17 Февруари, 2020 18:55 1 483 4

ЕС ще стартира нова операция в Средиземно море

  • либия-
  • средиземно море-
  • операция-
  • ес-
  • екатерина захариева.-
  • мигранти

Това решиха дипломатите от ЕС

ЕС ще стартира нова операция в Средиземно море - 1
Снимка: МВнР

ЕС ще стартира нова операция в Средиземно море, чиято основна задача ще бъде прилагането на наложеното от ООН оръжейно ембарго спрямо Либия. Това решиха днес първите дипломати на 27-те страни-членки в рамките на Съвета „Външни работи“, който се проведе в Брюксел. От българска страна в заседанието участва заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Новата операция на ЕС, която ще замени действащата в момента операция „София“, ще използва въздухоплавателни, сателитни и морски средства. Освен гарантиране на оръжейното ембарго, нейни задачи ще бъдат още борба с мрежите за трафик на мигранти и обучение на либийската брегова охрана. Съветът отчете съществуващите опасения за евентуално отражение върху миграционните потоци и подчерта, че ситуацията ще бъде внимателно наблюдавана и регулярно докладвана. При констатирано увеличение на миграционните потоци, морските компоненти на операцията ще бъдат оттеглени, предадоха от Министерство на външните работи.

Първите дипломати обмениха също мнения по съдържанието на новата Всеобхватна стратегия на ЕС с Африка, която предстои да бъде публикувана на 4 март. Потвърдиха подкрепата си за поставянето на отношенията с африканските партньори на равноправна основа. Предстоящата Министерска среща ЕС–Африкански съюз (АС) в началото на май и Среща на върха ЕС-АС през октомври представляват отлични възможности за активно ангажиране на партньорите от Африка в усилията за задълбочаване на взаимодействието и постигане на конкретни резултати по споделените приоритетни направления - икономическо сътрудничество, укрепване на мира и сигурността, устойчиво развитие, права на човека и добро управление, сътрудничество по международни въпроси като подкрепата за мултилатерализма и борбата с климатичните промени.

Външните министри проведоха работен обяд с индийския си колега Субрахманям Джаишанкар в контекста на подготовката на предстоящата Среща на върха ЕС–Индия на 13 март и изработването на Пътна карта за отношения до 2025 г. Двете страни потвърдиха взаимното желание за укрепване на стратегическото партньорство и за активизиране на сътрудничеството в широк кръг области. Отдадоха приоритетно значение на сътрудничеството по въпроси на международната и регионална сигурност и на засилването на взаимодействието по глобални теми като подкрепата за ефективния мултилатерализъм, правата на човека и върховенството на закона, борбата с климатичните промени.

В рамките на „текущи въпроси“ върховният представител Жозеп Борел информира за неотдавнашните си посещения в Косово и Сърбия. Министрите обмениха мнения по възможностите за възобновяване на Близкоизточния мирен процес в контекста на обявения наскоро план на САЩ и направиха преглед на развитията в Близкия изток и резултатите от визитите на Борел в Йордания и Иран. Обсъдени бяха по-нататъшните стъпки на ЕС по Венецуела. Направен бе преглед на развитията в Сахел в контекста на предстоящата на 26 март конференция на най-високо ниво между ЕС и петте страни от региона.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЕС ТРЯБВА

    0 1 Отговор
    ДА ПОРИ ПУЯЦИ НОН СТОП !
  • 3 Хахахаха

    1 0 Отговор
    Да се чете почваме да сбираме мигранть под тъп претексть.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.