20 Февруари, 2020 20:02 1 306 1

ЕК се отказва да реформира Дъблинския регламент

  • ес-
  • реформа-
  • дъблински регламент

Предложението ще бъде изтеглено

ЕК се отказва да реформира Дъблинския регламент - 1
Снимка: Shutterstock

След години в задънена улица Европейската комисия се готви да изтегли предложението за реформа на оспорвания Дъблински регламент за предоставяне на убежище на чужденци, съобщи БНР.

Дъблинското споразумение предвижда кандидат за убежище да подаде молбата си за него в първата страна от ЕС, в която е влязъл на територията на общността. А ако отиде в друга, да бъде върнат отново в тази, в която е пристигнал.

„Намираме се в хоризонта на пост-Дъблин“, заяви пред изданието гръцкият еврокомисар Маргаритис Схинас, който отговаря за миграцията с ресора си Утвърждаване на европейския ни начин на живот.

Той каза, че законът, заедно с Регулацията за процедури за убежище, ще трябва да бъде изтеглен от по-широкия пакет, който трябва да бъде обявен през март. И двете в момента фигурират сред седемте законодателни текста, които съставят Единната европейска система за убежище.

"Имаме две неща, които трябва да бъдат извадени и преработени. Едното е Дъблинският регламент, а другото са процедурите."

Схинас не даде допълнителни детайли, но думите му сигнализират за завой в плана на ЕК за реформа на вътрешните правила на ЕС за предоставянето на убежище.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    2 0 Отговор
    При масова миграция, както през 15-16 година, дъблинският регламент облагодетелства вътрешните държави членки и завлича към дъното периферните.
    Танте меркел покани опушените кандидат европейци, но знаеше, че ще може да си подбере тези, които стават за нещо, а останалите ще ги натресе обратно на периферните държави; Гърция, Италия, България, Испания.