков, на кой ще му изгърми БУШОНА ?
  • 41 Кой е следващият след

    1 0 Отговор
    Божков ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.