Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 14:00 1 359 28

SpaceX търси космически туристи

  • космос-
  • spacex-
  • туристи

Компанията е готова да организира полет за 4-ма клиенти

SpaceX търси космически туристи - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Американската компания SpaceX обяви партньорство с дружеството "Спейс адвенчърс" за изпращане на до 4-има частни клиенти в Космоса, без да уточнява цената на билета, съобщи БНР.

"Спейс адвенчърс" беше посредник за изпращането на осем туристи в Международната космическа станция чрез Роскосмос и руските ракети "Союз".

Първият от тях - Денис Тито, плати 20 милиона долара за 8-дневен престой през 2001 г.

"Спейс екс" ще използва за космически туризъм пилотираната си капсула "Дракон", разработена за превоз на астронавтите на НАСА. Първият ѝ полет с хора ще е до няколко месеца, но датата още не е насрочена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБарета

    18 47 Отговор
    Докъде го докарахме американците да плащат по 20 милиона долара на роскосмос за всеки турист изкаран в космоса! А до онзи ден ни лъжеха че са стъпили на луната!

    Коментиран от #3

  • 2 Безплатно ли. Е?

    5 5 Отговор
    Идвам
  • 3 лошата реалност

    30 14 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБарета":

    Русия отдавна не е космическа държава и няма възможност да изследва космоса.Тавана на възможностите им е да ходят до МКС с 50 годишните им ракети.

    Коментиран от #5, #25

  • 4 Гост

    8 39 Отговор
    Още нямат първи полет, а търсят туристи. С една дума търсят опитни зайчета, които да си плашат за опита! Ей, това Мъск голям хитрец ще излезе!

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Гост

    9 40 Отговор

    До коментар #3 от "лошата реалност":

    Мдааа, как да наричаме държава, която от 20г няма собствена ракета и ползва тези, 50 годишните? Можем ли да й кажем държава от третия свят? С основание!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 лошата реалност

    24 13 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Пичага САЩ имат и винаги са имали най-добрите орбитални ракети за каквито Русия не може и да си мечтае някога да направи.Доста си неук очевидно за това по-добре си мълчи.САЩ спряха совалките и до момента се разработваха най-новите и най-модерни капсули.Русия е десетилетия назад с техния съюз с минималния товар и капсулата в която седиш все едно си в ковчег и трябва с показалка да натискаш копчетата.САЩ дори в момента отделно разработват и още ракети които са табу за руските възможности.Русия няма никакви читави ракети.Също така САЩ колкото хора са изкарали в космоса,Русия и след 100 години няма да ги настигне щ..

    Коментиран от #12, #26

  • 7 лошата реалност

    25 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    И защо като стане дума за космос ,руските ибрици говорите само за МКС ? Май защото ми потвърждаваш думите,че Русия не е космическа държава и от както падна СССР им изчезна и космическата програма и изследването на космоса остава в миналотл.

    Коментиран от #27

  • 8 pepy

    40 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    "Още нямат първи полет, а търсят туристи..."

    Опорните точки, липсата на информаци и т.н. водят само до бисери... Туристи се търсят от Space Adventures, а кой ще ги качва на орбита е съвсем друг въпрос.

    За да се осъщетви космически полет по американските закони от територията на САЩ, трябва сертификат от NASA.

    NASA както всяка друга държавна структура по света не страда от липса на бюрокрация, бумашщина и т.н... Освен това се разбра, че NASA има фаворит в лицето на дългогодишния си партньор - Boeing или по-точно на Boeing-Lockheed Martin Corp's United Launch Alliance /ULA/.

    След като стана ясно, че Boeing няма да успеят първи да изстрелят своята пилотирана капсула, нещата явно спират да се протакат повече...

    Коментиран от #11

  • 9 мразя руските говеда

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Много си прост говедар

    Коментиран от #28

  • 10 Миг 29

    1 21 Отговор
    Аз ще кажа каква е цената: 1 бъбрек и 2/3 черен дроб ... Толкова ми струва утре излитам :D :D :D
  • 11 Бай хой

    5 26 Отговор

    До коментар #8 от "pepy":

    Бъркаш. Фаворит на НАСА е Роскосмос. Затова и заявиха места в руските капсули за полетите през 2020 и 2021 година. Тия номера на мъскията са за реклама. След подобни "новини" акциите му се вдигат той продава нови количества АКЦИИ не продукция. Това си е чисто престъпление. Но иначе пък американската икономика ще лъсне по гол задник.

    Коментиран от #13

  • 12 Бай хой

    5 26 Отговор

    До коментар #6 от "лошата реалност":

    Ами вземи та ни обясни колко хора са изкарали сащ за винаги в космоса? А и в космическото лунно студио.

    Коментиран от #14

  • 13 pepy

    29 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    ".... Тия номера на мъскията са за реклама. След подобни "новини" акциите му се вдигат той продава нови количества АКЦИИ не продукция..."

    Тия ваши номера нямат ли край?

    Защо ме карате да пиша всеизвестни неща - SpaceX е ЧАСТНА компания, която не се листва на борсата /няма търговия с АКЦИИ/ и започна дейността си от нула...

    Като изключим двата договора на NASA и SpaceX /товарни и пилотирани капсули/ те са конкуренти във всичко друго - изстрелване на спътници /граждански, изследователски, военни/, полети до Луната, Марс и т.н...

    Коментиран от #15

  • 14 лошата реалност

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    САЩ са изкарали три пъти повече хора в космоса от жалката русийка и повече от всички космически държави взети заедно.А я ти ми кажи една руска космическа мисия след падането на СССР досега ? Аз ще ти кажа.Точно нула.Имат общо 93 "космически" мисии ,ако може въобще така да се нарекат от които 92 са до МКС а останалата беше опит да се прати апарат до Марс ама изгубиха връзка с него още в нашата орбита.Гледам,че влизаш тука да се правиш на оборотен коми русофил,ама си толкова прост ,че дори неможеш да си аргументираш мнението.Предела на космоса за руснаците е 300км над Земята.Елементарен телескоп нямат дори в орбита с който могат да видят Юпитер,а какво говорим да участват в космически мисии.Абсолютно невъзможно е.Ни ракети имат,ни технологии,ни пари.В момента единствените дейни космически държави са САЩ,Китай,Япония и естествено Европейската космическа агенция,

    Коментиран от #16

  • 15 Бай хой

    2 26 Отговор

    До коментар #13 от "pepy":

    Да ама притежателите и фенове на теслите се чувстват космонавти. Не си ли чувал за космическата тесла дето не я знаят накъде лети но знаят с каква скорост. Миналия април капсулата на мъскито се взриви но тогава се умълчаха. Новината за всеки подобен "успех" на мъскито вдига цените на кциите му на борсата. Вече колко години се пробва за многократно използване на първа степен. Има само няколко двукратно използвани степени. За толкова години. Което си е провал отвсякъде.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Бай хой

    2 26 Отговор

    До коментар #14 от "лошата реалност":

    Хапчетата не си си пил. Загубил си ориентация за реалност и желания. Доколкото знам американците плащат на руснаци да ги повозят из космоса а не обратното. Хамитата и до луната уж летяха а нещо май в последно време премълчават. Че и апаратите им липсват.

    Коментиран от #17

  • 17 лошата реалност

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Само ми затвърждаваш мнението демагог.Един аргумент неможеш да дадеш.Толкова и ти е акъла подлого.Питах те да ми посочиш една космическа мисия на русийката от както падна СССР,а не ми овъртай !
  • 18 pepy

    23 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Малко статистика за 01.01.2020 - 19.02.2020 год.

    - 4 старта /включително IFA - тест/;
    - 32 изстрелвания с ускорител за многократна употреба;
    - 56-та успешна мисия подред - /без статичните тестове/;
    - 300 спътника притежание SpaceX;

    Има и още, но явно е безсмислено...

    Коментиран от #19

  • 19 лошата реалност

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "pepy":

    Не само това.Русийката отдавна си изгуби и позициите за изстрелване на спътници на чужди държави.Всички търсят САЩ.Дори Казахстан където се намира най-големия руски космодрум ,търсят САЩ,а не русия.Просто руснаците са пълни неандарталци в тази сфера и от 2010г. досега имат една камара неуспешни изстрелвания и никой не иска да рискува с тях и калпавите им ракети с 50 годишни остарели технологии.

    Коментиран от #21

  • 20 pepy

    25 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Още малко инфо и повод тролове и хейтъри да се развихрят:

    Понеже "Байконур" е много далеч, а Роскосмос надежден, последните спътници на Казахстан са изстреляни от SpaceX...

    На 21.01.2020г. египетската компания Nilesat подписа договор за изстрелване на спътник със SpaceX /Falcon 9/. Това е първият нов договор на SpaceX за 2020 год.
    По-рано Nilesat обяви планове за закупуване на модернизиран комуникационен спътник от европейската компания Thales Alenia Space.
    Сателитът Nilesat 301 ще замени Nilesat 201 и се очаква да тежи около 4 тона. Стартирането е планирано за 2022 год. на работна орбита около 36 000 km.

    Коментиран от #22

  • 21 pepy

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "лошата реалност":

    Непрекъснато се убеждавам, че Сократ е бил прав казвайки "Проклет да бъде онзи, който отвори очите на слепеца".
  • 22 Бай хой

    2 10 Отговор

    До коментар #20 от "pepy":

    Още малко информация. Понеже спацегикс са ненадеждни миналата седмица Роскосмос качи в орбита 34 британски спътника. И имат договор до 2025 година. Ко ши каиш?

    Коментиран от #23, #24

  • 23 pepy

    22 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    "Ко ши каиш?"

    Нищо... Нямам думи...
    Както всички знаем монополите са една лоша работа...

    Някои обаче искаха да са монополисти и за няколко години почти удържаха нещата.

    Не ви ли омръзна постиженията на СССР да приписвате на Русия.

    Тогава 15 републики плюс партийните ръководства на европейските соц. държави им се натискаха да работят за равитието, което в крайна сметка се отчиташе като успех на КПСС. Привличаха кадърни студенти от Латинска Америка, Африка, Азия и след завършване ги омайваха да останат за работа в лаборатории, институти, конструкторски бюра и т.н. без да се афишира труда им.

    След 1991 год. посочете някакъв успех на Русия /МКС е друга бира/ в близкия, по-далечен космос или поне някаква нова космическа технология. Нещо като мисии със сонди към планети или спътници, кацане на астероиди, проби от комети, космически телескопи, марсоходи и т.н. Китай и Япония вече са много по-напред в изследването на космоса. Индия, Иран и дори Израел също вървят натам.
  • 24 лошата реалност

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Ти ще отговориш ли на въпросите или не бе коми русофилче продажно ?
  • 25 Ами те американците

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "лошата реалност":

    май нямат и толкова,щом като ползват руските ракети да стигнат до там. А иначе всяка космическа държава може да прати необитаеми апрати да се реят из галактиката,но виж с хора са единици и краварите не са в това число от години.
  • 26 Явно инфото ти идва

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "лошата реалност":

    от филмите за междузвездни войни. А това показва техническа неграмотност,защото едно е да правиш филм в студио с движещи се екрани на галактически хоризонт,друго е да се качиш до там в действителност. И защо преди половин година американците разтръбиха,че се отказват от услугите на Роскомос защото вече ще ползват собствени летателни апарти,а преди края на 2019г. молиха руснаците за удължаване на срока за превоза на тиквениците им до МКС с още 5 години,сигурно защото имат супер хипер мощни и последна дума на техниката ракети,които се управляват с поглед,ама в студиата на големите ТВ компании.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А аз мразя

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "мразя руските говеда":

    американските говеда и получовеци,като гугутки са с малка глава и дебело тяло,защото извършват само две действия ядене и ср..е то за повече мозък не им трябва.