Last news in Fakti

18 Февруари, 2020 11:20 1 274 17

Румънският синод призна новата църква на Украйна

  • църква-
  • румъния-
  • украйна-
  • автокефалия

Ще бъде ли постигнат консенсус в църковните среди?

Румънският синод призна новата църква на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Румънската православна църква смята, че предоставянето на автокефалия на новата православна църква на Украйна, създадена на основата на две неканонични религиозни организации, е законно, съобщи гръцката църковна информационна агенция Romfea, предава украинската редакция на агенция „Интерфакс“.

Съгласно информацията на медията, Синодът на Румънската църква е стигнал до заключението, че „по своята същност е съгласен с предоставянето на автокефалия, но трябва да се постигне консенсус между Вселенската и Московската патриаршия. Поради тази причина Румънската църква реши да изпрати свои делегати на всеправославната среща „по украинския въпрос“ в Аман, която ще се проведе по инициатива на патриарх Теофил от Ерусалим в края на февруари.

„Участието на Румънската църква е оправдано от факта, че всички автокефални църкви са отговорни за общите усилия за запазване на единството и евхаристийното общение, както се изисква от Светото Евангелие“, се казва в изявление на Синода. В същото време Синодът в Букурещ реши, че Румънската църква ще бъде представена в общоправославния събор от своите епископи, а не от патриарх Даниил, предаде агенция "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣🤣

    2 45 Отговор
    Днес е датата в която четника хайдут Левски беше обесен и хвърлен в ямата с свинските лайна от моите деди урааааааа
  • 2 🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪 осман

    3 42 Отговор
    Левски е мишка

    Коментиран от #4

  • 3 наближава датата

    19 1 Отговор
    когато ще бъде създадена кюрдска държава със столица Истамбул. А турците ще отидат в същата яма в която им се присънва че е бил хвърлен Апостола.

    Коментиран от #7

  • 4 Дельо

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪 осман":

    Асане и Османе, да ва ибе койт ва фане!
  • 5 мда

    16 1 Отговор
    А вие Турчулята сте вмирисано сирене, даже и за ядене от мишки не ставате. Какво се пънете да работите по Европата като сте толкова силни? 5 мил. турци шарат само в Германия понеже в Туркия е мнооооогггооо хубаво и икономически са много добре ;-)

    Коментиран от #6

  • 6 Ееее

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "мда":

    Айде,бе!Виж първо в кочината какво е съотношението и тогава приказвай!5 милиона от 82 млн турци са нищо!А,я виж колко са 2 милиона българи от 6!!!!!Можеш ли да смяташ????То ако можеше нямаше негрАмотен пожарникар да те управлява!!!
  • 7 Айде,айде

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "наближава датата":

    Като се събудиш, виж първо пръстите ти да не са в контакта!Тя и България е под турско робство все още, макар и да не го осъзнаваш, икономическо робство!
  • 8 М@нгу

    6 4 Отговор
    Ний турцити не идеми свинско , щот това си е канибализъм за назье.

    Коментиран от #9

  • 9 Е па

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "М@нгу":

    Значи бйлгаринът е канибал тогаз!
  • 10 Само питам

    20 5 Отговор
    А русофилстващите путинославни скотове от българската църква ще продължават да правят метани на Русия и Путин.
  • 11 pepy

    27 3 Отговор
    "Румънcкaтa прaвocлaвнa църквa cмятa, чe прeдocтaвянeтo нa aвтoкeфaлия нa нoвaтa прaвocлaвнa църквa нa Укрaйнa, cъздaдeнa нa ocнoвaтa нa двe нeкaнoнични рeлигиoзни oргaнизaции, e зaкoннo..."

    Дали са питали Гудяев /Кремъл/ преди това, както правят нашите от Светия Синод на БПЦ?

    Коментиран от #12

  • 12 Ic Xc

    20 3 Отговор

    До коментар #11 от "pepy":

    2/3 от "светия" синод са доносници барабар с "патриарха".
    Няма едно нирмално нещо в тая страна.
  • 13 румънята

    0 3 Отговор
    открай време са фашизоидни
  • 14 778

    4 1 Отговор
    А на Македонската коа ще се реши статута?

    Коментиран от #17

  • 15 До мразещите кашкавалеца сиренцето масълцето

    3 2 Отговор
    Не харесвате краварите и продуктите на кравите ли?? Каквото повикало това се обадило, да бяхте мирни седели не бихте чудо видели! Тази българска поговорка е много актуална за управляващите в Кремъл. САЩ разполагат масово стелт ракети с водородни и неутронни глави със среден обсег в Европа и няма да има място и квадратен метър в Европа и света където няма да има ракета насочена към Русия! Комунизмът в България трябва да бъде забранен със закон както е в повечето Източноевропейски и Западноевропейски страни !Това трябва да стане възможно най-скоро при гласуване в парламента, а комунистите да бъдат принудени да отидат и да работят, а не да се хранят наготово с рубли от Кремъл, които им се изпращат за денонощно русофилстване в интернет. Няма ефект господа комунисти русофилстването ви!! То е безсмислено... животът си продължава по същия начин...😂😂😂 На всеки следващи избори ставате все по-малко малцинство...!!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чук

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "778":

    Там е ясна поредно ще си дадем г@за
Новини по държави: