16 Февруари, 2020 18:33 3 279 40

Украйна настройва Румъния против Русия

  • украйна-
  • русия-
  • румъния-
  • нато-
  • черно море

Ще има ли противопоставяне в Черно море?

Украйна настройва Румъния против Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна предложи на Румъния заедно да се „противопоставят“ на Русия в Черноморския регион. Министрите на отбраната на двете страни обсъдиха тези перспективи на Мюнхенската конференция по сигурността. По-рано Киев се договори за същото сътрудничество с Турция. Доколко услугите на Украйна могат да бъдат полезни на страните от НАТО от военнотехническа гледна точка и как такива намерения влияят на обстановката в региона, коментира руският вестник “Взгляд“.

Министърът на отбраната на Украйна Андрей Загороднюк в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурността се срещна с румънския си колега Николае-Йонел Чука и предложи съвместно да противодействат на руските „заплахи“ в Черно море. Съвместните усилия, обясни министърът в профила си в социалната мрежа „Телеграм“, ще бъдат „по-ефективни“. Загороднюк заяви, че „двете страни са обезпокоени от заплашителните действия на Русия в Черно море“. В министерството на отбраната на Украйна отбелязаха, че участниците в преговорите също за загрижени от действията на Русия в Азовско море и „милитаризацията на Крим“, пише агенция "ФОКУС".

Припомняме, че Русия многократно е подчертавала, че „точно спазва задълженията си по съответните конвенции“, това се отнася и за водните територии в Азовско и Черно море. Освен това министрите обсъдиха възможността за обмяна на информация за въздушната и морската ситуация в региона и идеята на Крим за съвместни военни учения. Украйна иска да разшири дейността на международния инженерен батальон „Тиса“, предназначен за бърза реакция в случай на природни бедствия в Карпатския регион. Батальонът се състои от военните от Унгария, Румъния, Словакия и Украйна. Общият брой на персонала не надвишава 700 души.

Миналата есен Украйна се договори за засилване на сътрудничеството във военноморската сфера с Турция. Поводът за засилването на подобно взаимодействие, Киев нарече „заплахите от страна на Русия“. Основната изгода за Украйна от подобно споразумение бе възможността за обучение на своите моряци в учебни заведение на Военноморските сили на Турция. От своя стана Анкара редовно получава информация от Киев за дейността на руските подводници в Босфора. Румъния, както и Турция, са членове на НАТО. През февруари миналата година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че в отговор на „нарушаването от страна на Русия на международните норми“, ще се създаде военно присъствие в Черно море, което Алиансът смята за стратегически важно в региона. Претекстът беше инцидентът в Керченския проток, когато бяха задържани украински моряци, нарушили руските граници. В средата на януари Украйна се договори с НАТО да проведе в Одеса в началото на октомври съвместно учение „Нерушима устойчивост-2020“ за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. Както отбелязва украинският вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Дмитрий Кулеба, ученията са важни „за развитие на нашата система за национална устойчивост в противодействието на хибридните заплахи“.

Експерти обясняват действията на Киев с желанието да се доближи до страните от Алианса, да получи „покана“ за НАТО. Вицеадмиралът, бившият началник на щаба на Черноморския флот на руския флот, Петър Святашов, смята, че подобно сътрудничество е неефективно. „Румъния няма нищо общо с Крим, следователно тя не може по никакъв начин да подкрепи Украйна в конфронтацията с Русия“, заяви Святашов за Взгляд. След обединението на Крим с Русия, Украйна загуби достъп до десетки свои кораби. Русия не отрича украинската принадлежност на всичките, намиращи се в Крим украински кораби, но въпросът за тяхното предаване е възможен, след като бъдат прекратени военните действия в Донбас. В същото време Святашов отбеляза, че НАТО, без помощта на украинците, постоянно наблюдава руския флот в Черно море. „Няма нужда да се измислят врагове, които сега ги няма. Всичко това е глупост“, смята той. Според Святашов, Черноморският флот на Русия разполага с всички необходими средства за защита на границите на страната, Крим и едноименния мост. Според него Румъния не проявява никаква активност спрямо Русия и едва ли се интересува от влошаване на отношенията зарази Украйна.

„Има достатъчно средства, за да гарантира сигурността, но тези ревностни съседи, които си търсят приятели, като хвърлят по Русия кал, просто трябва да се успокоят“, призова той. От своя страна докторът на военните науки, капитан I ранг Константин Сивков посочва, че от военно-техническа гледна точка нито Украйна, нито Румъния са в състояние да се противопоставят на Русия в Черно море, дори и да имат такова желание. Експертът обясни, че Букурещ не може да влоши отношенията с Москва. „Това са чисто демонстративни и политически стъпки, насочени към демонстриране на тясното сътрудничество на Украйна с членовете на НАТО“, подчерта той. Освен това той е убеден, че Украйна няма техническите средства за наблюдение на руския флот. За това е необходимо и космическо разузнавателно оборудване. Също така украинците нямат възможността да прихващат съобщения от руски подводници, да не говорим за способността да разшифрова такава информация. „Украйна просто няма какво да сподели нито с Турция, нито с Румъния. Това са обичайните споразумения на хартия за намерение “, заключи Константин Сивков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските свине

    22 37 Отговор
    Сами със своята арогантност настройват съседите си към себе си. А в случая румънците доста са препатилш от агресивния си съсед, така, че не е нужно който и да е било да ги настройва срещу Русия.

    Коментиран от #17

  • 2 Собственик на 466 крави вече и три мандри

    23 42 Отговор
    Пълни глупости! Румъния също беше съюзник на Адолф Хитлер като нас и Русия е наш общ враг защото бяхме под 45-годишно руско иго!!Комунизмът да бъде забранен със закон и комунистите да отидат да работят, а не да живеят наготово с рубли за денонощно русофилстване в интернет. Руcoфилитe, кoмуниcтитe и aтaкиcтитe дeнoнoщнo търcят крaви и крaвeфeрми в интeрнeт?? Тe ca кaтo мaгнит зa привличaнe нa вce пoвeчe врaгoвe и кaтo eдин oт гoлeмитe млeкoпрoизвoдитeли в ceвeрoзaпaднa Бългaрия cъм cилнo рaзoчaрoвaн oт изпoлзвaнeтo нa думaтa "крaвaри" кaтo oбиднa квaлификaция към тeхнитe прoтивници! Cутрин кaтo пътувaм oт Врaцa към Мoнтaнa, къдeтo ca пoвeчeтo oт крaвeфeрмитe ми, eдинcтвeнaтa пoвтaрящa ce пocтoяннo думa в интeрнeт e "крaвaритe...крaвaритe"???Рeклaмирaйки бeзплaтнo дeйнocттa нa млeкoпрoизвoдитeлитe, явнo ce нaдявaт тaйничкo дa пoлучaт бeзплaтнo cирeнцe или кaшкaвaлeц към рублитe?? Нe гocпoдa!! Млeчнитe прoдукти нe ca бeзплaтни и мoжeтe дa cи ги зaкупитe в нaй-близкия квaртaлeн мaгaзин или хипeрмaркeт. Купeтe cи cирeнцe, caлaмурeнo или cиньo, кaшкaвaлeц, мacълцe, киceлo млeкцe дa имaтe в хлaдилникa, пряcнo млякo, cтoплeтe cи и изпийтe чaшa и тoвa мoжe дa пoуcпoкoи вeчe cилнo бoлнитe ви кoмуниcтичecки и руcoфилcки мoзъци!! Нaдявaм ce дe...мoжe cлeд тoвa дa прoбвaтe и c лeкaрcтвaтa прeдпиcaни ви oт Кaрлукoвo...

    Коментиран от #6, #12, #14

  • 3 ЧЕ ВИДЯМО

    19 14 Отговор
    Укрите се чувстват самотни в ....КАЗАНА НА ЕДЕОТЕТЕ !!!!
  • 4 ТОЧКАТА

    9 4 Отговор
    бе тва ЕСъто само ФЪК !!!!! НА САЩ ЛИ Е!!!!!!ЕС/ЗАДНА ПРАШКА КАКТО НА Сашка!!!!!
  • 5 Бесен Язовец

    33 8 Отговор
    Скъсани бендери и скъсани мамалиги ще се противопоставят на черноморския флот на РФ от,, Севастопол "хахахаха тия яко друууусаат!!!
  • 6 Боклук

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "Собственик на 466 крави вече и три мандри":

    не ти е лесно и на теб да се наливаш по цял ден с антифриз!
  • 7 Комуниста

    21 5 Отговор
    А романесо иска ли Молодова да се разшири още на запад? Усрайна скоро ще бъде само Западна Усрайна другото ще е част от Федерацията!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай хой

    10 2 Отговор
    Гони от дома си човека който ти нашепва клевети за другите. Талес.
  • 10 Бесен Язовец

    14 3 Отговор
    Да не се промиват после със солена вода мамалигите и укрите?
  • 11 Бай хой

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Защото под звуците на този химн са избити десетки хиляди Българи. Под неговите звуци България пропада в две национални катастрофи а територията е намалена наполовина.
  • 12 Бай хой

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Собственик на 466 крави вече и три мандри":

    Защото под звуците на този химн са избити десетки хиляди Българи. Под неговите звуци България пропада в две национални катастрофи а територията е намалена наполовина.
  • 13 ****

    18 3 Отговор
    Тези могат да не се притесняват за Русия,Русия има ракети за всички,а който не вярва нека пробва.

    Коментиран от #18

  • 14 Бай хой

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Собственик на 466 крави вече и три мандри":

    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.
  • 15 Комуниста

    16 5 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Въшкар с въшкарите ще ти върнст на тебе,, Шуми Марица" имаш шум в чутрата на пробито канче!
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 7 Отговор
    Никои не е посилен от Другара Путин. Тои ще отмасти на ромънците.

    Коментиран от #19

  • 17 Лелее

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Румъния съсед на Русия ??????????????
    А Тамбукту от другата страна ли и се пада ?
    Там долу дето си се навел , връзките ли си завръзваш или смучеш от “братското “ краварски виме ?

    Коментиран от #21

  • 18 наблюдаващотдалеч

    5 17 Отговор

    До коментар #13 от "****":

    Така е, има ракети! Но тия ракети са толкова опасни и за р00сия. Не се знае, кога ще излетят и къде ще паднат. Напоследък падат в радиус от 30 км от мястото на изстрелване.
  • 19 Валери Божинов

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Румънците ще дойдат при теб с нов санитар да те върже и да те бога в ушите барем малко акъл ти налее в главата проста
  • 20 а кога

    6 4 Отговор
    усрайна ще върне на Румъния добавената към територията и от лошия чичко Сталин Южна Буковина?
  • 21 Руските свине

    8 16 Отговор

    До коментар #17 от "Лелее":

    Са били съсед на Румъния бе путлераст. След Руско-турската война от 1877-78 Русия взима от Румъния Бесарабия и я компенсира с населената с българи Северна Добруджа. През 1940 година и отнема още земи и прави от тях Молдовска ССР.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 свиньо

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "Руските свине":

    сега обаче румъния да си иска бесарабията от усрайна...

    Коментиран от #23

  • 23 Руските свине

    6 13 Отговор

    До коментар #22 от "свиньо":

    Дори в Беларус не ги обичат бе путлераст.

    Коментиран от #25

  • 24 Хисторик

    15 3 Отговор

    До коментар #21 от "Руските свине":

    Я не лъжи неграмотник, бесарабия е в Украйна и Молдова къде я търсиш в Румъния негранотник!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Руските свине

    7 12 Отговор

    До коментар #24 от "Хисторик":

    Са я взели след Руско-турската война от 1877-78 и са я компенсира и с населената с българи Северна Добруджа бе путлераст. А на сърбите са подарили пак населената с българи Нишка околия и Пиротско.
  • 27 Руските свине

    4 9 Отговор

    До коментар #25 от "свиньо":

    Щеше да си посипва с пепел ако бях русофил и лижех руски задници.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КОНТРАТА

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    На вас ще ви свирят реквием скоро!
  • 30 Соросоидни пу-тен-це

    3 3 Отговор
    Квичат безпомощно като вчерашни хайванчета!

    Коментиран от #31

  • 31 Психиатър

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Соросоидни пу-тен-це":

    От лизането на руски задници едва ли ти е останало време да видиш наяве как изглежда втората част от ника ти.
  • 32 Дориан

    7 1 Отговор
    Циганите с гемиите от делтата на Дунав ще им трябва седмица докато стигнат Крим
  • 33 Нато

    11 2 Отговор
    ще воюва с Русия до последния глупак, ако убиете глупаците, тарикатите сами ще измрат.
  • 34 Docenta

    3 10 Отговор
    ПедеРусия трябва да бъде заличена от картата на света.педеРусия е генезесът на злото на планетата със сатанинския кремъл
  • 35 Полу лалугер от Хонолулу

    5 0 Отговор
    Доцента завършил успешно осми клас , след като майка му посещаваше ежедневно даскала по трудово , парнаджията и нощния пазач .
  • 36 Полу лалугер от Хонолулу

    3 0 Отговор
    Доцента завършил успешно осми клас , след като майка му посещаваше ежедневно даскала по трудово , парнаджията и нощния пазач на училището за деца с тежки психични увреждания - второ помощно
  • 37 Цола Драгойчева

    5 4 Отговор
    Да живее братския усраински народ , да живее дружбата междО Чаушеску и ПорМошенко !
  • 38 Вярвате ли

    8 1 Отговор
    че Украина и Румъния сами ще се настройват срещу Русия
  • 39 ела

    3 0 Отговор
    Единственото море - Черно море е където тези престъници -американците- са ограничени с присъствието си ; В 1936 в Монтрьо бе подписано а по късно в Ялта статуса на Черно море.( имам превид и корабоплаването и условията при които чуждите кораби нямащи граници с Черно море могат да преминават и да пресъстват ) Тоя работа е на американскит свине да няма покой никде всичките съседи на Русия да ги "насъска" срещу Русия само тъй като в тоя регион е бесилен.Това " Световно зло" няма да остави човечеството на покой.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: